Tudorel Toader se dezice de Secţia specială de investigare a infracţiunilor din justiţie şi pasează răspunderea la Comisia specială a lui Florin Iordache

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader şi Florin Iordache
Tudorel Toader şi Florin Iordache

Fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader afirmă că înfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie nu a fost făcută la iniţiativa sa. "Deci nu este, nu a fost iniţiativa Ministerului sau ministrului Justiţiei, ci a comisiei speciale (din Parlament - n.r.), fapt care se vede pe parcursul legislativ aflat pe site-ul Camerei Deputaţilor (...)", susţine el.

Tudorel Toader a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Iaşi, că vrea să facă mai multe precizări legate de mandatul său ca ministru al Justiţiei.

"(...) în fosta calitate de ministru al Justiţiei, mi-am asumat tot ceea ce am făcut ca ministru şi tot ceea ce nu am făcut ca ministru. Nu mi-am asumat ceea ce au făcut sau ceea ce nu au făcut alţii referitor la domeniul justiţiei", a spus Toader.

El a adăugat că are de făcut şase menţiuni în acest sens.

"Secţia specială de investigare a celor din justiţie a fost iniţiată la iniţiativa comisiei speciale din Parlament. Deci nu este, nu a fost iniţiativa Ministerului sau ministrului Justiţiei, ci a comisiei speciale, fapt care se vede pe parcursul legislativ aflat pe site-ul Camerei Deputaţilor (...)", a afirmat el.

Referitor la Legea privind recursul compensatoriu, el a spus că iniţiativa legislativă a fost formulată ca proiect de lege în noiembrie 2016 de către guvernul anterior, guvernul tehnocrat.

"În martie, eram ministrul Justiţiei, proiectul de lege a intrat în dezbatere parlamentară şi sub semnătura mea am transmis de la Ministerul Justiţiei, prin Guvern, la Parlament avizul negativ. Am arătat că legea se abate de la iniţiativă, că legea are incoerenţe şi mai departe, puteţi consulta, prin urmare Ministerul Justiţiei a dat aviz negativ la modificările pe care legea le-a avut la iniţiativa parlamentară.  Când aceeaşi lege a ajuns în controlul de constituţionalitate, MJ, iarăşi sub semnătura mea directă, a opinat că legea este neconstituţională şi am arătat motivele de neconstituţionalitate, ceea ce înseamnă că la momentul respectiv, atât în procesul de elaborare, cât şi în momentul controlului de constituţionalitate am dat aviz negativ, respectiv de neconstituţionalitate", a susţinut Tudorel Toader.

Potrivit lui Toader, "mult aşteptata şi dorita ordonanţă pentru modificarea Codului penal şi de procedura Penală în acord cu proiectul de lege adoptat în Parlament nu a primit avizul  Ministerului Justiţiei".

"Ministerul Justiţiei nu a iniţiat, nu a promovat o astfel de ordonanţă, cu toate discuţiile pe care le ştiţi. Ulterior, proiectul de lege a fost finalizat în Parlament, a fost criticat pentru neconstituţionalitate, după mai multe amânari, Curtea Constituţională ar trebui să se pronunţe peste  cred că două săptămâni, cred că pe data de 24 iulie. Ministerul Justiţiei nu şi-a însuşit propunerile venite pentru ordonanţa privind amnistia şi graţierea. Ceea ce înseamnă că, neînşuşind, nu le-am elaborat, nu le-am trimis la Guvern, nu le-am trimis în procesul de avizare, amnistia, graţierea pe bază de ordonanţă de urgenţă nu au fost adoptate. În ianuarie 2017 un proiect pentru amnistie şi graţiere a fost înaintat de către ministrul din avea vreme către Parlament, proiectul de lege nu a fost nici în prezent finalizat, este de competenţa decidenţilor să îi vadă parcursul legislativ pe care în continuare îl va avea", a mai spus Toader.

De asemenea, Toader a afirmat că, în ceea ce priveşte înfiinţarea fondului suveran, a dat avize negative  la cele două iniţiative, motiv pentru care actul normativ nu a fost adoptat, pe urmă nu a fost înfiinţat.

El a adăugat însă că au fost multe alte avize negative.

"Am spus public faptul că uneori s-a reproşat neavizarea unor proiecte de hotărâre de Guvern în condiţiile în care respectivele proiecte de hotărâre nici nu veniseră la Ministerul Justiţiei. Eu am întrebat atunci ce să avizez sau ce nu am avizat din moment ce respectivul proiect, respectivele proiecte nu au venit la Ministerul Justiţiei. Acestea sunt, în fapt, şi timpul va scoate la suprafaţă realitatea juridică, sper eu, acestea sunt şase motive dintre cele care au determinat încetarea mandatului meu de ministru al Justiţiei", a afirmat Tudorel Toader.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite