Tudorel Toader, despre ancheta procurorilor în cazul Ordonanţei 13: Nu ştiu dacă nu cumva suspectează fapte penale de drept comun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader FOTO Inquam Photos / George Călin
Tudorel Toader FOTO Inquam Photos / George Călin

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine că nu ştie dacă nu cumva procurorii Parchetului General care instrumentează dosarul privind OUG 13 suspectează fapte penale de drept comun, dar se declară convins că aceştia nu vor încălca decizia Curţii Constituţionale.

„E normal ca procurorul să dea o soluţie în acel dosar, că el era la jumătatea drumului, era la jumătatea declaraţiilor. (...) Dar o soluţie de clasare, orice ar fi, tot trebuie dată. (...) O soluţie trebuia dată, dar nu mai putea să continue pe circumstanţele adoptării ordonanţei, pe împrejurări, pe legalitate, pe temeinicie şi pe constituţionalitate. Eu (...) am convingerea că, după acea decizie, procurorul, cât ar fi el de la Parchetul General, nu poate să încalce decizia Curţii Constituţionale. Sunt convins de faptul că nu va mai urmări, repet, oportunitate, legalitate, circumstanţă, temeinicie sau constituţionalitate. Nu am de unde să ştiu dacă nu cumva cumva ei suspectează fapte penale de drept comun, care îi revin în competenţă procurorului, vom vedea soluţia", a declarat Toader, luni, la România Tv, citat de Agerpres.

Au început audierile

Fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache a fost audiat, vineri, la Parchetul instanţei supreme, în calitate de martor, în dosarul OUG 13, au declarat surse judiciare, pentru News.ro. Audierea fostului ministru a avut loc la mai bine de o săptămână de la prezentarea evaluării activităţii procurorului general şi a procurorului-şef al DNA de către actualul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, realizată în urma deciziei Curţii Constituţionale, care a admis că există un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Guvern pe tema anchetei privind OUG 13.

Dosarul OUG 13, deschis iniţial la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), a fost trimis, în 27 februarie, Ministerului Public, pentru a face cercetări legate de cinci infracţiuni, respectiv favorizarea făptuitorului, prezentare de date inexacte Parlamentului sau preşedintelui cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri şi fals intelectual.

Cine a făcut plângerea

DNA a început o anchetă cu privire la modul de elaborarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale în urma unui denunţ formulat, în 24 ianuarie, de Mihai Poliţeanu, Elena Ghioc şi Răzvan Patachi, membri ai asociaţiei ”Iniţiativa România”.

În dosar au fost audiaţi la DNA, tot în calitate de martori, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, în 21 februarie, şi ministrul de Interne, Carmen Dan, în 20 februarie.

De asemenea, în aceeaşi cauză au dat declaraţii secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Graţiela Gavrilescu.

Şi foştii secretari de stat de la Ministerul Justiţiei Oana Schmidt Hăineală şi Constantin Sima au dat declaraţii în calitate de martor în acest dosar, ambii declarând că nu au contribuit la elaborarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 13 din 31 ianuarie privind codurile penale, abrogată de Guvern la cinci zile după adoptare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite