Traian Berbeceanu va fi numit şef de cabinet al ministrului de Interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Berbeceanu va fi numit şef de cabinet al ministrului de Interne, Marcel Vela. Anunţul a fost făcut joi chiar de ministrul Vela.

Traian Bereceanu a fost şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba între 2005 şi 2013, când a trebuit să plece în urma unei anchete a DIICOT. A stat în arest din 24 octombrie până în 26 noiembrie 2013, fiind acuzat că ar fi sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei.

Berbeceanu a fost achitat în 2016, în prima instanţă, fiind găsit nevinovat pentru faptele de luare de mită, sprijinire grup infracţional organizat, spălare de bani, fals în declaraţii, fals sub semnătură privată, complicitate la delapidare, fapte de care l-au acuzat procurorii DIICOT în 2013.

Traian Berbeceanu a fost trimis în judecată în iulie 2014, fiind acuzat de DIICOT că, în cursul anului 2011, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară şi având funcţia de şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, a sprijinit grupul infracţional organizat din care făceau parte Gheorghe Rusu, Dorin Cupetiu şi alte persoane. Astfel, el era acuzat că ar fi primit de la Gheorghe şi Anca Rusu un autoturism VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, în valoare de aproximativ 20.000 de euro, în schimbul furnizării către aceştia a unor date şi informaţii privitoare la cercetarea lor sau a SC Uranus Junior 2003 SRL ori a altor persoane din aceeaşi grupare criminală în cauze penale sau în legătură cu efectuarea unor percheziţii domiciliare.

Întrebări trimise Curţii Europene de Justiţie

Luna trecută, la judecarea apelului în dosarul fostului şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Traian Berbeceanu a fost suspendată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a dispus sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu patru întrebări.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, cu majoritate, să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare.

Astfel, instanţa a decis sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu patru întrebări preliminare, între care unele legate de compunerea completelor de judecată.

Totodată, ICCJ a dispus suspendarea judecării prezentei cauze până la soluţionarea cererii de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Decizia de suspendare a judecăţii poate fi atacată cu recurs în 72 de ore de la pronunţare.

"Cu opinia separată în sensul respingerii, ca inadmisibilă, a cererii de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare, a admiterii apelurilor formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.I.I.C.O.T – Structura Centrală, de partea civilă Ministerul Finanţelor – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, de inculpatul – parte civilă Berbeceanu Traian şi de inculpaţii Mureşan Ioan, Cean Nicolaie Ioan, Muntean Alin Mirel, Rusu Gheorghe şi Urs Ion Vasile împotriva sentinţei penale nr.523 din data de 30 iunie 2016 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr.2738/1/2014, a desfiinţării sentinţei penale apelate pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr.2738/1/2014 şi a trimiterii cauzei spre judecare Secţiei Penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", au transmis reprezentanţii ICCJ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite