Tribunalul Bucureşti, reacţie după valul de critici pentru clasarea dosarului „10 August”: „Hotărârea nu se bazează pe sentimente sau emoţii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Inquam Photos
Imagine: Inquam Photos

Tribunalul Bucureşti a precizat, miercuri, în urma reacţiilor faţă de decizia de respingere a cererii DIICOT de redeschidere a urmăririi penale în Dosarul 10 august, că hotărârea judecătorească este adoptată pe baza dispoziţiilor legale incidente cauzei şi pe baza probatoriului administrat, „nu pe bază de emoţii şi sentimente”.

Astfel, instanţa a arătat că, în pronunţarea soluţiilor, judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii, în conformitate cu art. 124 alin. 3 din Constituţia României.

„Hotărârea judecătorească este adoptată pe baza dispoziţiilor legale incidente cauzei şi pe baza probatoriului administrat pe parcursul fazelor procesuale specifice, nu pe bază de emoţii şi sentimente. Constatând că reacţiile manifestate provin preponderent din partea reprezentanţilor puterilor legislativă şi executivă, Tribunalul Bucureşti reaminteşte dispoziţiile constituţionale conform cărora în statul de drept şi în democraţie cele 3 puteri ale statului: legislativă, executivă şi judecătorească sunt separate şi în echilibru, colaborează şi se respectă reciproc,independent dacă soluţiile adoptate de fiecare dintre acestea sunt sau nu în acord cu aşteptările exponenţilor lor”, au subliniat reprezentanţii Tribunalului Bucureşti.

Judecătorii fac apel la echidistanţă

Conform acestora, „discursul public la adresa hotărârilor judecătoreşti pronunţate trebuie să fie caracterizat de echidistanţă, pentru că numai respectând ordinea de drept şi hotărârile judecătoreşti se va restabili echilibrul social încălcat”.

Cererea DIICOT de redeschidere a urmăririi penale în Dosarul 10 august a fost respinsă, marţi, de Tribunalul Bucureşti. Decizia este definitivă.

Copreşedintele USR-PLUS Dacian Cioloş a afirmat că decizia ca dosarul 10 august să nu fie redeschis este un lucru la care nu se aştepta şi consideră că Parlamentul poate ancheta acele evenimente. Astfel, liderul PLUS a spus că „o comisie parlamentară poate aduce lumina necesară în acest caz, dincolo de responsabilităţile penale”.

La rândul său, prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat că a avut „imaginea unei ţări abandonate, unde Justiţia umblă cu capul spart”. Liberalul a afirmat că ”Justiţia din România n-a înţeles absolut nimic din lupta românilor” şi a anunţat că situaţia va fi tranşată la CEDO.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite