UPDATE Sentinţă: Gigi Becali va sta după gratii trei ani şi şase luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Bucureşti a decis ca Gigi Becali să stea după gratii cu şase luni mai mult. Concret: acesta are acum de executat, în total, o pedeapsă de trei ani şi şase luni de închisoare.

UPDATE Tribunalul Bucureşti a decis, joi, ca Gigi Becali să stea după gratii încă şase luni, asta după ce procurorul anticorupţie a cerut majorarea pedepsei acestuia cu încă un an.

 Avocaţii lui George Becali Becali au precizat că decizia tribunalului nu este definitivă şi va fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

UPDATE 15:20 Şedinţa în care magistraţii Tribunalului Bucureşti judecă cererea de contopire a pedepselor lui Gigi Becali s-a terminat, iar instanţa a rămas în pronunţare.

La ieşirea din sală, avocaţii lui Becali au declarat că sunt încrezători în decizia magistraţilor şi speră să nu se aplice niciun spor de pedeapsă. 

„Am solicitat, în cazul cel mai bun, o contopire de a se aplica o pedeapsă sub supraveghere şi nu am făcut rabat din a prezenta omul complex care este Gigi Becali (că are o familie de excepţie, că a făcut acte de caritate, etc)”, a declarat Pavel Abraham, unul dintre avocaţii lui Becali.

Avocaţii latifundiarului au depus înscrisuri din care rezultă actele de binefacere şi donaţiile pe care acesta le-a făcut.

Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prezent joi la judecarea cererii de contopire a pedepselor lui Gigi Becali, a arătat că acesta a comis o pluralitate de infracţiuni, cu grad ridicat de pericol şi în participaţie penală cu un anturaj infracţional. Din această cauză, el a cerut ca lui Becali să i se aplice un sport de pedeapsă de un an.

Procurorul i-a explicat judecătorului Marin Marino Constantin că Becali a săvârşit fapte grave, iar pentru cele mai grave dintre acestea a primit doar trei ani de închisoare. El a mai arătat că, potrivit normelor legale în vigoare, Becali poate fi eliberat după ce execută două treimi din pedeapsă, respectiv doi ani de închisoare, şi a subliniat că, în opinia sa, această pedeapsă este mică în raport cu numărul şi gravitatea faptelor comise.

Astfel, procurorul a arătat că Becali a săvârşit o pluralitate de infracţiuni, iar din toate cele săvârşite pentru şapte dintre ele a fost găsit vinovat şi condamnat în cele trei dosare penale.

Reprezentantul DNA a mai arătat că faptele finanţatorului Stelei au avut un grad ridicat de pericol şi au fost comise de acesta alături de un anturaj infracţional.

Procurorul a explicat că perioada infracţională a lui Gigi Becali este una lungă, respectiv din 1995 până în 2002, după care a fost reluată în 2006 şi a continuat până în 2009, ceea ce denotă „orientarea sa ca persoană ce sfidează cadrul legal”.

Potrivit procurorului, activitatea infracţională a lui Becali are periodicitate şi ritmicitate, iar în acest context el ar trebui să petreacă mai mult timp în detenţie.

UPDATE 14:00 Avocaţii lui Gigi Becali au declarat astăzi că latifundiarul a achitat, miercuri, prejudiciul din dosarul privind schimbul de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale, precum şi cheltuielile de judecată rezultate în urma acestui proces.

UPDATE 13:15 Gigi Becali a fost adus la Tribunalul Bucureşti pentru a participa la şedinţa în care se judecă cererea de contopire a pedepselor primite în cele trei dosare în care a fost condamnat la închisoare.

Unul dintre avocaţii lui Gigi Becali, Bogdan Vlad, a declarat joi, la intrarea în Tribunalul Bucureşti, că instanţa nu are temeiuri să-i aplice acestuia un spor la anii pe care trebuie să îi stea în închisoare.

Acesta a mai spus că va arăta instanţei de ce nu poate să-i aplice clientului său spor de pedeapsă odată cu contopirea celor trei condamnări definitive în dosarele sechestrării de persoane, schimbului de terenuri şi „Valiza”.

Avocatul a arătat că instanţa nu are fundament legal pentru care să-i aplice lui Becali un spor de pedeapsă, chiar dacă acesta are trei condamnări, argumentul invocat de Vlad fiind acela că judecătorii din dosarul sechestrării au coborât pedeapsa cu mult sub minimum prevăzut de lege.

În acest context, Bogdan Vlad a arătat limitele de pedeapsă erau între şapte şi 15 ani de închisoare, iar judecătorii l-au condamnat pe Becali la trei ani cu suspendare.

Astfel, avocatul a arătat că nu crede că Becali va primi un spor de pedeapsă odată cu contopirea celor trei condamnări, în condiţiile în care acesta, în cazul celei mai grave dintre infracţiuni din cele trei dosare, a fost condamnat la o pedeapsă cu suspendare.

Instanţa a decis, la termenul din 19 iunie, depunerea la dosar a fişei de cazier judiciar a lui Becali, copii după mandatele de executare a pedepselor şi copii după minutele semnate de magistraţii completului de cinci judecători care au decis condamnarea omului de afaceri.

La sfârşitul şedinţei de judecată, Becali le-a cerut verilor săi să caute alţi avocaţi, mai competenţi. În prezent, latifundiarul este apărat de generalul Pavel Abraham şi Bogdan Vlad.

George Becali a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN şi în dosarul „Valiza“ şi la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul sechestrării de persoane, suspendarea transformându-se în executare în urma condamnărilor din celelalte două dosare.

Pe 7 iunie a fost depusă cererea de contopire a pedepselor primite în cele trei dosare în care Becali a fost condamnat.

Pe 4 iunie, George Becali a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani de închisoare pentru dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în dosarul „Valiza“.

De asemenea, el a fost condamnat, pe 20 mai, la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu.

George Becali a mai primit, în luna februarie, trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul privind sechestrarea de persoane, însă instanţa supremă a anulat suspendarea, astfel încât condamnarea s-a transformat în trei ani de închisoare cu executare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite