Trei ofiţeri sub acoperire şi trei colaboratori ai Poliţiei s-au infiltrat în reţeaua care a adus cocaina în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosarul în care se fac cercetări legate de cea mai mare captură de cocaină de pe teritoriul României a fost realizat cu sprijinul a trei investigatori sub acoperire şi a trei colaboratori care au primit inclusiv bani de la reţeaua de trafic de droguri pentru serviciile lor.

Persoanele arestate în România sunt, potrivit anchetatorilor, cele care aveau rolul să taie containerele cu banane pentru extragerea pachetelor cu droguri din podea.

Referatul de arestare preventivă realizat de procurorii de la DIICOT arată felul în care poliţiştii români de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate au reuşit să se infiltreze printre traficanţi şi astfel să îşi câştige roluri importante în cadrul grupării infracţionale. Investigatorii deveniseră atât de credibili pentru coordonatorii grupării încât primeau sume importante de bani atât pentru plăţile curente operaţiunii cât şi ca remuneraţie pentru serviciile pe care le prestau.

„Prin procesul verbal întocmit la 08.04.2016 investigatorul sub acoperire cu numele de cod (...) a menţionat că, în cursul aceleiaşi zile, a primit de la colaboratorii cu numele de cod (...) suma de 22.000 dolari S.U.A. formată din 220 bancnote în cupiură de 100 dolari S.U.A. Cu privire la această sumă de bani, colaboratorii au precizat că le-a fost înmânată de către (...) care, la momentul respectiv, era însoţit de un alt membru al grupării infracţionale cunoscut cu apelativul „ROCKY”, aceştia solicitând ca banii sa fie utilizaţi pentru efectuarea plăţii de către S.C. (...)”, arată procurorii DIICOT în referatul cu propunerea de arestare preventivă obţinut de News.ro

În alte tranşe, membrii reţelei le-au dat investigatorilor şi colaboratorilor sub acoperire sume de 77.500 dolari, 40.000 euro, 94.930 dolari, şi 45.855 dolari. Banii erau destinaţi plăţii facturilor pentru bananele care erau transportate ca paravan în conainerele cu drogurile. 

Mai mult, unul dintre investigatorii sub acoperire a anunţat procurorul că a fost remunerat de membrii grupării pentru serviciile sale. 

„În data de 27.04.2015, investigatorul sub acoperire cu numele de cod (...) a intrat în posesia sumei de 5.400 dolari S.U.A., care a fost ulterior predată procurorului de caz, conform proceselor verbale depuse în acest sens la dosar”, se mai arată în documentele de anchetă.

Suspecţii care au fost arestaţi în România făceau parte din echipa de extracţie. Unul dintre investigatorii sub acoperire a consemnat în procesul verbal că membrii grupării i-au trasat ca sarcină să se întâlnească la Hotelul Ibis de lângă Gara de Nord cu un bărbat pentru a stabili felul în care urmau să fie scoase drogurile dintre pereţii metalici ai containerelor venite din Columbia. Bărbatul, care s-a prezentat a fi rus este, în realitate, lituanian şi se numeşte Mikailionis Nerijus. Containerele au fost duse la un depozit din Eforie Sud unde drogurile erau scoase din pereţii metalici.

„În aceleaşi împrejurări, respectivul individ i-a solicitat investigatorului să procure, în perioada imediat următoare, anumite materiale (şi anume, două aparate tip autogen, două aparate de sudură în argon, la care se va folosi sârmă cu diametrul de 1,2 mm., spumă/lichid cu proprietăţi de izolare termică pentru a umple un volum de 42x0,05 m2 pentru fiecare container, 60 stâlpi metalici reglabili pe înălţime, o scară dublă) şi a precizat că sunt necesare pentru extragerea drogurilor care sunt disimulate în structura metalică a celor două containere” se mai arată în referatul cu propunerea de arestare preventivă.

Drogurile venite în România purtau siglele unor parfumuri astfel încât să fie diferenţiată atât calitatea cât şi lotul din care probeneau.

„Inculpatul Mimoun Kaabouni împreună cu inculpaţii Narvaez Ramon Diego, cetăţean columbian şi cu Mikailionis Nerijus, Laurincikas Audrius, Gaidamavicius Vygantas şi Miceika Tadas, cetăţenii lituanieni, au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, pe care ulterior l-au şi sprijinit prin acţiuni distincte, în scopul săvârşirii de infracţiuni de trafic internaţional de droguri de mare risc (...) În paralel, în data de 29.06.2016, inculpatul Mimoun Kaabouni zis „Rocky” a fost reţinut de către autorităţile spaniole în timp ce încerca să părăsească teritoriul Spaniei, pe aeroportul din Malaga, în vederea soluţionării propunerii de arestare preventivă formulate de către procurorii D.I.I.C.O.T.”, arată procurorii DIICOT.

Faţă de inculpaţii Narvaez Ramon Diego, Mikailionis Nerijus, Laurincikas Aurius, Gaidamavicius Vygantas şi Miceika Tadas, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Valoarea de piaţă a drogurilor este de aproximativ 625.000.000 de euro, au estimat anchetatorii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite