Traian Băsescu, preşedintele Nordului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Infografie: Adevărul
Infografie: Adevărul

Preşedintele suspendat revine la Cotroceni graţie românilor din Ardeal şi, surprinzător, din Moldova, care au absentat de la urne.

Biroul Electoral Central (BEC) a anunţat ieri rezultatele oficiale înregistrate la referendumul pentru demiterea preşedintelui după centralizarea a 99,97% din secţiile de votare. Conform acestor date, doar 46,23% din români au mers la urne, ceea ce înseamnă că pragul electoral de 50% nu a fost depăşit şi, cel mai probabil, Curtea Constituţională va declara referendumul invalid. Potrivit legii, referendumul de demitere a preşedintelui este valid dacă prezenţa la urne depăşeşte 50% + 1 din numărul cetăţenilor cu drept de vot. Rezultatele finale vor fi anunţate miercuri, dar reprezentanţii BEC susţin că nu se mai poate întâmpla nimic semnificativ. 

Cea mai mică prezenţă la vot s-a înregistrat în judeţul Harghita (11,56%), iar cea mai mare - în judeţul Olt (74,71%). Ca zone geografice, Ardealul s-a remarcat printr-un absenteism pronunţat, în timp ce Oltenia şi Muntenia au avut o prezenţă mai ridicată. Surpriza a fost Moldova, unde s-au înregistrat procente relativ mici, ţinând cont că este vorba de o zonă cunoscută ca un fief al USL.

Dintre cei care au ieşit la vot, 87,52% s-au pronunţat pentru demiterea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României şi numai 11,15% au votat împotrivă. De menţionat că Traian Băsescu şi Partidul Democrat Liberal le-au cerut alegătorilor să boicoteze referendrumul prin neprezentare, motivând că asistăm la o lovitură de stat dată de USL.

Numărul total al persoanelor înscrise pe listele de vot a fost de 18.288.727, din care s-au prezentat la urne 8.455.336 (46,23%). Pentru ca referendumul să fi fost validat, mai erau nevoie de 689.027 de voturi, care ar fi asigurat pragul de 50% + 1.

USL şi PDL s-au bătut în previziuni

Cele două tabere politice rivale au ţinut, în ziua referendumului, numărători paralele ale voturilor, atât PDL, cât şi USL anunţând, duminică seara, procentaje care îi scoteau învingători. Rezultatele estimate de liderii PDL, partid care a comandat un sondaj realizat de CSOP, au fost apropiate de realitate. Vasile Blaga, preşedintele PDL, a anunţat, imediat după închiderea secţiilor de votare, că prezenţa la referendum a fost de 46,8%.

De cealaltă parte, politicienii din tabăra USL s-au declarat siguri de victorie, anunţând că pragul de 50% + 1 va fi realizat şi Traian Băsescu va fi demis din funcţia de preşedinte, cu toate că rezultatele provizorii anunţate duminică seară de Biroul Electoral Central îi contraziceau în mod evident.

Senatorul PSD Dan Şova a declarat, duminică noaptea, că USL aşteaptă încă un milion de voturi care nu au fost contabilizate în evaluarea BEC, respectiv 700.000 de voturi de pe listele suplimentare, 200.000 de voturi din străinătate şi câteva sute de mii de voturi la urnele mobile. Şova a afirmat că numărătoarea paralelă a USL arată că prezenţa la vot este de 48,5% fără a se lua în calcul urnele mobile, listele suplimentare, secţiile de vot din străinătate şi secţiile care la ora 23.00 nu încheiaseră votul. „Din estimarea noastră, rezultatul final va fi între 51-52%, mai precis spre 52%", a spus Şova.

Ieri, când rezultatele anunţate de BEC au devenit evidente, cei de la USL au dat înapoi. Liviu Dragnea, secretarul general al PSD şi liderul de campanie al Uniunii Social Liberale, a declarat că procentele anunţate de Şova au fost rezultatul unei confuzii.

„Dan Şova era foarte obosit. Informaţia pe care a primit-o a fost că datele transmise sunt cele fără listele suplimentare, numai că a fost o confuzie. La ora 23.00, datele pe care le aveam noi nu cuprindeau într-adevăr listele suplimentare pentru că erau datele transmise atunci când s-au numărat cei care votaseră la domiciliu. La ora la care dumnealui a ieşit cu informaţia, aceasta era greşită. Informaţiile din procesele-verbale deja veniseră. A fost o mică confuzie", a afirmat Dragnea.

Suspendările ne-au costat 38 de milioane de euro

Dincolo de implicaţiile politice, referendumul de duminică a avut un preţ suportat de bugetul de stat, mai precis de fondul de rezervă bugetară. Conform datelor oferite de Guvernul României, suma estimativă care s-a cheltuit pentru organizarea referendumului de demitere a preşedintelui este de 95 de milioane de lei, adică aproximativ 20 de milioane de euro.

Referendumul nu a strâns cvorumul de 50% plus 1, stabilit de lege, prin urmare el va fi invalidat. Suma de 20 de milioane de euro ar fi acoperit costul a 5 kilometri de autostradă. Trei spitale ar fi putut fi aduse la standarde moderne cu aceeaşi sumă. În 2007, bugetul de stat a mai suportat un referendum pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Atunci, costurile au fost ceva mai mici: 60 de milioane de lei - adică, la paritatea leu/euro din acel moment, -  18,3 milioane de euro.

Suspiciuni în judeţele cu prezenţă mare la vot

Olt, Mehedinţi şi Teleorman au fost judeţele cu cea mai ridicată prezenţă la urne pentru referendumul de demitere a preşedintelui. În Olt au votat nu mai puţin de 74,7% din cetăţenii înscrişi pe liste, în Mehedinţi - 70,4%, iar în Teleorman - 70,1%.  În toate cele trei cazuri, cifrele au explodat în ultimele trei ore ale programului de votare, intervalul orar 20.00-23.00, când s-a ajuns la creşteri suspect de mari, de aproape 20 de procente.

În judeţul Olt, până la ora 20.00 ieşiseră la vot 55,5% din alegători, iar rezultatele de la închiderea urnelor, ora 23.00, arătau o prezenţă de 74,7%, ceea ce înseamnă că în ultimele trei ore au ieşit la vot 19,1% din cetăţeni. Prin comparaţie, în primele trei ore ale programului, de la 7.00 la 10.00, când se înregistrează, de obicei, cea mai mare prezenţă, în acelaşi judeţ votaseră 12,2%. Creşteri foarte mari pe ultima sută de metri s-au înregistrat şi în Teleorman (16,4), Giurgiu (13,6) şi Mehedinţi (13,2).

„s-a şi votat, s-a şi furat"

Aceste procente foarte mari au provocat suspiciunile democrat-liberalilor, care au lansat acuzaţii de fraudă la adresa rivalilor din USL. Cristian Boureanu, vicepreşedintele PDL, a anunţat că în judeţul Teleorman ar fi fost identificat un cetăţean care a introdus 50 de buletine în urne, iar în Mehedinţi s-a înregistrat un caz similar, cu un alegător care a introdus 21 de buletine. De asemenea, PDL a depus plângere penală împotriva lui Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, acuzând neregulile din Teleorman, unde Dragnea este preşedinte al Consiliului Judeţean. În Olt, democrat-liberalii au acuzat existenţa turismului electoral.

„Este adevărat că la Olt oamenii au ieşit în număr mare la vot, dar aceasta pentru că, considerăm noi - cei din PDL, nu au fost corecţi informaţi despre această lovitură de stat. Ce nu se ştie însă este că s-a furat pe cât s-a votat, adică masiv, s-a practicat un turism electoral de neînchipuit care sperăm să iasă la iveală după verificarea listelor suplimentare ce urmează a se face acum. De asemenea, oamenii noştri din secţiile de votare au fost marginalizaţi pentru a se putea vota la greu, iar noi am sesizat acest lucru la BEJ. Sperăm că ce se va întâmpla în continuare să facă lumină în modul cum s-a votat la Olt pentru că nu a fost ceva corect", a precizat Ana Anghel, lider interimar al PDL Slatina.

"Ce nu se ştie este că s-a furat pe cât s-a votat, adică masiv. S-a practicat un turism electoral de neînchipuit. ''
Ana Anghel lider interimar PDL Slatina

46,23%  a fost prezenţa la vot, conform Biroului Electoral Central, după centralizarea a 99,97% din secţiile de votare.

87,52% din alegători au votat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu la referendumul de duminică.

11,15%  din alegători au votat împotriva demiterii preşedintelui Traian Băsescu la referendumul de duminică.

689.027  de voturi mai erau necesare pentru ca referendumul să fie valid. Numărul total al persoanelor înscrise pe listele de vot a fost de 18.288.727, din care s-au prezentat la urne 8.455.336 (46,23%).

41,76%  a fost prezenţa la vot în mediul urban. Judeţele cu cea mai mare prezenţă la vot în mediul urban au fost: Olt (60,69%), Constanţa (60,29%) şi Mehedinţi (58,49%).

51,61% a fost prezenţa la vot în mediul rural. Judeţele cu cea mai mare prezenţă la vot în mediul rural au fost: Olt (85,39%), Mehedinţi (83,30%) şi Teleorman (79,61%).

1,32%  din voturile exprimate duminică la referendum au fost declarate nule. Calculat în buletine de vot, acestea înseamnă 111.797.

95  de milioane de lei este costul total al referendumului, conform datelor oferite de Guvernul României, ceea ce înseamnă aproximativ 20 de milioane de euro.

8.455.336  de români au votat la referendumul organizat duminică pentru demiterea preşedintelui României.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite