Trecerile de pietoni 3D care îi obligă şoferii să frâneze, desenate în toată ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conform studiilor, şoferii frânează din reflex când observă trecerile de pietoni desenate 3D
Conform studiilor, şoferii frânează din reflex când observă trecerile de pietoni desenate 3D

De ani buni suntem campioni la tragedii pe şosele cu aproximativ 100 de morţi la  milionul de locuitori. Ceea ce nu se ştie însă este că statul român pierde pentru fiecare român mort în accidente 750.000 de euro, bani care înseamnă cheltuieli cu sănătatea, educaţia acelei persoane, dar şi pierderea unor taxe.

În total, în 2017, România a pierdut 1,5 miliarde de lei. Pe primul loc în topul judeţelor în care tragediile rutiere s-au ţinut lanţ se află Suceava. Din păcate nici judeţul Satu Mare nu a fost ocolit de asemenea tragedii. Pe acest fond Asociaţia de Psihologie şi Siguranţă Rutieră – PsihoTrafiQ a demarat o campanie de instalare a trecerilor de pieton 3D. Campania a debutat în Bistriţa.

„Accelerator” de accidente

Unul dintre coordonatorii programului, psihologul principal Ionel Simionca, vicepreşedinte al Asociaţiei PsihoTrafiQ, crede că uneori trecerile de pietoni nu sunt semnalizate cum trebuie, fapt care facilitează producerea multor accidente. 

„Am preluat ideea din picturile 3D şi am creat iluzia trecerilor de pietoni tridimensionale. Într-adevăr, nu întotdeauna este vina şoferului, care ar trebui să încetinească atunci când se apropie de zebră, însă de cele mai multe ori trecerile de pietoni sunt foarte slab semnalizate, vopseaua şi-a pierdut din consistenţă, luminile lipsesc în acele zone, fapt pentru care pericolul de accident devine tot mai mare”, spune specialistul. 

Vicepreşedinte al Asociaţiei PsihoTrafiQ spune că efectul acestor treceri de pietoni 3D va fi imediat, şoferii având reflexul să frâneze. „Prin instalarea acestor treceri 3D, dorim să le generăm şoferilor iluzia că în faţa lor se află un obstacol şi sunt obligaţi să încetinească, aşa cum de fiecare dată o fac atunci când se apropie de celebrele limitatoare de viteză. Această campanie s-a bucurat de un succes foarte mare, atât în rând pietonilor care se simţeau mereu în pericol atunci când doreau să traverseze, cât în rândul şoferilor, care din motive obiective sau subiective, nu încetineau când se apropiau de trecerea de pietoni. Dorim să extrapolăm acest proiect în mai multe oraşe din ţară şi să contribuim la reducerea accidentelor în care sunt implicaţi pietoni”, conchide psihologul. 

70% din şoferi distraşi de telefon

Neatenţia la volan, în special utilizarea telefonului mobil în timpul şofatului, reprezintă una dintre cele mai serioase cauze de producere a accidentelor mortale. Un studiu realizat de AT&T în 2015 arată că un procent de 70% dintre şoferi sunt distraşi de telefonul mobil. 61% trimit mesaje în timp ce conduc iar 27% socializează pe Facebook. „La o scurtă observaţie empirică, constatăm că din 10 şoferi, mai mult de jumătate dintre ei se uită în jos spre telefonul mobil, şi nu înainte, cum este normal. În special, acest comportament este mai des întâlnit la tineri, iar în contextul lipsei de experienţă şi a adrenalinei, aceştia pot pierde foarte uşor controlul volanului şi pot pune în pericol propria viaţa şi a celorlalţi participanţi la trafic. Fără doar şi poate, este un fenomen care a scăpat de sub control, iar acest comportament trebuie amendat mai drastic sau redus prin metode specifice, cum ar fi şi introducerea trecerilor 3D în oraşele din România”, afirmă prof. univ dr. Mihaela Rus, preşedintele Asociaţiei de Psihologiei şi Siguranţă Rutieră – PsihoTrafiQ.

Dacă totuşi trebuie să răspundem la un apel urgent în timp ce ne aflăm la volan, specialistul recomandă şoferilor folosirea unui handsfree wireless sau cumpărarea unui dispozitiv care conectează telefonul mobil la maşină. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite