Tudorel Toader anunţă verdictul Comisiei de la Veneţia privind pensionarea magistraţilor: Se recomandă abrogarea acestei soluţii legislative

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader Inquam Photos
Tudorel Toader Inquam Photos

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat vineri, pe contul său de Facebook, verdictul Comisiei de la Veneţia privind problema pensionării magistraţilor.

"Comisia de la Venetia !

Avizul CV retine solutionarea temporara a problemei pensionarii magistratilor, prin amanarea momentului intrarii in vigoare a solutiei legislative. Se recomanda abrogarea acestei solutii legislative.

OUG pentru legile justitiei va fi transmisa, in mod formal, catre CV pentru emiterea unui aviz !", scrie Tudorel Toader pe Facebook.

Modificările Legilor Justiţiei întârzie noul val de procurori

Sistemul de justiţie riscă să se confrunte cu o criză majoră de personal în viitorul apropiat. Amânarea cu doar un an a posibilităţii de pensionare anticipată a magistraţilor ridică probleme în contextul în care durata studiilor la Institutul Naţional al Magistraturii (INM) pentru tinerii procurori creşte de la 2 la 4 ani ca urmare a modificărilor Legilor Justiţiei. 

Astfel, una dintre cele mai importante prevederi din OUG emisă luni de Guvern se referă la pensionarea magistraţilor. Legile Justiţiei modificate de majoritatea PSD şi ALDE în Parlament prevedeau că magistraţii se pot pensiona la 20 de ani de activitate, ceea ce ar fi dus la mii de pensionări intepestive. Prin ordonanţa de luni, Tudorel Toader nu a anulat această prevedere, aşa cum cerea Comisia de la Veneţia, şi nici nu a amânat-o cu patru ani de zile, aşa cum se anunţase iniţial, ci doar până la 1 ianuarie 2020, adică cu un an şi două luni.

„Amânarea este de doar un an de zile, şi nu de patru aşa cum anunţase iniţial. Aceasta nu este decât o soluţie de avarie, şi ar fi trebuit să avem o eliminare permanentă a acestei opţiuni. Avem o bâlbâială totală. Facem modificări legislative care sunt modificate apoi prin ordonanţă de urgenţă”, a comentat Stelian Ion, avocat şi deputat din partea USR.

Concret, Legea nr. 242/2018, intrată în vigoare joi, precizează că începând cu anul şcolar 2019-2020, durata cursurilor de formare profesională a auditorilor în justiţie este de 4 ani, asta în contextul în care la nivelul Ministerului Public (Parchetului general), există un deficit de 450 de procurori din cele 2900 de posturi existente. 

În plus, prin aceeaşi lege, cu aplicare imediată, absolvenţii Institutului Naţional al Magistraturii sunt obligaţi să îndeplinească timp de 10 ani funcţia de judecător sau de procuror. Iar în cazul în care un absolvent al INM este eliberat din funcţie înainte de expirarea perioadei de 10 ani, din iniţiativa sa ori din motive care îi sunt imputabile, el este obligat să restituie bursa de auditor de justiţie şi cheltuielile de şcolarizare efectuate cu formarea sa, proporţional cu timpul rămas până la împlinirea termenului de zece ani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite