Trei zile de vot  în Diaspora sunt prea multe

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Ciprian Apetrei
Foto Ciprian Apetrei

Înţeleg că Senatul a votat o lege care permite votul în Diaspora timp de trei zile, printre altele. Este o greşeală. Nu înţeleg graba cu care s-a hotărât aşa ceva. Înţeleg însă dorinţa de a veni cu o soluţie exagerată, care va încurca mai mult lucrurile, însă.

O problemă mai puţin observată a fost dificultatea de a găsi oameni care să participe în biroul de vot. Cantitatea de muncă este enormă. Găsiţi mai jos povestea votului de la Rennes, unde am stat 25 de ore în biroul de vot.

Dacă se va vota vineri, sâmbătă şi duminică, cum stabileşte legea cea nouă, înseamnă să lipseşti de la serviciu joi după-amiază, pentru că atunci are loc pregătirea secţiei de vot, vineri şi luni, pentru că numărarea voturilor se face în noaptea de duminică. Dacă se va putea extinde votul până la ora 24, altă propunere discutabilă în cea de-a treia zi, înseamnă să stai patru zile în biroul de vot, aproape fără pauză. Cine va fi dispus să facă acest lucru?

Apoi, cine credeţi că va veni la vot vineri, într-o zi lucrătoare, mai ales dacă secţia de vot este la distanţă de el, aşa cum este cazul în marea majoritate a secţiilor de vot din Diaspora?

Sper să se schimbe modalitatea de validare şi numărare a voturilor, pentru că această procedură, foarte complicată, a dus la nopţi albe pentru cei din biroul de vot. Ore întregi de scris anulat şi pus celebra ştampilă, de exemplu. Mai ales dacă va fi iarăşi un referendum în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale.

Votul poate fi mai eficient cu mai mulţi membri în secţia de vot, mai multe ştampile, mai multe cabine şi o procedură mai simplă de înregistrare a alegătorilor şi de numărare a voturilor. Ar fi suficient.

Citiţi şi 25 de ore pentru România

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite