Trist, dar vesel. Perlele unor absolvenţi de Drept: „Să fii procuror e dificil, trebuie să iei decizii rapide, cum ar fi să răspunzi la telefon“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În urma concursului de admitere la INM, doar 193 de locuri din cele 200 de locuri au fost ocupate
În urma concursului de admitere la INM, doar 193 de locuri din cele 200 de locuri au fost ocupate

S-a încheiat examenul la Institutul Naţional al Magistraturii, iar modul în care s-au pregătit unii dintre cei care aspiră la statutul de magistrat i-a îngrozit pe profesorii care i-au testat: „Profesia de procuror e dificilă şi trebuie să iei decizii rapide, cum ar fi să răspunzi la telefon“, este părerea unui tânăr.

Nimeni nu şi-ar dori să fie judecat de un magistrat care consideră că „În calitatea mea de judecător, nu voi primi favoruri pe gratis...“, sau că „Serbarea de Crăciun este un eveniment politic şi nu particip la ea, risc să fiu considerat imparţial“, ori că „Integritate înseamnă să stai la coadă la poştă sau la evidenţa populaţiei“. Acestea sunt doar câteva dintre „perlele“ aspiranţilor la fotoliile de judecători şi procurori care, însă, au picat proba interviului.

Din păcate, „perlele“ reflectă nivelul multor absolvenţi ai studiilor de Drept care şi-au încercat norocul la examenul de admitere în Institututul Naţional al Magistraturii (INM), afirmă specialiştii.

„Recomandarea mea este, dacă vreţi să fiţi magistraţi, învăţaţi înainte de toate limba română, gramatica, vocabularul. Haideţi să începem cu lucrurile de bază pentru a nu avea următoarea conversaţie: «De ce aţi pus virgulă între subiect şi predicat? / M-am grăbit!»“, le-a spus procurorul Tudorel Ştefan, formator INM, absolvenţilor de Drept.

„Să te ferească Dumnezeu de un aşa judecător...“

La rândul lui, procurorul Bogdan Gabor, fost vicepreşedinte al CSM, subliniază dimensiunea dezastrului de la examenul de admitere în magistratură.

„În mod cert, acesta este nivelul unor candidaţi. Dar este doar vârful aisbergului, sunt perle mult mai grave. Am văzut pe parcursul ultimilor ani nişte situaţii absolut hilare. Să te ferească Dumnezeu să fii judecat sau anchetat de astfel de magistraţi“, afirmă Bogdan Gabor.
De aceea, susţine procurorul, plenul CSM a recomandat să nu se renunţe la proba interviului. Au fost cazuri în care candidaţii s-au dovedit a fi bolnavi psihic.

„În urmă cu mai mulţi ani, cunoştinţele teoretice reprezentau 90% din admiterea la INM. Viaţa a demonstrat că nu este suficient. Atunci s-a introdus acest interviu, care are o pondere de 30% din evaluarea finală a candidaţilor şi este eliminatoriu, la fel ca şi probele teoretice. În cadrul interviurilor apar situaţii absolut hilare în condiţiile în care vorbim de candidaţi care au trecut probele teoretice. Unii dintre ei s-au dovedit a fi chiar bolnavi psihic. Faza teoretică este un concurs de memorare. Trebuie văzut însă dacă acel candidat gândeşte logic, are cunoştinţe despre societatea în care trăieşte şi poate aplica legile. Interviul este o probă contestată de foarte mulţi candidaţi care îl pică, dar nu trebuie renunţat la el“, a explicat procurorul pentru „Adevărul“.

„Perlele“ candidaţilor la INM

Iată doar câteva dintre „perlele“ candidaţilor la proba interviului din cadrul examenului organizat anul acesta.
 Opulenţă înseamnă expertiză. Integritate înseamnă să stai la coadă la poştă sau la evidenţa populaţiei. Sunt hiperanalitic, adică vorbesc mult.
  Mie nu-mi place limitaţia, aşa că în 90% din lecturile mele am asimilat tone de literatură poliţistă.
 Serbarea de Crăciun este un eveniment politic şi nu particip la ea, risc să fiu considerat imparţial.
Judecătorul în instanţă acordă favoruri părţilor, adică le spune cine are dreptate.
 Avocatul nu trebuie să întreţină relaţii neobiective cu judecătorul.
Magistratura este chemarea mea interioară, căreia îi voi găsi răspuns după ce o să profesez. E un sentiment al dreptăţii pe care-l voi găsi la mijloc.
 Procurorul face în principal activitate de cercetare penală care este.
 Procurorul trebuie să fie un om normal, deşi, în ziua de azi, cine mai e normal?
 Procurorul are o profesie dificilă. Trebuie să ia decizii rapide. De exemplu, trebuie să răspundă la telefon.
 În calitatea mea de judecător, nu voi primi favoruri pe gratis.
 Dacă avocatul stă în birou cu judecătorul, se creează o situaţie de imparţialitate.
 Din păcate, judecătorul nu poate fi intim cu o parte.
 În mica sa carieră sau în scurta sa viaţă, Ciprian Porumbescu a scris mult.
 Steven Hawking este specialist în geografie şi expert în găuri negre.
 Pe Youtube sunt filmuleţe din care se vede că Andrei Pleşu a citit mult şi e instruit. ;

Admiterea la Institutul Naţional de Magistratură

Pentru a deveni judecători sau procurori, licenţiaţii în Drept trebuie să susţină concursul de admitere la Institutul Naţional de Magistratură. Concursul se organizează anual, începând cu luna august. Ultima verificare a candidaţilor, vizează buna reputaţie a viitorilor magistraţi. Concursul se adresează tuturor absolvenţilor cu licenţă în Drept, în anumite condiţii: să fie cetăţeni români, să aibă capacitate de exerciţiu, să nu aibă antecedente penale sau menţiuni înscrise în cazierul
fiscal.

Examenul constă în trei probe de bază şi trei verificări. Prima probă testează cunoştinţele juridice ale candidaţilor. Până în acest an, au fost testate cunoştinţele din Dreptul civil, Dreptul penal, Dreptul procesual civil şi Dreptul procesual penal. De anul viitor însă, la aceste discipline
s-ar mai putea adăuga şi o materie de organizare judiciară, decizia urmând să fie luată de Consiliul Superior al Magistraturii.

A doua probă constă în verificarea raţionamentului logic al candidaţilor. „Ne interesează ca persoanele care întră în magistratură nu doar să cunoască Dreptul, ci să fie şi persoane inteligente, astfel că verificăm gândirea logică, înţelegerea unui text scris şi gândirea analitică“, a explicat judecătorul CSM Cristi Danileţ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite