Trei bărbaţi suspectaţi că au scris mesaje xenofobe pe un cort din Piaţa Universităţii, reţinuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei bărbaţi suspectaţi că în noaptea de vineri spre sâmbătă au scris mesaje xenofobe pe un cort din Piaţa Universităţii, plasat cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor, au fost reţinuţi de poliţiştii bucureşteni. Cei trei sunt bănuiţi de incitare la ură sau discriminare şi distrugere.

Cei trei bărbaţi, în vârstă de 23, 23 respectiv 34 de ani, toţi din Bucureşti, au fost identificaţi pe 10 aprilie, fiind prinşi şi audiaţi la Secţia 10 de Poliţie. Ulterior, aceştia au fost reţinuţi pentru incitare la ură sau discriminare şi distrugere.

„De asemenea, având în vedere că agenţii de pază ce aveau obiectivul în sarcină nu şi-ar fi îndeplinit atribuţiile de serviciu şi ar fi părăsit zona posturilor, se efectuează cercetări şi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de neglijenţă în serviciu şi favorizarea faptuitorului”, potrivit unui comunicat emis de Poliţia Capitalei.

Mesaje xenofobe pe un cort din centrul Capitalei

Pe 9 aprilie, Poliţia Capitalei s-a sesizat din oficiu că în noaptea de 8 spre 9 aprilie, „persoane necunoscute au degradat, prin scrierea cu vopsea, un cort amplasat în Piaţa Universităţii, cort destinat evenimentelor cultural artistice organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Internaţionale a Rromilor”.

Poliţiştii au făcut cercetări la faţa locului, iar ulterior, organizatorii evenimentului au depus sesizări cu privire la cele întâmplate, prin reprezentanţi.

image

Au fost demarate investigaţii în zonă, au fost audiate mai multe persoane, inclusiv agenţii de pază care aveau atribuţii în supravegherea obiectivului.

Ministrul Justiţiei: „Un asemenea mesaj trebuie să oblige statul la acţiune”

De altfel, pe 9 aprilie a avut loc şi o conferinţă  de presă în Piaţa Universităţii la care au participat, printre alţii, şi ministrul Justiţiei, Raluca Prună, şi ministrul Educaţiei, Adrian Curaj.

„Toate strategiile nu fac doi bani dacă fiecare dintre noi nu face un efort. Eu cred, ca persoană, nu ca ministru, că exact cum învăţăm morala atunci când suntem copii, aşa trebuie să învăţăm că suntem toţi egali şi că rasismul e un lucru rău. Trebuie să le spunem asta copiilor din şcoli, din grădiniţă, nu din clasa a 5-a“, a spus Prună. 

„Faptul de a avea în centrul capitalei unui stat membru UE în 2016, un asemenea mesaj trebuie să oblige statul la acţiune, trebuie să oblige statul la pedepsirea exemplară a celor tineri care, fie şi din teribilism, ne aduc nouă, tuturor, un prejudiciu foarte grav“, a spus Prună.

La rândul său, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a anunţat că în noul plan-cadru de învăţământ pentru clasele V-VIII, la materia „Educaţie civică“ a fost pus accent pe toleranţă. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite