Tribunalul Bucureşti: Prodecanul ASE arestat, un expert în escamotarea fraudelor pe care le patrona

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modul de operare al prodecanului Iuliu Şerbănescu denotă o abilitate sporită de a folosi metode care să îngreuneze identificarea şi tragerea la răspundere penală. Asta arată judecătorii Tribunalul Bucureşti în motivarea deciziei prin care au decis arestarea preventivă a cadrului didactic.

Tribunalul Bucureşti a dat publicităţii motivarea deciziei prin care prodecanul Facultăţii Facultăţii de Finanţe-Bănci din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) a fost arestat preventiv că, „judecatorul de drepturi si libertati are în vedere modul de operare al inculpatului care denotă specializare şi o abilitate sporită de a folosi metode care să îngreuneze identificarea şi tragerea la răspundere penală, fiind în relaţionare cu alte cadre didactice”.

De asemenea, judecătorii susţin că există riscul ca studentul care a fraudat examenul să profite de acestă promovare, angajându-se în diverse instituţii, fiind ajutaţi chiar de Ştefănescu. 

„Pericolul social mai rezidă şi din faptul că se creează un avantaj studentilor care promovează examenul de licenta în acest sens faţă de cei care îl promovează în mod corect, existând riscul ca un student care a fraudat examenul prin cumpărarea influenţei să beneficieze de rezultatele promovarii examenului , in sensul dobandirii unor avantaje profesionale , cum ar fi angajarea in diverse institutii , asa cum de altfel a si declarat inculpatul aratand ca cei “ajutati” de el erau avuti in vedere de societatile de asigurari cu care acesta colabora,in detrimentul celor care isi obtineau diplomele in mod cinstit , urmand sa aplice fiecare , fara sprijin pentru ocuparea unui loc de munca in domenii ce aveau legatura cu materia pentru care sustineau examenul de licenta , 

Totodată, faptele prodecanului duc în conştiinţa oamenilor opinia că sistemul este fraudat chiar de persoanele care ar trebui să supravegheze buna desfăşurare a unor examene.

„În constiinta opiniei publice se creeaza opinia ca sistemul poate fi fraudat chiar de catre persoanele ce sunt numite de reprezentantii statului sa vegheze la buna desfasurare a unor examene de asemenea anvergura , persoane impotriva carora nu se ia nici un fel de masura si care nu sunt trase la raspundere penala asa cum ar trebui sa se intample cu orice persoana care a comis un delict in aceasta societate si cu atat mai mult de catre persoanele care sunt puse sa preantampine astfel de evenimente si nu sa le creeze”, se mai arată în documentul citat.

Mai mult, instanţa a avut în vedere şi „reacţia publică la comiterea unor astfel de infracţiuni care privesc şi proces de învăţământ prin care se aduce atingere  gravă valorilor sociale ocrotite de lege, coroborată cu împrejurarea că, lăsarea în libertate a inculpatului este de natură să creeze opiniei publice un sentiment de insecuritate, dar şi cu privire la cunoştinţele specialiştilor absolvenţi a unei astfel de unităţi de învăţământ, credinţa că justiţia şi cei care concurează la înfăptuirea ei nu acţionează îndeajuns împotriva infracţionalităţii”.

De altfel, judecătorul a arătat că „se creează în rândul studentilor şi a persoanelor care urmează o facultate opinia că pot promova examenele fără a fi nevoie să înveţe, ci doar contra unei sume de bani”.

Prodecanul Facultăţii de Finanţe-Bănci din ASE, Iuliu Cosmin Şerbănescu, a fost arestat, sâmbătă, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, după ce ar fi primit de la studenţi între 400 de lei şi 400 de euro în schimbul unor lucrări de licenţă gata elaborate şi al unor note de promovare, potrivit Mediafax.

Potrivit Parchetului instanţei supreme, prodecanul de la Finanţe-Bănci este urmărit penal pentru şase infracţiuni de luare de mită şi una de trafic de influenţă.


Acesta, în calitate de profesor titular al cursurilor de fiscalitate, asigurări şi reasigurări, a pretins şi primit de la studenţi sume între între 400 de lei şi 400 de euro, în schimbul unor lucrări de licenţă gata elaborate, în formă digitală, susţin anchetatorii.


Procurorii mai spun că Şerbănescu le-ar fi garantat studenţilor că el, în calitate şi de membru al comisiei de licenţă, le va asigura nota corespunzătoare promovării examenului de licenţă.


De asemenea, prodecanul "a acceptat să-şi traficheze influenţa, în schimbul banilor primiţi, prin intervenţii la profesorii coordonatori ai lucrărilor de licenţă şi membri ai comisiilor de examinare, în vederea promovării examenelor de an şi a celor de licenţă".

Rectorul Academiei de Studii Economice (ASE) a declarat vineri că percheziţiile vizează doar una dintre facultăţile de la ASE, precizând că este regretabil că se întâmplă astfel de lucruri.

„Există percheziţii la o facultate din ASE care are ca obiect luare de mită şi trafic de influenţă, care vizează finalizarea unui an de studiu. Este regretabil că se întâmplă asemenea lucruri, dar am încredere în cadrele noastre didactice”, a explicat rectorul Pavel Năstase, într-o conferinţă organizată vineri.

Mai mult, acesta a ţinut să precizeze că examenele de admitere nu sunt vizate de anchetatori.

„Eu aş vrea să faceţi separarea între examenul de admitere şi examenul de licenţa. Eu am încredere în cadrele didactice că nu au făcut lucruri care să strice imaginea Academiei”, a mai spus Năstase.

Însă, o decizie ar putea fi luată în privinţa examenului de licenţă, a adăugat acesta, după finalizardea anchetei. 

"Vom lua măsurile care se impun la momentul respectiv. Acesta va fi un punct de plecare. Administrativ, intern, noi nu dorim ca diplomele eliberate de universitatea noastră să nu aibă în spate pregătirea corespunzătoare", a mai spus rectorul Pavel Năstase.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite