Tudorel Toader publică o scrisoare în Financial Times în care cere ca Laura Codruţa Kovesi să nu fie numită şefa Parchetului European

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a trimis o scrisoare publicaţiei „Financial Times“ în care o critică pe Laura Codruţa Kovesi şi spune că aceasta nu ar trebui numită în fruntea Parchetului European.  Sub titlul „Coerciţia folosită în campania anticorupţie românească”, Toader susţine că DNA ar fi făcut, sub conducerea lui Kovesi, 3.420 de dosare unor judecători şi procurori.

UPDATE: Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declrata că scrisoarea publicată de Financial Times a fost trimisă în numele Guvernului României, nu în numele său.

***

„Nu am nimic personal împotriva Laurei Codruta Kovesi, unul dintre cei trei candidaţi pentru funcţia de procuror-şef al nou-creatului Parchetului European (28 februarie). Dar din toate dovezile pe care le-am văzut - de la judecători, procurori şi alte surse credibile - ea nu ar trebui să fie numită în această poziţie extrem de importantă.

Doamna Kovesi nu a fost demisă anul trecut, deoarece agenţia anticorupţie pe care a condus-o, DNA, viza politicieni corupţi. Ea a fost demisă pentru că DNA încălca legea. Curtea Constituţională a spus acest lucru. Strategia de investigaţie a dnei Kovesi s-a bazat pe constrângere.

 După plecarea doamnei Kovesi de la DNA, am descoperit că, pe parcursul unei perioade de patru ani, în timp ce era în fruntea instituţiei, DNA a deschis investigaţii împotriva a 3.420 de judecători şi procurori - peste jumătate din magistratura din ţară. În mod tipic, aceste investigaţii au rămas deschise şi nu au fost niciodată judecate. Au fost obişnuiţi să forţeze sistemul judecătoresc“, scrie ministrul justiţiei în scrisoarea apărută în FT.

Noua secţie specială pentru investigarea infracţiunilor comise de magistraţi, care este independentă de DNA, tocmai a raportat că a preluat aproximativ 1.422 dosare de la predecesorul său DNA. Dana Gârbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, a calificat raportul "şocant". 

„Judecătorii care au revizuit dosarele preluate de la DNA au găsit, de asemenea, modificări ale transcrierilor convorbirilor telefonice, dovezi false, denunţări false ale martorilor şi dovezi atenuante, în mod deliberat, reţinute de la inculpaţi.

Aceasta nu este justiţie. Parchetul European trebuie să urmărească în mod agresiv pe infractori, dar nu prin sacrificarea respectării drepturilor omului şi a procesului corespunzător“, mai scrie Tudorel Toader.

Scrisoarea ministrului român de justiţie apare într-o zi importantă pentru Lauda Codruţa Kovesi. Astăzi, în cadrul conferinţei preşedinţilor din Parlamentul European – liderii grupurilor politice şi preşedintele forului Antonio Tanjani  – se vor decide următorii paşi în privinţa numirii procurorului-şef european înainte de începerea negocierilor cu Consiliul Uniunii. Prima alegere în Comisiile CONT şi LIBE a fost Laura Codruţa Kovesi.

Tot astăzi, fosta şefă a DNA Laura este aşteptată la Secţia specială de anchetare a magistraţilor, unde a fost citată pentru a fi audiată în dosarul penal deschis pe numele său în urma unui denunţ făcut de Sebastian Ghiţă.

Kovesi a declarat sâmbătă, la Europa FM, că în ceea ce priveşte dosarul său de la Secţia pentru investigarea magistraţilor, sunt mai multe coincidenţe. Printre acestea, faptul că dosarul s-a deschis când a plecat la Bruxelles şi că a fost citată în 7 martie, când se decide în PE în legătură cu postul de procuror-şef european. 

"E clar că această chestiune cu dosarul penal care văd că este plin de coincidenţe. A început urmărirea penală exact înainte de a merge la audiere după ce era un dosar vechi de un an de zile. O altă coincidenţă este când m-am întors - sunt citată în 7 martie, când va fi luată o decizie în Parlamentul European. O să vedem cât de mult afectează", a precizat ea, întrebată dacă ea crede că aceste probleme îi vor afecta parcursul pentru postul de procuror-şef european.

Kovesi a fost audiată şi în 15 februarie, la Secţia de investigare a magistraţilor din cadrul Parchetului General, în  dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.

Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Acesta a fugit în Serbia, după ce a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupţie.

Citeşte şi 

Zi importantă pentru Kovesi. Conferinţa Preşedinţilor decide echipa de negociere a PE pentru şefia Parchetului UE, Secţia Adinei Florea o aşteaptă la audieri

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite