Tudorel Toader, despre OUG6:  Parlamentul nu are nevoie de aviz din partea Ministerului Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Justiţiei a trimis la Comisia juridică din Parlament un punct de vedere referitor la OUG 6/2016 privind punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal, a declarat miercuri ministrul Justiţiei Tudorel Toader, precizând că va merge şi el personal în comisia din Parlament.

"Înţeleg că este la comisie în Parlament (proiectul de aprobare a OUG 6/2016, n.r.). Se aşteaptă să transforme dezbaterea juridică într-o dispută politică. Un domn deputat înţeleg că a cerut ca să fiu eu prezent şi mă voi duce. Mă voi duce să le explic diferenţele dintre contenciosul administrativ şi contenciosul constituţional, de la competenţe, forme, proceduri, efecte  şi aşa mai departe. Sigur mă voi duce”, a declarat la ieşirea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Tudorel Toader.

El a spus că Parlamentul nu are nevoie de aviz din partea Ministerului Justiţiei, însă MJ a transmis totuşi un punct de vedere marţi printr-un secretar de stat.

"Eu ca ministru pot cel mult să expun un punct de vedere. Comisia specială din Parlament nu are nevoie de avizul Ministerului Justiţiei, cel mult de un punct de vedere. Noi l-am formulat. În cursul zilei de ieri o doamnă secretar de stat a mers şi a transmis şi în scris punctul de vedere al MJ, dar voi merge la Comisie şi voi explica din perspectiva mea de ministru diferenţele dintre cele două tipuri de contencios: administrativ şi constituţional”, a explicat Toader.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.6/2016 privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal, adoptat deja tacit de Senat, se află încă în Comisia juridică a Camerei - care este for decizional. Are aviz negativ de la Comisia pentru drepturile omului şi avize favorabile de la Comisia de apărare şi de la Comisia de muncă.

Liviu Dragnea anunţa în 10 septembrie că "cel târziu săptămâna viitoare", Ordonanţa Guvernului Cioloş privind mandatele de supraveghere tehnică "va fi picată" în Cameră.

"Cel mai târziu săptămâna viitoare, Ordonanţa respectivă (OUG nr. 6/2016 - n.r.) va fi picată în Camera Deputaţilor. Nu numai atât, lucrăm acum în legea de respingere a Ordonanţei să punem şi ceea ce trebuie să se întâmple cu efectele pe care le-a produs", a spus Dragnea.

Miza respingerii ordonanţei 6

PSD, prin vocea liderului său, şi-a făcut clară intenţia de respingere a ordonanţei 6, miza partidului condus de Liviu Dragnea fiind ca probele din dosarele penale culese în baza acestui act normativ să fie apoi contestate în instanţe.

Ideea a fost susţinută chiar de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care declara, pe 11 septembrie, la Antena 3, că dacă OUG 6 va fi respinsă, se poate ca toate probele din dosare să fie revizuite.

„În Camera Deputaţilor se află un proiect de lege care analizează Ordonanţa 6 ce a permis aceste echipe mixte şi aceste protocoale. Am înţeles că e posibil ca ordonanţa să fie respinsă, dacă respingi ordonanţa, e echivalentul unei modificări substanţiale printr-o altă ordonanţă de urgenţă. E important ca legiuitorul să stabilească ce se întâmplă cu efectele juridice (…) Dacă pică ordonanţa, legea trebuie promulgată de preşedinte şi produce efecte de la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Posibil ca preşedintele să o atace la CCR. Se respinge ordonanţa, legiuitorul trebuie să spună ce se întâmplă cu efectele juridice pe care ordonanţa le-a produs. Dacă legiuitorul spune că se menţin efectele… dar dacă le anulează, atunci ne întoarcem la ce spuneam, în sensul că toate probele soluţionate prin echipe mixte vor fi supuse revizuirii”, a declarat Tudorel Toader.

Dacian Cioloş: O chichiţă de a scăpa de dosarele din justiţie

Fostul premier Dacian Cioloş a declarat că Guvernul pe care l-a condus a adoptat OUG 6/2016 în urma unei decizii a CCR şi actul normativ a fost ulterior aprobat printr-o lege în Senat. Acesta a susţinut că prin actuala măsură se încearcă să se găsească unele „chichiţe” pentru a scăpa anumiţi oameni politici de dosarele din justiţie.

“Ordonanţa 6 a venit în urma unei decizii a Curţii Constituţionale care interzicea SRI să mai utilizeze acel instrument, acele dispozitive de interceptări care erau legale, folosite de procurori, cu aviz de la judecători, conform legii, în anumite dosare de cercetări penale. (…) În momentul în care CCR a dat această decizie şi ea intra în vigoare, o serie de dosare, inclusiv de corupţie, care se aflau pe rol la Procuratură şi chiar la DNA riscau să rămână blocate. (…) Şi atunci era important ca Guvernul să vină cu alternativă care să ţină cont de decizia CCR”, a explicat fostul premier.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite