Traian Băsescu: Este în neregulă ca România să devină dependentă de tehnologia nucleară chineză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte Traian Băsescu a criticat guvernul Dăncilă pentru disponibilitatea de a construi reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă cu o companie de stat din China. Acesta a spus că „este în neregulă” ca România să devină „dependentă de tehnologia nucleară” a Chinei, în condiţiile în care partenerii ţării noastre produc astfel de tehnologii.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, joi, la Ploieşti, că gestul Guvernului României de a semna o scrisoare de intenţie pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, în parteneriat cu China este „absolut anormal”.

„Scrisoarea de intenţie semnată de Guvernul României cu China pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă... Este absolut anormal un asemenea gest în condiţiile în care printre aliaţii României sunt destule ţări care produc tehnologia CANDU la cel mai înalt nivel. Iar datorită vieţii îndelungate a unui reactor nuclear tehnologiile noi care apar sunt implementate în timpul exploatării. Altfel spus, în condiţiile în care SUA produc astfel de reactoare, Canada, care este aliat al nostru în NATO produce reactorare de acest fel, cred că şi Franţa, este în neregulă să devenim dependenţi de tehnologia nucleară în zona energetică în parteneriat cu o ţară care nu ne este aliată. Nu spun că ne este ostilă, Doamne fereşte, dar nu este aliată a României”, a spus Băsescu.

Potrivit acestuia, PMP, partid din care face parte, este împotriva realizării demersului de a construi reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă în parteneriat cu China.

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă (în care Ministerul Energiei e acţionar majoritar) şi compania chineză de stat China General Nuclear Power Corporation (CGN) au semnat pe 8 mai acordul preliminar pentru continuarea proiectului construirii şi operării reactoarelor 3 şi 4 de la centrala Cernavodă.

Secretarul american al Energiei se declară „îngrijorat” 

Secretarul american al Energiei, Rick Perry, s-a declarat îngrijorat de faptul că România vrea să construiască două noi reactoare la Centrala nucleară de la Cernavodă cu o companie chineză de stat.

Întrebat într-o dezbatere din subcomisia pentru energie a Congresului SUA dacă e îngrijorat de faptul că România construieşte cele doi noi reactoare cu o companie publică chineză, la câteva zeci de km distanţă de baza militară Mihail Kogalniceanu, Perry a spus ”Da”, după cum informează G4media.

Adam Kinzinger, congressman din Illinois, i-a adresat secretarului Energiei, Rick Perry întrebarea în cauză.

”Sunt îngrijorat că aliaţii noştri români ia serios în calcul să facă afacerea cu compania chineză de stat China General Nuclear Power Corporation. Săptămâna aceasta România a semnat un acord preliminar cu firma chineză pentru construcţia a două noi reactoare în valoare de câteva miliarde de dolari. Avem companii americane care îşi doresc să construiască, dar oferta lor a fost refuzată de guvernul României din cauza influenţei crescânde a Chinei în România. Pentru a înrăutăţi lucrurile şi mai mult, cele două noi reactoare nucleare sunt amplasate lângă Marea Neagră la câţiva km de baza MK (Mihai Kogălniceanu – n. red.) unde avem soldaţi americani. Din punctul de vedere al securităţii naţionale, sunteţi îngrijorat din cauza acestei investiţii a Chinei în infrastructura energetică a aliatului nostru?”. 

Întrebat apoi ce pot face Statele Unite ca ca procesul de selecţie (la Cernavodă) să fie transparent şi corect, Perry a susţinut că urmează să facă o vizită la Bucureşti în luna următoare după ce recent s-a întâlnit la Bruxelles cu vicepremierul României.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite