UPDATE Tudorel Toader absent de la bilanţul Parchetului General. Atacurile lui Augustin Lazăr

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis, prezent la bilanţul Parchetului General, a denunţat „reflexele autoritare” ale politicienilor în ceea ce a numit a fi un atac la independenţa justiţiei. Procurorul general a denunţat la rândul său presiunile exercitate asupra parchetelor. Pentru al doilea an consecutiv, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a lipsit de la acest eveniment.

Călin Nistor: DNA, cea mai afectată instituţie de efectele OUG 7

„Cred că DNA este cea mai afectată instituţie de efectele OUG 7 pentru că de pe data de 20 martie practic DNA nu mai are şefi de secţie. Potrivit arhitecturii DNA şefii de secţii sunt foarte importanţi pentru că verifică rechizitoriile. În situaţia în care un şef de serviciu este recuzat, tot şeful de secţie verifică rechizitoriile. De asemenea, verifică actele de urmărire penală ale procurorilor din cadrul direcţiei",  a declaratt Călin Nistor, procurorul-şef al DNA.

Cristina Tarcea, şefa Curţii Supreme: Reformatorii impostori îşi urmăresc doar propriile interese

"Am decis sa va impartasesc un vis. Oricat as vrea sa fac abstractie de realitate si sa ma refugiez in varfaul spiritualizat al unui turn de fildes, simtul practic ma obliga sa observ ce se intamp in jurul nostru. Am avut un vis in care m-am intalnit cu un impostor, se numea reformatorul, el este cel care stie ca nu i s-ar fi cuvenit niciodata bunurile, privilegiile, pozitia de care se bucura. In visul meu era impostorul ticalos, impostorul uraste sincer oameni corecti, ca sunt oglinda in care isi vad propria goliciune. El e ticalos si tu esti ticalos, ca nu se poate altfel. Ce era impostorul din visul meu? Cel care lucreaza pentru dreptatea lui crezând ca dreptatea lui e cea sociala. Ce mai e impostorul? E cel care, mai presus de orice , crede in libertatea de exprimare. In libertatea lui de exprimare. Ce mai e impostorul din visul meu? Cel care intotdeauna poarta asupra sa dubla masura. Principiile sunt foarte corecte când corespund interesele lui, dar nu functioneaza când e vorba de interesele noastre", a declarat şi Cristina Tarcea.

Nicolae Solomon, vicepreşedintele CSM: Sistemul judiciar fierbe 

Vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii Nicolae-Andrei Solomon a declarat, miercuri, la bilanţul Ministerului Public, că ”sistemul judiciar fierbe pentru că este conştient de toate pericolele grave la adresa statului de drept şi a propriei independenţe”. Solomon a afirmat că, de doi ani de zile, se fac ”experimente legislative” care au ca scop slăbirea sistemului. ”Nu cred că vom avea în rândul magistraturii învingători sau învinşi, învins va fi întreg sistemul”, a mai spus Solomon.

„Bilanţul de anul acesta nu se desfăşoară într-un moment de calm şi normalitate. Sistemul judiciar fierbe pentru că este conştient de toate pericolele grave la adresa statului de drept şi a propriei independenţă. De doi ani asistăm la experimente legislative pe seama sistemului judiciar, intens criticate de majoritatea magistraţilor, cât şi de instituţii internaţionale . Repectarea unor minime reguli de consultare, lipsa unui dialog instituţional loial, respectarea principiului stabilităţii legislaţiei sunt premise pentru destabilizarea coordonată a sistemului judiciar”, a mai spus Solomon.

Acesta a vorbit despre faptul că ”toate simbolurile unei justiţii independente sunt atacate constant,  sunt hăituite printr-o varietate largă de mijloace, inclusiv de comunicare în masă”.

”Procesul de adoptare a oricărei modificări legislative trebuie să fie bazat pe bună credinţă şi să pornească de la necesitatea colaborării reale între autorităţile statului,. Mă văd nevoit, de asemenea, estimaţi colegi să amintesc şi la acest moment de deciziile Curţii Constituţionale care s-au pronunţat în anul 2018 referitoare la statutul procurorului şi care au pus în discuţie paradigma în care ne desfăşurăm activitatea. (...) Cred că este un moment în care trebuie să dăm dovadă de unitate. Cu toţii suntem parte a Ministerului Public, toţi credem în aceleaşi valori, cu toţii suntem de aceeaşi parte a baricadei. Putem avea argumente diferite, însă lucrurile care ne unesc sunt mult mai multe şi mult mai importante decât cele care ne despart. Nu cred că în urma acestor experimente ale legislativului vom avea în rândul magistraturii învingători sau învinşi, învins va fi întreg sistemul. Doar împreună putem apăra statul de drept, doar împreună putem apăra valorile în care cu toţii credem. Mă bucură reacţiile magistraţilor din ultima perioadă. Acestea demonstrează că au înţeles perfect valorile unui stat de drept, au înţeles să lupte pentru ele, au înţeles că ele nu sunt un dat şi implică efortul permanent al sistemului judiciar”, a încheiat Solomon.

Klaus Iohannis: Încă mai există politicieni cu reflexe autoritare

Preşedintele Klaus Iohannis a avut un discurs dur la adresa coaliţiei de guvernământ, declarând că atunci „când persoanele care au interese directe să scape fac legile, însăşi temelia statului este afectată”.

„2018 a fost un an plin, cu multe provocări în care subiecte legate de domeniul justiţiei au continuat să facă agenda publică, să fie în topul agendei publice din cauza insistenţei obsesive a actualei majorităţi de a interveni politic într -un domeniu a cărei independenţa trebuie garantată. În anii 90, legiutorul constituant a conferit Ministerului Public un rol de importantă deosebită de a reprezenta interesele generale ale societătii de a apară ordinea de drept. drepturile şi libertăţile cetăţenilor, Această misiune nu e una uşoară, cu atât mai mult cu cât în ultimii doi ani atacurile la adresa procurorilor au devenit din ce în ce mai virulente. Când tocmai persoane care au interese directe să scape de cercetări fac legi în justiţie, atunci însăşi temelia statului de drept e ameninţată. Din păcate, după aproape 30 de ani de la regastigarea libertăţii, în România încă există politicieni cu reflexe autoritare care se consideră îndreptăţiţi să îşi acorde privilegii", a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a subliniat faptul că parlamentarii puterii au ignorat recomandările organismelor internaţionale, precum Comisia de la Veneţia sau ale raportului MCV al Comisiei Europene, despre care a spus că nu sunt facultative.

„Parlamentarii au ignorat chiar şi recomandările Comisiei de la Veneţia. Guvernul insistă în parctica folosirii abuzive a OUG care produc efecte grave şi profunde în interiorul sistemului de Justiţie. Transpunerea în legislaţie a recomandărilor Comsiei de la Veneţia, CE şi GRECO nu e facultativă. Statutul procurorilor este în continuare pus sub asaltul puterii politice. În ciuda acestor atacuri, idealurile şi principiile dumneavoastră trebuie să rămână aliniate la valorile europene. Românii îşi doresc o ţară mai bună. Mai mult, românii îşi doresc o ţară fără corupţie. Este responsabilitatea tuturor să protejeze statul de drept. Rolul magistraţilor este esenţial”, a încheiat şeful statului.

Augustin Lazăr: 2018 a fost anul presiunilor asupra parchetelor

Procurorul General, Augustin Lazăr, a declarat că anul 2018 a fost anul în care s-au exercitat presiuni la adresa parchetelor, anul în care procurorul general a trebuit să adopte poziţii publice de apărare a procurorilor, anul în care legile justiţiei au fost schimbate în repetate rânduri şi, nu în ultimul rând, anul în care Curtea Constituţională prin deciziile luate, a stabilit o nouă paradigmă a relaţiei dintre ministrul Justiţiei şi procurori.

„În anul 2018 atenţia în ansamblu a fost axată pe decizii judiciare şi extrajudiciare care nu au făcut decât să arunce anatema asupra instituţiile din sistemul judiciar. Sub pretextul devoalării abuzuilor din justiţie, mai ales ale procurorilor, a fost promovată o campanie abilă având ca scop afectarea prestigiului corpului de magistraţi. Au fost extrapolate comportamente discutabile în cazuri izolate, cu consecinţă inducerii artificiale a unei animozităţi faţă de un întreg corp profesional. De aici până la atingerile aduse independenţei nu a fost decât un pas. A fost anul în care s-au exercitat presiuni mari asupra instituţiilor judiciare, în special asupra parchetelor. PG a fost pus în situaţia de a adopta în numeroase rânduri poziţii publice şi instituţionale, în sensul apărării independenţei procurorilor. Totodată a fost anul în care au continuat în avalanşă de demersuri de modificare a legilor din justtiei cu impact asupra sistemului judiciar. A fost anul în care factorul politic a insistat şi a reuşit în revocarea şefului DNA; apoi, contra avizului CSM, a iniţiat revocarea procurorului generali”, a declarat Augustin Lazăr. Acesta a precizat că în anul trecut procurorii au finalizat cu 10.000 de dosare mai mult decât în anul precedent. „Ministerul Public, asaltat de o atmosferă neprietenoasă, puţin spus, a lucrat mult mai eficient”, a precizat acesta.

Mai mulţi procurori au venit cu banderole albe pe braţ, în semn de protest faţă de OUG 7/2019 pe legile justiţiei. „E un simbol al protestului nostru, ştiţi motivele. Durata rămâne de văzut. Luăm în calcul forme de protest care vor fi necesare, inclusiv suspendarea activităţii. Nu este ilegală suspendarea activităţii, este o formă de protest permisă de lege”, a declarat procurorul Romulus Varga, şef Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Ministerului Public.

Preşedintele Iohannis prezent la bilanţul Parchetului General

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului participă, miercuri, la şedinţa de prezentare a Raportului de activitate a Ministerului Public pe anul 2018.

Prezentarea bilanţului are loc, începând cu ora 11.00, la Cercul Militar Naţional.

Şeful statului a participat şi anul trecut la prezentarea bilanţului Parchetului General şi a vorbit despre ”o încercare de a slăbi independenţa procurorilor” şi de a-i subordona politicului.

"Vă felicit pentru activitatea derulată cu succes în anul care s-a scurs. Ministerul Public are un rol constituţional foarte bine definit.  Procurorul este un reprezentant al intereselor generale ale societăţii şi un apărător atât al ordinii de drept, cât şi al drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Alăturarea acestor atribuţii nu este întâmplătoare. În virtutea lor, procurorul se bucură de statutul de magistrat. Imparţialitatea, integritatea şi profesionalismul procurorului îl fac pe acesta responsabil de corecta şi completa instrumentare a dosarelor, cu deplina respectare a drepturilor civile ale tuturor celor implicaţi în procesul penal. (...) Vreau să fiu foarte clar aici: sintagma din Constituţie este «sub autoritatea ministrului Justiţiei», şi în niciun caz «în subordinea ministrului Justiţiei». Se face în mod deliberat o confuzie între aceste două sensuri, tocmai pentru a se induce ideea unui control mult mai amplu asupra procurorilor decât cel prevăzut de Legea Fundamentală. Este doar o încercare de a slăbi independenţa procurorilor şi de a legitima supunerea lor faţă de voinţa politicului, fapt inacceptabil", a afirmat Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în repetate rânduri, că-l susţine pe procurorul general Augustin Lazăr şi, tot în repetate rânduri, a precizat că nu va da curs cererii privind revocarea din funcţie a acestuia.

Ultima dată, în 4 ianuarie, şeful statului a spus că nu va da curs cererii de revocare a procurorului general Augustin Lazăr de a cărui activitate este mulţumit.

”Domnul ministru, neavând altă treabă de făcut, mi-a trimis din nou documentele pentru revocare. Nu îl voi revoca pe procurorul general”, a declarat atunci Klaus Iohannis.

Întrebat de ce nu va da curs cererii de revocare, Iohannis a spus: ”Am mai explicat, dar îmi face plăcere să mai spun. Sunt mulţumit de activitatea domnului procuror general, face o treabă foarte bună. Explicaţiile domnului ministru nu satisfac rigorile legii”.

Secţia pentru procurori a CSM a avizat negativ, în 19 noiembrie, propunerea ministrului Justiţiei de revocare a procurorului general Augustin Lazăr.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, în 24 octombrie, că declanşează revocarea lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general, acuzându-l pe acesta că a deturnat activitatea Ministerului Public de la rolul său constituţional. Toader a prezentat un raport de evaluare care cuprinde 20 de puncte, cum a fost şi la evaluarea fostei şefe a DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite