UPDATE VIDEO Instanţa Supremă a decis: comisarul Berbeceanu rămâne în arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Berbeceanu, fostul şef al BCCO Alba, a fost adus miercuri la Curtea Supremă FOTO Adevărul
Traian Berbeceanu, fostul şef al BCCO Alba, a fost adus miercuri la Curtea Supremă FOTO Adevărul

Fostul şef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, va fi cercetat în continuare în stare de arest preventiv, în dosarul în care este acuzat de procurori că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, a decis, miercuri noapte, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

UPDATE Recursul iniţiat de Traian Berbeceanu a fost respins de judecători, acesta urmând să fie cercetat, în continuare, în stare de arest preventiv, a decis, miercuri seară, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Decizia este definitivă.

UPDATE Berbeceanu a fost adus la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) imediat după ce instanţa supremă l-a audiat, timp de mai multe ore, la recursul făcut de el faţă de măsura arestării preventive. 

Judecătorii au rămas în pronunţare.

UPDATE Pledoariile în acest caz s-au terminat, iar instanţa a rămas în pronunţare.

Procurorul de caz a precizat în faţa instanţei că schimbul de maşini pe care comisarul-şef Traian Berbeceanu susţine că l-a făcut cu Gheorghe Rusu nu este real. Acuzarea susţine că de fapt maşina ar fi „un cadou făcut de Rusu”, precizând că nu există probe care să ateste că Berbeceanu a plătit maşina.

„Pe 5 octombrie 2012 era în cârciumă, pe 15 noiembrie tot în cârciumă. Ce căuta el la Deva când serviciul său era la Alba”, a mai arătat procurorul.

Mai mult, acesta a precizat că, „potrivit referatului, în maşina ofiţerului a fost găsită o agendă din care reiese faptul că pe comisar îl preocupa «trimiterea la procurori doar a dosarelor cu fraieri». Faptul că se află în boxă este o consecinţă directă a activităţilor acestuia”.

Procurorul de caz a mai precizat în faţa instanţei că fostul şef al BCCO Alba ar avea închiriat un apartament pentru care primea 2.000 de lei lunar de la stat, însă acesta nu locuia în el.

UPDATE Potrivit unor surse judiciare, fostul şef al BCCO Alba va fi dus miercuri la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Bucureşti pentru a fi audiat într-un nou dosar care se află în lucru la procurorii anticorupţie. 

Potrivit unor surse judiciare, procurorii anticorupţie fac cercetări premergătoare cu privire la un raport depus de Berbeceanu, în această vara, la Inspectoratul General al Poliţiei Române în care a sesizat mai multe nereguli privind activitatea procurorilor DIICOT Alba.

UPDATE Unul dintre cei arestaţi preventiv alături de Traian Berbeceanu, Gabriel Biriescu, a declarat în faţa instanţei că a fost forţat să dea declaraţii împotriva fostului şef al BCCO Alba Traian Berceanu.

„M-au presionat la sediul Parchetului să dau declaraţii denigratoare la adresa ofiţerului, fără să mai indice elemente concrete în acest sens spunându-mi că în aceste condiţii se rezolvă tot dosarul meu, fiindcă nu erau elemente grave. La data de 12 am fost citat de Aurel, cu care aveam o relaţie de prietenie, fost adjunct al IPJ Hunedoara, şi care mi-a dat de înţeles că îmi reproduce susţinerea unui anume Sergiu. Ulterior am înţeles că este vorba de Sergiu Cian, de la aceeaşi unitate de Parchet, DIICOT Alba. Spunându-mi că se va rezolva tot dosarul dacă vorbesc ceva despre Berbeceanu. Dosarul era instrumentat de procurorul Ion Mureşan. Eu i-am răspuns că nu am ce declaraţii să fac despre Berbeceanu. Ulterior arestării preventive, cu ocazia unei vizite la locul detenţiei, Marinela mi-a arătat că a purtat o discuţie cu acelaşi Aurel, care i-a spus şi ei că există soluţii pentru dosarul meu şi că..ştie despre ce este vorba”, a arătat Gabriel Biriescu în faţa instanţei.

Comisarul-şef Traian Berbeceanu, la Curtea Supremă

De asemenea, fostul şef al BCCO Alba Traian Berbeceanu a dat declaraţii în faţa instanţei unde a explicat cum acţionează poliţiştii în cazul în care trebuie să se întâlnească cu informatorii din mediul infracţional.

„Ofiţerii de Crimă Organizată desfăşoară o activitate laborioasă şi se întâlnesc cu diferite surse de informaţii. De cele mai multe ori, informatorii sunt din mediul infracţional şi poliţiştii desfăşoară o activitate foarte periculoasă şi aşa se ajunge la dosare importante ale DIICOT. Întâlnirea se face într-un bloc conspirat, ascuns vederii. Orice poliţist care vrea să obţină aceste informaţii, înregistrează discuţiile. Eu le înregistrez cu un reportofon personal”. 

În plus, acesta a precizat că recunoşte că s-a întâlnit cu persoanele menţionate de procurori în referat, însă a făcut asta doar în interes de serviciu. 

De asemenea, acesta a mai arătat că ofiţerii nu trebuiau să raporteze de fiecare dată când se întâlneau cu informatorii deoarece acest lucru se întâmpla zilnic.

Berbeceanu recunoaşte că s-a întâlnit cu mai multe persoane

„În mod repetat, pentru obţinerea de informaţii valoroase despre persoanele din mediul infracţional, despre dinamica legăturilor şi pentru preîntâmpinarea acţiunilor lor, m-am întâlnit atât cu informatorii caracterizaţi şi nominalizaţi ca atare în scripetele unităţii de poliţie din care făceam parte şi care atunci când dădeau informaţii valoroase primeau un beneficiu în condiţiile legi, cât şi cu alte surse informative. Respectiv cu persoane care nu erau consemnate ca informatori. În mod necesar, întâlnirile aveau loc într-un cadru conspirat, în locuri cât mai dosnice şi puţin luminate şi pe o durată cât mai scurtă pentru a obţine informaţiile necesare”, a mai explicat Berbeceanu.

În plus, fostul şef al BCCO Alba le-a spus magistraţilor că „toate tipurile de contacte ale ofiţerilor de poliţie cu persoanele care ofereau informaţii pentru contracararea unor activităţi infracţionale sunt puse într-un ordin al ministerului de Interne sau, după caz, al IGPR şi care are caracter clasificat (nu îmi amintesc dacă are caracter de secreta de serviciu sau secret de stat)”. 

În acest caz, Berbeceanu recunoaşte că s-a întâlnit, în scopul de a obţine informaţii pentru unitatea de poliţie pe care o coordona, cu Cristian Litera şi Ovidiu Ioiescu. El a arătat că s-a întâlnit şi cu Gheorghe Rusu, dar doar pentru a face „un schimb între două maşini”.

„Cu primul m-am întâlnit în vara anului 2012 când acesta mi-a furnizat o informaţie ce a generat începerea unui dosar ce viza grupare criminală specializată pe trafic de persoane în Spania, violenţă şi trafic de droguri. Cu Ioiescu m-am întâlnit în urmă cu doi ani, ocazional şi fără a purta o discuţie cu acesta. M-am întâlnit de mai multe ori cu Gheorghe Rusu, zis „Romică”, dar niciodată în scop informativ. Pe acesta l-am cunoscut la efectuarea unui schimb între două maşini. Schimbul s-a făcut în vara anului 2011 între mine şi Anca Rusu, soţia lui Gheorghe Rusu, care era administrator la Uranus SRL. Pe ambii i-am cunoscut cu acea ocazie”, a arătat Berbeceanu.

Totodată, acesta a precizat că nu ar fi deconspirat percheziţiile făcute într-o comună din judeţul Hunedoara care ar fi avut loc în mai 2012

„Nu este adevărat că am deconspirat percheziţiile la Dorin Bipeţiu, Călin Udrea, Dorin Onei şi Dan Balint. Nu le cunosc pe niciuna dintre aceste persoane şi nu am ncio explicaţie pentru care motiv Balint a dat o declaraţie împotriva mea susţinând că el şi cei doi copii ai săi, Călin Udea şi Dorin Onei au fost înştiinţaţi la locuinţa din comuna Teliucul Inferior, judeţul Hunedoara, de către Dorin Bipeţiu despre percheziţiile de urmau să se efectueze pe 10 mai 2012”, a explicat acesta.

Fostul şef al BCCO Alba a spus că Victor Man şi pe Alin Munteanu i-au spus despre aceste percheziţii deoarece, conform liniei ierarhice, trebuia să fie înştiinţat.

„Este real că la 7 mai 2012, potrivit lui Victor Man şi Alin Munteanu mi-au spus că urmau a fi efectuate cele şapte percheziţii pentru a pregăti cu resurse şi logistică aceste activităţi. De altfel, fiind necesar să raportez pe linie ierarhică în care judeţe de pe raza de competenţă a BCCO Alba urmau să fie efectuate acele percheziţii.  

UPDATE Judecătorul a anunţat, în sala de şedinţe, că Direcţia Naţională Anticorupţie a a cerut o copie a dosarul în care este anchetat Traian Berbeceanu. 

Şedinţa a început în jurului orei 9.00, iar preşedintele completului de judecată de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a precizat în sala de judecată că DNA, secţia de combatere a corupţiei, a cerut de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) o copie a referatului cu propunere de arestare preventivă emis pe numele lui Berbeceanu.

Urmează să se stabilească dacă DNA va deschide o anchetă în ceea ce priveşte acest dosar.

Traian Berbeceanu a fost arestat preventiv pe 24 octombrie de magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia, într-un dosar în care este pus sub învinuire pentru favorizarea infractorilor, sprijinirea unui grup infracţional, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă, fals în declaraţii.

În acest dosar mai sunt acuzaţi oameni de afaceri din judeţele Hunedoara şi Alba, dar şi viceprimarul Devei, Ovidiu Moş. Alături de Berbeceanu au mai fost arestaţi doi oameni de afaceri din judeţul Alba. 

Berbeceanu este acuzat că ar fi sprijinit trei grupări infracţionale.

Potrivit procurorilor, prima grupare căreia comisarul BCCO Alba i-ar fi oferit protecţie a fost înfiinţată în 2003 de soţii Biriescu. Aceştia se ocupau de comercializarea ilegală a produselor petroliere şi s-ar fi sustras de la plata impozitelor către bugetul de stat. Au administrat aproximativ 20 de firme fantomă, angrenate în fraude tip carusel.

A doua grupare aflată, susţin procurorii, sub protecţia lui Berbeceanu, suspendat din funcţia de şef al BCCO Alba, a fost înfiinţată de Alin Simota şi locotenentul său, Cristian Litera. Procurorii DIICOT susţin că interlopul Cristian Litera, fost bodyguard al patronului clubului Jiul Petroşani, a devenit în 2004 informator al lui Berbeceanu. Aceasta după ce fusese prins făcând trafic de droguri.

De asemenea, baronii fierului vechi din Hunedoara, judecaţi pentru fraude economice de aproape două milioane de euro, au fost în relaţii de încredere cu Traian Berbeceanu, susţin anchetatorii. Acesta l-ar fi anunţat pe unul dintre ei că va fi ridicat de DIICOT.

După ce Berbeceanu a fost pus sub învinuire, apropiaţii săi au dat publicităţii o scrisoare a acestuia, în care şeful de la Crimă Organizată îi prezenta pe cei care ar fi vrut îndepărtarea lui din fruntea structurii. Printre duşmanii lui Berbeceanu se numără, potrivit declaraţiilor acestora din scrisoare, procurori ai DIICOT, dar şi membrii cunoscuţi ai lumii interlope din judeţul Hunedoara.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Cazul Berbeceanu: ipoteza unei răfuieli prinde contur. Comisarul „Cattani“ îşi asumă scrisoarea din arest

Faptele pe care comisarul-şef Traian Berbeceanu le impută celor care i-au orchestrat arestarea arată că în această afacere s-ar putea să nu existe doar „băieţi buni“ şi „băieţi răi“, ci că e vorba despre o răfuială între două grupări de „oameni ai legii“

Motivarea judecătorilor: „Comisarul Cattani”, prea periculos pentru procurori

Curtea de Apel Alba Iulia a făcut publică motivarea sentinţei de arestare a comisarului-şef Traian Berbeceanu, şeful BCCO Alba Iulia. Poliţistul a fost arestat preventiv pentru 29 de zile la propunerea procurorilor de la DIICOT Alba Iulia care îl acuză de două infracţiuni de sprijinire a unui grup infracţional, trei infracţiuni de favorizare a infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi fals în declaraţii.

Contraatacul „Comisarului Cattani”

Traian Berbeceanu, şeful de la Crimă Organizată, arestat preventiv, săptămâna trecută pentru protejarea infractorilor, ştia că este monitorizat de procurorii DIICOT şi şi-a pregătit din timp apărarea.

Referatul procurorilor în dosarul comisarului Berbeceanu. Care sunt acuzaţiile aduse poliţistului

Procurorii DIICOT îl acuză pe comisarul-şef Traian Berbeceanu de sprijinirea a trei grupări infracţionale care au acţionat pe raza judeţului Hunedoara. Comisarul-şef este acuzat de două infracţiuni de sprijinire a unui grup infracţional, trei infracţiuni de favorizare a infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi fals în declaraţii.

Stenograma unei discuţii între comisarul Berbeceanu şi şeful DIICOT Alba Iulia. Poliţistul avea tehnică de înregistrare în birou

Comisarul-şef Traian Berbeceanu, şeful BCCO Alba Iulia, a descoperit tehnică de înregistrare în biroul propriu. Poliţistul a bănuit că i-a fost instalată la solicitarea DIICOT, motiv pentru care a cerut socoteală procurorului Ioan Mureşan. Stenograma înregistrării apărute pe internet arată cât de tensionate erau relaţiile între cele două structuri.

Mesaj impresionant de la fratele comisarului Berbeceanu: Eşti mândria mea, eroul copiilor mei, binele care învinge răul

Fratele comisarului Traian Berbeceanu a transmis sâmbătă un mesaj emoţionant şi impresionant pe Facebook în legătură cu ceea ce i se întâmplă în această perioadă şefului BCCO Alba Iulia. Remus Berbeceanu spune despre fratele său că este mândria lui, eroul copiilor săi şi binele care învinge răul. Mişcarea „Respect, Traian Berbeceanu” a ajuns la peste 8.000 de aprecieri pe Facebook.

Comisarul Traian Berbeceanu, şeful BCCO Alba Iulia, a fost arestat preventiv. Colegii poliţistului au strigat „Ruşine“ în sala de judecată

Comandantul BCCO Alba Iulia, comisarul-şef Traian Berbeceanu, a fost adus joi, la Curtea de Apel Alba Iulia pentru a fi judecată propunerea procurorilor DIICOT de arestare preventivă pentru 29 de zile. Judecătorul care a decis soarta poliţistului este un fost procuror DIICOT, Dana Ghiţoaica.

Mii de oameni transmit pe Facebook mesaje de susţinere pentru comisarul Traian Berbeceanu

Mii de oameni din tată ţara transmit zile mesaje de susţinere pentru comisarul şef Traian Berbeceanu, şeful Brigăzii de Combatare a Criminalităţii Oraganizate Alba Iulia. Pagina specială creată pe Facebook a adunat peste 5.000 de apecizeri în doar 48 de ore. Berbeceanu a fost arestat preventiv pentru sprijinirea unui grup infracţional şi favorizarea infractorului.

Reacţia interlopilor din Alba după arestarea comisarului Berbeceanu

Anchetarea şi arestare comisarului-şef Traian Berbeceanu a căzut cum nu se poate mai bine pentru o serie dintre interlopii şi infractorii pe care i-a trimis după gratii de-a lungul anilor. Unii dintre aceştia exultă pe reţeaua de socializare Facebook, acuzându-l pe poliţist că le-a fabricat dosare.

Colegii poliţistului Berbeceanu: „Comisare fii puternic. Pe noi nu ne pot păcăli infractorii“

Colegii comisarului şef Traian Berbeceanu, reţinut de procurori pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat, se manifestă public, mai ales pe reţelele de socializare, împotriva deciziei DIICOT de a-l trimite în spatele gratiilor. O pagină a fost creată special pe facebook în scopul susţinerii comisarului şef.

Scrisoarea comisarului-şef Berbeceanu: Acţiune mârşavă organizată de procurori şi de ofiţeri de informaţii

Înainte de a fi reţinut de procurori, comisarul-şef Traian Berbeceanu, şeful BCCO Alba Iulia, a lăsat o scrisoare prin care respinge toate acuzaţiile care i se aduc. Mai mult, poliţistul afirmă că ceea ce i se întâmplă este o „acţiune mârşavă de mari proporţii, organizată şi coordonată de procurori ai DIICOT şi ofiţeri ai Serviciilor de informaţii“.

Şeful BCCO Alba Iulia, comisarul-şef Traian Berbeceanu, a fost reţinut de procurorii DIICOT

Comisarul şef Traian Berbeceanu, şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, a fost reţinut de procurorii DIICOT în noaptea de miercuri spre joi pentru 24 de ore. Berbeceanu este acuzat că ar fi protejat şi susţinut grupări criminale din Hunedoara.

Patimile „Comisarului Cattani“, şeful BCCO Alba Iulia. Cum a învrăjbit şi protejat grupările de interlopi poliţistul Traian Berbeceanu

Cutremur în Poliţie după ce, miercuri, Traian Berbeceanu, şeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Alba Iulia şi comisarul numărul unu al ţării, este acuzat de procurori că ar fi colaborat şi i-ar fi acoperit pe cei mai mari interlopi milionari din Hunedoara

Povestea lui Traian Berbeceanu, superpoliţistul care i-a trimis în puşcărie pe interlopii din Alba, Hunedoara şi din Sibiu

Comisarul-şef Traian Berbeceanu, cercetat de procurorii DIICOT Alba Iulia într-un dosar privind sprijinirea unui grup infracţional organizat, a coordonat anchete în unele dintre cele mai mari dosare de crimă organizată din ţară. În 2007, a primit distincţia de poliţistul anului. În fiecare an de atunci, BCCO Alba Iulia a fost considerată cea mai puternică şi mai profesionistă dintre structurile similare din ţară.

Şeful de la Brigada de „Crimă Organizată“ Alba Iulia: „Indivizi de cea mai joasă speţă au penetrat instituţii importante ale statului“

Comisarul şef Traian Berbeceanu, şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Iulia face dezvăluiri interesante despre activitatea structurii de poliţie pe care o conduce. Berbeceanu a postat vineri pe profilul personal de pe Facebook un comentariu în care face referire la acuzaţii şi „minciuni“ lansate în legătură cu poliţiştii de la BCCO.

Şeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, poliţistul anului în 2007, cercetat într-un dosar de crimă organizată

Comisarul-şef Traian Berbeceanu, şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, este cercetat de procurorii DIICOT Alba într-un dosar de crimă organizată. Berbeceanu este acuzat de sprijinirea grupului infracţional şi favorizarea infractorului. La sediul DIICOT Alba urmează să fie audiate opt persoane.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite