Tudorel Toader: Îi dai unui şofer contravenţie că nu are centura, dar preşedintele republicii nu respectă Constituţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, l-a criticat din nou pe preşedintele Klaus Iohannis, care amână anunţarea unei decizii privind revocarea din funcţie a şefei DNA, Toader susţinând că "un şofer prins fără centura de siguranţă este amendat, dar preşedintele republicii nu respectă Constituţia".

Tudorel Toader a afirmat, duminică seară, că încă mai crede şi mai speră că şeful statului va respecta decizia Curţii Constituţionale şi va semna drecretul de eliberare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi.

Într-o declaraţie telefonică la România TV, duminică seară, Toader l-a ironizat pe Iohannis, spunând că "dacă îi este greu să înţeleagă 133 de pagini, este uşor de înţeles dispozitivul deciziei CCR". 

"Dacă ne este greu să înţelegem 133 de pagini, ne este uşor să întelegem dispozitivul. Ştim că este obligatoriu imediat ce se publică în Monitorul Oficial", a declarat ministrul Justiţiei.

El s-a întrebat "ce exemplu dă demnitarul cu cea mai înaltă funcţie în stat românului care nu respectă o lege şi căruia i se dă contravenţie". 

"Îi dai unui şofer contravenţie că nu are centură, dar preşedintele republicii nu respectă Constituţia", a afirmat Toader.

El a mai spus că încă mai crede şi mai speră că preşedintele va respecta decizia Curţii Constituţionale şi va semna drecretul de eliberare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi.

"Încă mai sper, încă mai cred că preşedintele va respecta respectiva decizie, pentru că nu ne putem alinia, de exemplu, altui stat care e mult contestat şi criticat, Polonia, pentru neaplicarea deciziilor Curţii Constituţionale. Eu cred cu convingere că suntem încă într-o întârziere de punere în aplicare a deciziei şi nu cred că cel mai înalt demnitar al acestui stat nu va respecta decizia", a adăugat Tudorel Toader.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, răspunzând unei întrebări, că nu este exclusă declanşarea procedurii de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis, spunânând că acesta a întârziat nepermis de mult cu decizia privind revocarea procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

"Nu este exclusă (suspendarea preşedintelui Iohannis - n.r.). A stat neconstituţional şi nepermis de mult cu decizia. Jocul ăsta cu <hai sa mai citim> este bătaie de joc la adresa Curţii Constituţionale", a declarat Liviu Dragnea.

El a spus că nu îi dă un termen preşedintelui pentru a lua o decizie, dar că a întârziat nepermis de mult.

Întrebat marţi despre declaraţiile lui Liviu Dragnea, preşedintele Klaus Iohannis a spus: "Sincer, nu sunt extrem de interesat de părerea dumnealui".

De asemenea, întrebat, la marşul "Pedalăm pentru România”, despre decizia sa privind revocarea şefei DNA, în contextul în care spunea săptămâna trecută că încă citeşte motivarea Curţii Constituţionale, Iohannis a spus: "Astăzi, mai multe despre biciclete şi despre unitate. (...) Săptămâna trecută s-a încheiat cu bine".

Decizia Curţii Constituţionale, care a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedinte, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, şi a stabilit că preşedintele urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, a fost publicată în 7 iunie în Monitorul Oficial,.

În 12 iunie, preşedintele Klaus Iohannis a avut o primă reacţie după publicarea motivării CCR, spunând că motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări decât clarificări, dar poate că o aprofundare ulterioară "va duce mai aproape de adevăr". El a mai afirmat că PSD "încearcă să amputeze puterile preşedintelui pentru că preşedintele are altă părere" şi că este evident că decizia CCR "vine exact în linia PSD de amputare a puterilor preşedintelui". 

Întrebat de mai multe ori dacă va semna decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, şeful statului a afirmat că va reacţiona într-un timp rezonabil, precizând că nu se poate aştepta până în decembrie, de exemplu, dar că nu crede că cineva serios se aşteaptă de la el să aplice o decizie într-o zi sau două. El a mai spus că "nu va exista nicio suspendare" a sa, pentru că nu există niciun temei pentru un astfel de demers.  

De asemenea, Klaus Iohannis a declarat că, după publicarea motivării deciziei CCR, este nevoie de o dezbatere amplă la care să participe toţi cei interesaţi, pentru că motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări ale căror răspunsuri sunt esenţiale pentru arhitectura statului: "Care mai este statutul procurorilor în România? Avem un nou superministru al Justiţiei care decide şi preşedintele execută? Ce mai este CSM?".

Preşedintele a aprecizat că un referendum ar putea fi organizat la finalul acestei dezbateri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite