Un recruiter dezvăluie trucurile unui CV de succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de oameni au trecut pragul celui mai mare târg de carieră unde au fost prezente zeci de companii multinaţionale, însă doar 25% din poziţiile libere au fost ocupate. Asta şi pentru că multe dintre CV-urile candidaţilor nu erau adaptate cerinţelor angajatorilor.

Peste 14.000 de profesionişti cu experienţă, dar şi tineri absolvenţi de studii universitare au trecut pragul târgului de carieră „Angajatori de Top“, desfăşurat vineri şi sâmbătă în Capitală. Cele 100 de companii prezente, în mare parte multinaţionale, au pus la bătaie peste 3.400 de locuri de muncă în domenii diverse, de la inginerie, la telecom şi relaţii cu clienţii. La finalul celor două zile, poziţiile libere din companii au fost ocupate doar în proporţie de 25%.

Asta pentru că deşi târgul de carieră este adresat în special persoanelor cu mai puţină experienţă în câmpul muncii, ponderea persoanelor trecute de 40 de ani care au luat cu asalat oferte companiilor nu a fost deloc de neglijat. Însă acesta nu este singurul motiv.

Specialiştii spun că de prea puţine ori CV-urile sunt adaptate cerinţelor unui post. „Unui recruiter îi ia între şase şi opt secunde să scaneze CV-ul unui potenţial candidat“, explică Gabriel Chicioreanu, specialist în recrutare, care completează că mulţi dintre cei care îşi caută un job nu ştiu să-şi completeze CV-ul.

Cei de 40 de ani vor să se reprofileze

Organizatorii târgului de carieră susţin că în ultimii ani, tot mai multe persoane trecute de 40 de ani vin la Angajatori de Top, în speranţa că îşi vor găsi un loc de muncă adecvat.

Chiar dacă unii dintre ei au un serviciu, stresul şi alte nemulţumiri de la locul de muncă îi împing spre reconversia profesională. Însă persoanele cu multă experienţă, deşi dispuse să accepte salarii mai mici ori poziţii de entry-level, sunt ocolite de angajatori.

„Dacă ai prea puţină experienţă nu e bine. Dacă ai prea multă experienţă, iar nu e bine. Lucrez de 10 ani în domeniul bancar, dar acum îmi doresc un alt job, eventual în domeniul relaţiilor cu clienţii. Am venit la târg pentru a vedea oferta companiilor. Este interesantă, dar din păcate au prea puţină deschidere când vine vorba să angajeze persoane trecute de o anumită vârstă“, explică Andreea.

Deşi a petrecut cam două ore în incinta târgului, pentru a discuta cu diverşi angajatori, cei cu care a intrat în contact i-au spus că o poziţie entry-level şi un salariu mai mic nu ar motiva-o suficient, drept urmare au respins-o. „Le-am explicat că aş fi dispusă să merg pe bani puţini. Degeaba!“, a completat femeia.

Tinerii fără experienţă, slabe şanse de angajare

Nici tinerilor absolvenţi nu le este foarte uşor să îşi găsească un serviciu, chiar dacă piaţa muncii şi-a mai revenit faţă de anii trecuţi.

„Am absolvit o facultate cu profil tehnic din Bucureşti, dar am găsit o singură companie dispusă să mă cheme la interviu. Este adevărat că nu am experienţă în domeniu. Sunt inginer după finalizarea studiilor“, a mărturisit Vlad, un tânăr de 26 de ani din Bucureşti. Companiile din zona ingineriei, al căror interes pentru târgul din 2014 a fost mai mare decât în anii precedenţi, caută persoane cu experienţă, care sunt greu de găsit.

„Găsim cu greu specialişti pe care să îi angajăm ca ingineri proiectare echipamente petroliere. Prin urmare, decidem să angajăm tineri, pe care îi formăm noi. Aceştia trebuie să aibă, totuşi, cunoştinţe de bază de inginerie şi acel bun simţ tehnic de la care să putem pleca“, a explicat Mircea Rusu, manager de recrutare la o companie multinaţională din industria grea, adăugând că există un decalaj între ce se studiază în România în momentul de faţă şi oferta companiilor din piaţa de profil.

Un recruiter se uită pe CV între şase şi opt secunde

De aceeaşi părere este şi Gabriel Chicioreanu, specialist în recrutare, care spune că atunci când aplică la un job, o persoană ar trebui să acorde o mai mare importanţă informaţiilor pe care le trece în CV. Chicioreanu subliniază că de prea puţine ori CV-urile sunt adaptate cerinţelor unui post. „Spre exemplu, dacă angajatorul caută vorbitori de limba germană, iar candidatul este un bun cunoscător al acestei limbi, este important să treacă informaţia foarte sus în CV, pentru ca ea să le atragă informaţia recruiterilor.

Astfel, candidatul are mai multe şanse să fie selectat pentru un interviu“, a explicat Chicioreanu. Candidaţii au posibilitatea ca, înaintea unui astfel de eveniment, să afle de pe site-ul evenimentului care sunt companiile participante la târg şi ce posturi sunt disponibile.

În plus, este esenţial ca CV-ul să cuprindă informaţii relevante pentru job-ul la care aplică un candidat. Prin urmare, acesta este sfătuit să nu treacă în CV toate locurile de muncă pe care le-a avut. Astfel, ei îşi pot încărca CV-ul pe site, urmând ca la târg să discute direct cu reprezentanţii companiilor. „Unui recruiter îi ia între şase şi opt secunde să «scaneze» CV-ul unui potenţial candidat”, explică Chicioreanu.

Drept urmare, continuă specialistul, din 100 de candidaturi depuse, rămân doar 20, iar din acestea, doar trei sau patru ajung să fie propuse departamentului care are nevoie de angajaţi.  „Cel mai adesea, CV-urile conţin informaţii foarte generale şi nu sunt construite pentru un anumit job. Prin urmare, e important ca atunci când ajungi acasă să retrimiţi CV-ul, completat în funcţie de cerinţele angajatorului“, a conchis specialistul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite