Tudorel Toader: Ordonanţa de Urgenţă pentru operaţionalizarea Secţiei de anchetă a magistraţilor, adoptată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că în şedinţa de Guvern s-a adoptat OUG pentru înfiinţarea secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor.

UPDATE: Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri, întrebat de ce nu a luat în considerare opinia Comisiei de la Veneţia în adoptarea OUG pentru operaţionalizarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, că orice lege poate fi modificată, scrie Mediafax.

„Mâine, la orele 15.00, voi fi la sediul Comisiei de la Veneţia, care este la Strasbourg. Normele constituţionale, validarea de către instanţa constituţională, certifică să spunem conformitatea soluţiei legislative cu exigenţele constituţionale. Mai departe, legea, ca orice lege, este perfectibilă şi poate fi modificată pe parcurs, cum şi legea 304, de 14 ani, din 2004 de când este în vigoare, a tot fost modificată şi de multe ori a fost declarată neconstituţională”, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

***

Ştirea iniţială: ”Guvernul a adoptat astăzi OUG privind unele măsuri pentru operaţionalizarea secţiei pentru anchetarea unor infracţiuni din justiţie.”, a declarat Tudorel Toader. 

Ministrul a precizat că, potrivit Ordonanţei de Guvern, în secţia pentru anchetarea magistraţilor vor lucra 15 procurori.

„Înfiinţarea acestei secţii nu schimbă nimic. Acelaşi dosar se mută din curtea DNA în curtea Ministerului Public”, a declarat ministrul Tudorel Toader.

Cristi Dănileţ, judecător şi fost membru CSM, consideră că decizia luată de Guvern încalcă anumite angajamente internaţionale ale României, dar şi recomandările Comisiei de la Veneţia. „Sunt surprins că trebuie să apară o OUG ca să fie pusă în funcţiune o lege. Eu mă aşteptam ca ministrul să renunţe la această structură originală pentru Europa. Încalcă angajamentele asumate de România, Comisia de la Veneţia spune clar că nu e nevoie de o structură la PG. Nu există justificări pentru o astfel de structură.”, a declarat Cristi Dănileţ pentru postul Digi 24.

Înfiinţarea unei secţii de investigare a procurorilor şi judecătorilor, care are competenţe exclusive de a cerceta infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, este una din cele mai importante modificări aduse Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis în 20 iulie.

Comisia de la Veneţia a criticat măsura înfiinţării unei secţii speciale de investigare a magistraţilor, susţinînd că prin aceasta se poate crea un instrument de presiune la adresa lor, suficient de a afecta independenţa acestora.

"În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se înfiinţează şi funcţionează Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, care are competenţa exclusive de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie îşi păstrează competenţa de urmărire penală şi în situaţia în care, alături de persoanele prevăzute la alin. (1), sunt cercetate şi alte persoane. În cazul infracţiunilor săvârşite de judecătorii şi procurorii militari, dispoziţiile art. 56 alin. (4) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare, nu sunt aplicabile", se arată în lege.

Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie va fi condusă de un procuror-şef de secţie, ajutat de un procuror-şef adjunct, numiţi în funcţie de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie soluţionează conflictele de competenţă apărute între Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi celelalte structuri sau unităţi din cadrul Ministerului Public", mai prevede actul normativ.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite