Transplantul de plămâni, la faza penală. Spitale acreditate, deşi nu deţin aparatură. Miza: subvenţii de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acuzaţii grave vin dinspre Ministerul Sănătăţii. Vlad Voiculescu susţine că sunt spitale în România suspectate că au fost acreditate pentru prelevarea de organe de Agenţia de Transplant ca să încaseze ilegal subvenţii de stat. În acelaşi timp, primăriţa Firea a intrat în luptă şi îl somează pe Vlad Voiculescu să elibereze fonduri pentru transplantul de plămâni la Spitalul „Sfânta Maria“.

Scandalul acreditării unor spitale pentru prelevarea şi transplantul de organe de către Agenţia Naţională de Transplant a ajuns la faza penală. Mai exact, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat miercuri că raportul Corpului de control scoate la iveală nereguli atât la Agenţia Naţională de Transplant, cât şi la patru spitale acreditate pentru prelevarea de organe, existând inclusiv suspiciuni legate de modul în care au fost cheltuiţi bani publici. 

De aceea, ministrul este decis să sesizeze Agenţia Naţională de Intergritate şi Parchetul General cu privire la posibile fapte penale, cum ar fi fals, uz de fals, conflict de interese şi incompatibilitate. Reacţiile nu au întârziat să apară, iar printre cei care au protestat de această dată s-a numărat şi primăriţa Gabriela Firea care îl acuză pe ministrul Sănătăţii de încălcarea legii. Aceasta a profitat de faptul că Vlad Voiculescu a anunţat rezultatele controalelor făcute la mai multe spitale şi i-a cerut să deblocheze fondurile pentru transplantul de plămâni la Spitalul „Sfânta Maria” despre care ministrul spune că a fost acreditat ilegal. Edilul susţine că războiul declanşat în jurul acreditării pentru activitatea de transplant a unor spitale este unul politic.

Neregulile penale de la Agenţia de Transplant

Concret, Vlad Voiculescu a anunţat, miercuri, după verificările făcute de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii că există dubii în ceea ce priveşte modul în care a fost coordonată activitatea de transplant şi că vor fi verificate toate dosarele de acreditare a activităţii de transplant. El a precizat că de-a lungul timpului Agenţia Naţională de Transplant (ANT) şi-a pierdut o parte din atribuţii, care au fost trecute la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. 

„În 2009, Agenţia Naţională de Transplant, sub semnătura directorului executiv, doctorul Dan Adrian Luscalov, a înştiinţat Serviciul de Ambulanţă al municipiului Bucureşti că domnul doctor Victor Zota este nominalizat în funcţia de coordonator al programului de transplant, organe, ţesuturi şi celule de natură umană pentru Centrul universitar Bucureşti, cu încălcarea Legii 95. Nu este uşor de înţeles pentru noi cum coordonarea activităţii de transplant a ajuns la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Mai mult, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov ar fi trebuit să fie acreditat în acest sens pentru a desfăşura activităţi de transplant, aceasta fiind opinia menţionată în raportul Corpului de control”, a declarat ministrul Voiculescu.

Potrivit acestuia, comisia de control a constatat că pe mai multe adrese de comunicare între Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, ANT şi MS doctorul Victor Zota apare ca fiind coordonator naţional de transplant, funcţie care nu este definită în legislaţia actuală, deci nu există, fiind definite în legislaţie doar funcţiile de coordonator regional de transplant şi coordonator de transplant la nivelul unităţii sanitare. 

Ministrul a precizat că în Consiliul Ştiinţific al ANT sunt foarte mulţi membri, iar o parte dintre ei nici nu mai sunt în viaţă.

„La Agenţia Naţională de Transplant nu există proceduri şi criterii clare de alocare a organelor care au fost prelevate, către pacienţii care au nevoie de transplant. Nu există niciun registru pentru fiecare organ prelevat în parte. A fost încălcată Legea 95/2006 care prevede că Agenţia Naţională de Transplant gestionează registrele naţionale prin care să asigure monitorizarea continuă a activităţii de transplant, a activităţilor centrelor de prelevare şi a centrelor de transplant. În lipsa acestor registre, fiecare spitale întocmeşte listele proprii, iar acestea nu sunt integrate la nivel naţional”, a mai spus Vlad Voiculescu.

Spitale acreditate, deşi nu îndeplineau criterii minime

În plus, Corpul de control a constatat că Agenţia Naţională de Transplant a acreditat spitalele, deşi acestea nu îndeplineau criteriile minime de activitate pentru prelevarea de organe. „În legătură cu acreditarea centrelor unde ar trebui să se facă prelevarea de organe, Corpul de control a verificat prin sondaj patru spitale acreditate pentru prelevarea de organe. În toate cele patru cazuri au găsite nereguli majore. Este vorba de spitalele judeţene de urgenţă din Brăila, Alba-Iulia, Ploieşti şi Reşiţa”, a spus ministrul Sănătăţii. El a explicat că niciunul dintre aceste spitale nu avea aparatura necesară declarării morţii cerebrale, motiv pentru care la nivel unităţilor sanitare nu s-a desfăşurat nicio activitate de prelevare de organe până în prezent, a precizat Voiculescu. 

Transplanturile, organizate în funcţie de cursele aeriene

În ceea ce priveşte Spitalul „Sfânta Maria“ din Capitală, Vlad Voiculescu a precizat că îşi reafirmă îndoielile cu privire la modul în care acesta a fost acreditat, şi că nu există un contract cu un doctor specialist. Totodată, ministrul Sănătăţii a mai declarat că a solicitat Primăriei Municipiului Bucureşti să permită Ministerului Sănătăţii să trimită Corpul de Control la Spitalul „Sfânta Maria“ pentru a verifica achiziţiile făcute. În replică, primăriţa Gabriela Firea a declarat că nu are nimic împotrivă să pună la dispoziţia Ministerului Sănătăţii documentele pe care instituţia le cere. Dar a solicitat „să deblocheze transplantul de plămâni de la Spitalul «Sfânta Maria» de mâine-dimineaţă. De mâine dimineaţă ar trebui să aibă loc operaţii, pentru că sunt pacienţi care suferă şi sunt pacienţi care aşteaptă de luni de zile ca la un spital acreditat din Europa să funcţioneze şi secţia de transplant. Practic, CNAS şi ministerul au încălcat legea când au tăiat finanţarea către un spital care are toate acreditările necesare”, a declarat Gabriela Firea. 

Cât îl priveşte pe managerul Spitalului „Sfânta Maria“, acesta a anunţat că a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, împotriva ministrului Sănătăţii pentru că a refuzat să plătească efectuarea unei operaţii de transplant în această unitate sanitară, iar pacientul a decedat. „Ministrul Sănătăţii va trebui să răspundă penal pentru faptul că nu a dat bani pentru un pacient asigurat, care era programat să facă transplant de plămân în Spitalul «Sfânta Maria», unitate sanitară acreditată de către Agenţia Naţională de Transplant pentru aceste intervenţii. Ministrul Sănătăţii era obligat să plătească operaţiile de transplant, dar a refuzat, preferând să exporte plămânii, iar operaţiile să fie făcute într-un spital de la Viena”, a declarat Narcis Copcă, managerul unităţii sanitare bucureştene.

La rândul lui, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Deac, a declarat că instituţia pe care o conduce îşi organizează transplantul astfel încât „să poată prinde avionul”. „Noi ne organizăm transplantul astfel încât să putem prinde avionul. Trebuie un avion cu reacţie cu care să zburăm rapid la donator. România are nevoie de cel puţin două centre de transplant pulmonar. Nici Ministerul Sănătăţii, nici Agenţia Naţională de Transplant nu au ştiut de intenţiile unor centre de a performa. Este de discutat în materie de ilegalitatea acreditării. În momentul de faţă nu vă pot răspunde de ce s-au acreditat centrele de recoltare”, a precizat Radu Deac.

O reacţie a avut şi managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia, unul dintre centrele de prelevare la care MS a găsit nereguli.„Analiza nu a fost făcută la faţa locului, ci a fost făcută prin sondaj, luând dosarul bănuiesc şi văzând că anumite lucruri nu sunt conforme, dar, pe de altă parte, cei care ne-au acreditat le-au considerat conforme. Să vedem unde e adevărul”, a declarat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia, Nicoleta Coşarcă.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Marius Niculescu, un alt spital unde au fost găsite nereguli, susţine că unitatea medicală a fost acreditată în 2013, deoarece avea structura de urgenţă şi cadre medicale competente, însă nu a făcut nicio prelevare de atunci. El a recunoscut că a primit, pentru derularea programului, sume de bani pe care le-a folosit însă pentru instruirea personalului inclus în program şi achiziţionarea materialelor sanitare şi a medicamentelor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite