Trianon, 91 de ani: nostalgii în judeţul Covasna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maghiarii din Târgu Secuiesc, Baraolt, Covasna şi Sfântu Gheorghe sunt aşteptaţi sâmbătă la o serie de manifestări cu ocazia împlinirii a 91 de ani de la data semnării Tratatului de la Trianon, actul prin care Ungaria a recunoscut apartenenţa Transilvaniei la România.

Manifestaţiile sunt organizate de conducerea UDMR Covasna. Alte câteva sute de etnici maghiari sunt aşteptaţi să participe la Sfântu Gheorghe, la o manifestare paralelă organizată de Partidul Civic Maghiar (PCM). Ca în fiecare an, maghiarii sunt chemaţi sub faimosul slogan anti-Trianon al Ungariei, "Nu, Nu, Niciodată!" sau sloganul aproape la fel de popular "Mindent vissza!" (Totul înapoi!), să comemoreze evenimentul care a obligat Ungaria să cedeze ţărilor vecine două-treimi din teritoriul de la acea vreme şi peste jumătate din populaţie.

Tratatul de la Trianon nu a fost acceptat niciodată de Ungaria. Lupta pentru înlăturarea graniţelor stabilite prin Tratatul de la Trianon din 1920 este, de exemplu, principalul obiectiv al partidului ungar Jobbik: "Tratatul de la Trianon să fie anulat peste câteva generaţii sau cât mai curând posibil". Jobbik are şi 12 puncte prin care vrea să realizeze acest lucru, printre care autonomia teritorială.

Ce spun liderii maghiarilor despre Trianon:

Marko Bela, noiembrie 2008, la Târgu-Mureş: "Ne doare Trianonul și ne doare 1918 (....) acea întorsatură a istoriei a însemnat 70 de ani de agonie. (...) Trebuie să întoarcem roata istoriei. Să fim uniți în orice clipă pentru viitorul nostru și al copiilor noștri".

image

Laszlo Tokes, aprilie 2011: "Cultura maghiară a suferit mari pierderi prin Tratatul de la Trianon şi din aceasta cauza s-a produs o înstrăinare de personalităţile şi valorile culturale din diferitele ţări învecinate"

image

Vicepresedintele executiv al UDMR Laszlo Borbely: "Romanii si maghiarii ar trebui sa priveasca inainte si sa nu se intoarca in istorie, in conditiile in care granitele dintre Romania si Ungaria nu vor mai avea acelasi rol dupa integrarea in UE".

image

   •    Olvedi Zsolt, membru PCM, iunie 2010: "Chiar şi la Trianon ni s-a promis, nouă, noilor minorităţi, în statele care s-au format în urma Dictatului, că vom beneficia de control asupra vieţii noastre, ni s-a promis că vom avea autonomie în cadrul statului. Dacă protestăm acum faţă de Dictat sau dacă milităm pentru a fi respectate condiţiile acestuia o facem pentru că avem dreptul la mai mult. Avem dreptul la autonomie în cadrul statului român, slovac, sârb, dar, în primul rând, avem dreptul de a comemora fără să fim numiţi pe nedrept extremişti"

   •    Gazda Zoltan, PCM, iunie 2010: "Nu dorim să plângem trecutul, ci să privim spre viitor. Trebuie să găsim modalitatea prin care putem să menţinem comunitatea în întregime, să rămânem maghiari în România, deci vrem să aflăm gânduri şi perspective pentru comunitatea maghiară"

Tratatul de la Trianon pe scurt:

 • 1914-1918: Primul Război Mondial. Puterile Centrale (Germania, Austro-Ungaria, Imperiului Otoman, Bulgaria) sunt învinse de Antanta (Franţa, Imperiul Britanic, Imperiul Rus, Italia, Statele Unite, Romania)

image

 • 4 iunie 1920, ora 16.30: se semnează la Palatul Trianon din Versailles, Franţa, un tratat de pace între Imperiul Austro-Ungar şi Antanta. Din partea României au participat ministrul de stat Ioan Cantacuzino şi ministrul secretar de stat Nicolae Titulescu. În textul tratatului se specifică: "Ungaria renunţă în favoarea României la toate drepturile şi titlurile fostei monarhii austro-ungare situate dincolo de frontierele Ungariei", adică Transilvania

 • Efectul 1: Ungaria a pierdut 72% din teritoriu. În nord, o parte a Slovaciei şi teritoriul Rutheniei au devenit componente din Cehoslovacia, în est şi sud-est, Transilvania şi Banatul s-au unit cu România, iar în sud Croaţia, Slovenia şi Voivodina au devenit o parte din noul stat Iugoslavia.

 • Efectul 2: Ungaria a pierdut 64% din populaţie. Din cele aproximativ 10,4 milioane de persoane din teritoriile pierdute de Ungaria în urma Tratatului de la Trianon, aproximativ 70% erau membrii altor comunităţi etnice - români, slovaci, ruteni, sârbi, sloveni şi alţii.

VIDEO Maghiarii condamnă „Trianonul" la Versailles

Ungaria agită Trianonul în numele „unităţii tuturor maghiarilor"

Primarul din Miercurea Ciuc în 2010: "Vrem regiune compactă, parlament regional şi limba maternă oficială"

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite