Tribunalul Bucureşti: Sorin Oprescu ştia că banii pe care îi primea erau mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Capitalei Sorin Oprescu a fost arestat preventiv pentru că ştia că banii pe care îi primea în locuinţa sa din Ciolpani erau mită. Asta spun magistraţii Tribunalului Bucureşti în motivarea deciziei prin care edilul a fost arestat pentru 30 de zile.

Magistraţii arată în motivarea deciziei prin care Sorin Oprescu a fost arestat preventiv pentru înlăturarea stării de pericol pentru ordinea publică.

„Astfel, infracţiunea de luare de mită, prin natura sa şi prin gradul de pericol social abstract pe care îl implică, creează un pericol concret chiar mai mare pentru ordinea publică, având în vedere gravitatea acestui fenomen infracţional şi limitele mai ridicate de pedeapsă stabilite de lege, elemente de natură a stârni o reacţie de oprobriu general puternică, astfel încât într-o asemenea situaţie privarea de libertate se justifică, chiar şi în lipsa antecedentelor penale ale inculpatului”, se arată în motivarea decizie de arestare.

Instanţa consideră Sorin Oprescu ştia că cei 25.000 de euro pe care spun procurorii că acesta i-ar fi primit sâmbătă seara erau bani de mită şi o compensaţie primită de primarul general al Capitalei pentru a-i asigura subalternului său de la Administraţia Cimitirelor stabilitatea în funcţie.

Instanţa a apreciat că se impune arestarea preventivă a lui Sorin Oprescu pentru că acesta este cercetat pentru o infracţiune de corupţie gravă, dar şi din cauza modului în care acesta a acţionat. Concret, deşi edilul ştia că şeful Administraţiei Cimitirelor era implicat în săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, el ar fi acceptat să colaboreze cu acesta în schimbul unor sume de bani, în loc să denunţe ilegalităţile comise de acesta.

„Caracterul repetitiv al actelor de primire a mitei de la contractorii privaţi, prin intermediul lui P.B.C.şi S.C., cu consecinţa caracterului obişnuit al actelor de corupţie, este vizibil în modul „normal” în care cele trei persoane discută despre remiterea către inculpat (Sorin Oprescu – n.r.) a unei părţi din banii primiţi de la denunţători”, se mai arată în documentul citat.

Elementele care au stat la baza arestării lui Sorin Oprescu

Judecătorul de drepturi şi libertăţi care a judecat cererea de arestare preventivă precizează că la dispunerea acestei măsuri a fost luată în considerare şi reacţia societăţii la asemenea fapte, prin care o persoane publică, deţinătoare a celei de-a doua funcţii elective ca număr de voturi în România primeşte mită, prin intermediul directorului unei instituţii publice din subordinea sa. 

„Alături de acestea, alte elemente ce ilustrează pericolul social concret, ca şi temei al arestării preventive, în privinţa inculpatului O.S.M., reies din caracterul conspirat al metodelor folosite de inculpat: stabilirea întâlnirilor de la C. în cadrul unor discuţii directe, întâlnirile de remitere a sumelor de bani având loc doar noaptea şi în interiorul unui imobil care îi aparţine inculpatului, în condiţiile în care inculpatul îşi ia şi cere şi persoanelor care urmează să-i remită mita să-şi ia măsuri de precauţie, cu consecinţa că probarea activităţii sale infracţionale este mult îngreunată, ţinând cont că este necesară colaborarea uneia dintre, altfel puţinele persoane cărora le permite să intre şi faptul că inculpatul nu se atinge de suma de bani primită decât după ce persoanele care i-au dat mita au plecat din imobil, toate acestea reprezentând împrejurări care subliniază nevoia dispunerii în cauză a unei măsuri preventive”, se mai arată în motivare.

Instanţa mai precizează că „este de necontestat” faptul că pe 5 septembrie 2015 Sorin Oprescu a primit la locuinţa sa din Ciolpani 25.000 de euro.

„Astfel, este de necontestat faptul că la data de 05.09.2015 în jurul orei ...., denunţătorul ...s-a prezentat la locuinţa inculpatului O.S.M., situată în comuna Ciolpani, ocazie cu care, i-a remis acestuia din urmă suma de 25.000 euro. (...). Este de asemenea de necontestat faptul că inculpatul O.S.M.şi-a  însuşit această sumă de bani primită de la denunţătorul ..... (...) De altfel, audiat in faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, inculpatul O.S.M.nu a contestat acest fapt”, arată Curtea Supremă.

Instanţa a atras atenţia şi asupra faptului că, în cursul urmării penale, Sorin Oprescu ar fi primit 25.000 de euro „cu titlu de mită şi nu cu titlul de împrumut”, aşa cum ar fi declarat edilul „în mod cu totul neconvingător”, în faţa judecătorului.

„În cauză, sunt întrunite în concret şi celelalte condiţii prevăzute de art. 223 alin. 2 C.p.p., infractiunea pentru care inculpatul O.S.M.este cercetat fiind o infractiune de coruptie si, pe baza evaluării gravităţii faptei, a modului şi a circumstanţelor de comitere a acesteia, se constată că privarea acestuia de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică”, se mai arată în documentul citat.

Mai mult, judecătorul de drepturi şi libertăţi precizează că este necesară arestarea preventivă pentru că, în cazul în care ar fi dispuse alte măsuri preventive, ar pitea fi afectată desfăşurarea procesului deoarece acesta ar putea influenţa persoane implicare în acest caz în special prin prisma calităţii pe care o deţine, cea de primar al Capitalei.

Magistraţii arată că în cazul lui Sorin Oprescu au fost administrate mijloace de probă precum convorbiri telefonice, supraveghere audio, video şi prin fotografiere, precum şi localizarea prin mijloace tehnice. De asemenea, denunţătorii ar fi depus la dosar documente cu privire la contractele derulate.

Sorin Oprescu, arestat preventiv

Sorin Oprescu a fost arestat preventiv, însă decizia Tribunalului Bucureşti nu a fost definitivă. Acesta a atacat decizia la Curtea de Apel Bucureşti, iar contestaţia acestuia va fi discutată pe 14 septembrie.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) sâmbătă noapte, iar duminică noapte, cu puţin înainte de miezul nopţii, magistraţii Tribunalului Bucureşti au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele edilului, care a fost dus în arestul Poliţiei Capitalei. Decizia nu este definitivă şi a fost contestată de Sorin Oprescu la Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit anchetatorilor, primarul general al Capitalei ar fi primit, sâmbătă seară, de la şeful unei instituţii din subordine, 25.000 de euro, bani ce proveneau de la patru denunţători. Surse judiciare au precizat că persoana care i-ar fi dus banii ar fi şeful Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa.

Sorin Oprescu a fost ulterior oprit în trafic, sâmbătă noapte, iar asupra sa ar fi fost găsită suma de 5.000 de euro din banii primiţi ca mită, au mai spus sursele citate.

Procurorii arată că, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

În acest dosar au mai fost arestaţi, luni, de Tribunalul Bucureşti, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae şi Florin Şupeală, director general şi respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, şi omul de afaceri Claudiu Bengalici.

Instanţa a dispus şi luarea măsurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administraţiei Cimitirelor, şi pentru Romeo Albu.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Sorin Oprescu, vizitat în Arestul Capitalei de fratele său. Curtea de Apel judecă luni contestaţia edilului la arest

Misteriosul Ben, maşina de spălat bani din dosarul Oprescu. Legăturile de tip mafiot cu gangsterii politici ai Moldovei

Sorin Oprescu, arestat. Kovesi: Dosarul în care a fost arestat edilul a fost deschis în urma unor plângeri depuse de două persoane fizice în martie

Sorin Oprescu, cele patru momente esenţiale din cariera publică şi politică

Sorin Oprescu, arestat. ANI verifică averea primarului Capitalei

Avocaţii primarului Capitalei, în vizită la acesta în arest: Sorin Oprescu nu demisionează

FOTO Sorin Oprescu, arestat. Directorul Administraţiei Cimitirelor, intermediarul mitei primite de primarul Capitalei. Încă cinci persoane, arestate

Sorin Oprescu a fost arestat preventiv. Avocat: Primarul a contestat măsura şi are încredere în justiţie

Sorin Oprescu, arestat. Regele Mihai i-a retras calitatea de membru al Ordinului Coroana României. Care au fost meritele lui Oprescu pentru a primi distincţia

Sorin Oprescu a fost reţinut. Primarul Capitalei a fost prins în flagrant în timp ce primea mită. Percheziţii la Primărie şi la domiciliul edilului

Sorin Oprescu a fost reţinut. Primarul cu cei mai mulţi bani publici pe mână: Mie nu mi-e frică de nimeni, de ce să-mi fie dacă sunt curat?

Oprescu, reţinut de DNA. Ponta îl gira pe primarul Capitalei: Merg pe mâna lui Sorin Oprescu. Mereu am mers. Şi el m-a sprijinit pe mine

Sorin Oprescu, reţinut. Averea cunoscută a edilului: o vilă, un apartament şi obiecte de lux în valoare de 91.000 de euro

Presa internaţională, despre reţinerea lui Oprescu. New York Times: Influentul primar al Bucureştiului, prins în flagrant în timp ce lua mită de 28.000 de dolari

Sorin Oprescu, reţinut de DNA. Nicuşor Dan: O zi memorabilă. Analist politic: Candidaţii din afara sistemului au o altă perspectivă la alegerile din 2016

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite