Tudorel Toader, criticat de OSCE după refuzul de a acredita doi jurnalişti la Ministerul Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader Inquam Photos / George Calin
Tudorel Toader Inquam Photos / George Calin

Ministrul Tudorel Toader, a fost criticat de la vârful OSCE, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, după ce săptămâna trecută a refuzat acreditarea pe lângă instituţia pe care o conduce a unor jurnalişti critici la adresa.

„Decizia Ministrului Justiţiei din România de a nu reînnoi acreditarile jurnaliştilor de la Pro TV şi Realitatea TV din cauza întrebărilor sau ştirilor critice ale acestora reprezintă o îngrădire inacceptabilă a libertăţii presei. Acreditarile nu trebuie folosite că un instrument de a controla ştirile sau a sancţiona jurnaliştii", susţine responsabilul OSCE pentru libertatea presei, Harlem Desir, într-o declaraţie făcută de la Viena.

Reacţia OSCE vine după ce Tudorel Toader a refuzat să prelungească acreditarile jurnaliştilor ProTV şi Realitatea TV, Ovidiu Oanta şi Ionela Arcanu.

Ambii reporteri au primit săptămâna trecută din partea biroului de presă un răspuns prin care respingerea cererii de acreditare era motivată de Articolul 18, care prevede: „Autorităţile publice pot refuza acordarea acreditării sau pot retrage acreditarea unui ziarist numai pentru fapte care împiedică desfăşurarea normală a activităţii autorităţii publice şi care nu privesc opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist, în condiţiile şi în limitele legii”.

La scurt timp după ce mesajele de revoltă ale celor doi jurnalişti s-au viralizat, ministrul Toader a declarat pentru HotNews că în cazul lui Ovidiu Oanţă a revenit asupra deciziei „la rugămintea doamnei premier“. În ceea ce o priveşte pe Ionela Arcanu, Toader a precizat că va fi reacreditată „dacă va înţelege să respecte regulile de conduită“. El nu a precizat ce reguli ar fi fost încălcate şi cum.

Ulterior, ministrul Justiţiei a postat şi un mesaj pe Facebook: „În documentele de acreditare la MJ există o clauză prin care se prevede «mă angajez să respect regulile de conduită». În repetate rânduri, am făcut apel pentru respectarea respectivei clauze!“.

„În lipsa menţionării unor motive reale şi obiective referitoare la modul în jurnaliştii ar fi tulburat activitatea Ministerului Justiţiei, retragerea acreditărilor reprezintă un abuz echivalent cu un act de cenzură. Prin aceste decizii discreţionare şi nefundamentate, Ministerul Justiţiei se îndepărtează de misiunea sa publică de garant al drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti”, a transmis la acea dată ActiveWatch, organizaţia non-guvernamentală ce apără drepturile jurnaliştilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite