Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de reînvestire a Liviei Stanciu la şefia Curţii Supreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Livia Stanciu, încă trei ani la şefia Curţii Supreme FOTO Arhivă
Livia Stanciu, încă trei ani la şefia Curţii Supreme FOTO Arhivă

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, vineri, decretul privind învestirea celor trei judecători în funcţiile de conducere de la Instanţa Supremă. Printre aceştia se numără şi actualul preşedinte al Curţii Supreme, Livia Stanciu.

Potrivit unui comunicat de presă emis vineri de Preşedinţie, Traian Băsescu a semnat decretul privind reînvestirea în funcţie a preşedintelui Înaltei Curţi a judecătorului Livia-Doina Stanciu, dar şi reînvestirea preşedintelui Secţiei I civile a Curţii Supreme a judecătorului Lavinia Curelea.

De asemenea, judecătoarea Iulia-Cristina Tarcea a fost numită vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Numirea la şefia Curţii Supreme a celor trei judecători este valabilă trei ani.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a propus, luni, preşedintelui României, reînvestirea Liviei Stanciu la conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după ce aceasta a fost intervievată de Secţia pentru judecători a CSM. CSM preciza, într-un comunicat, că hotărârea de înaintare a propunerii către şeful statului a fost luată cu majoritate de voturi.

Judecătorul Livia Stanciu a fost singurul candidat pentru funcţia de preşedintie al Curţii Supreme.

Marţi, Secţia pentru judecători a CSM a decis înaintarea către preşedintele României a propunerii de numire a Cristinei Tarcea ca vicepreşedinte al instanţei supreme, în timp ce contracandidatele acesteia - actuala ocupantă a funcţiei, Aida Popa, şi Nela Petrişor - au fost respinse.

„În urma interviului organizat astăzi, 10 septembrie, Secţia pentru judecători a CSM a hotărât, cu unanimitate de voturi, înaintarea Preşedintelui României a propunerilor de numire a doamnei judecător Iulia Cristina Tarcea (proiectul managerial) în funcţia de vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a doamnei judecător Lavinia Curelea (proiectul managerial) în funcţia de preşedinte al Secţiei I civile în cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată într-un comunicat al CSM.

Judecătoarele Aida Popa, actualul vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şi Nela Petrişor nu au obţinut numărul de voturi necesare pentru a fi propuse pentru a doua funcţie de vicepreşedinte a instanţei supreme.

„Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, cu majoritate de voturi, respingerea candidaturilor doamnei judecător dr. Rodica Aida Popa şi a doamnei judecător dr. Nela Petrişor pentru funcţia de vicepreşedinte al ICCJ”, se arată în comunicat.

În condiţiile în care Instanţa Supremă trebuie să aibă doi vicepreşedinţi, demersurile pentru ocuparea uneia dintre aceste funcţii vor fi reluate.

Cristina Iulia Tarcea, judecător în cadrul Secţiei a II-a Civilă, a fost, în perioada 1985-1990, avocat în Baroul Ialomiţa şi Baroul Bucureşti, iar în 1990 şi-a început cariera de judecător, la Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti. Ulterior, a fost magistrat la Tribunalul Bucureşti, în perioada 2002-2004, secretar de stat în cadrul Ministerului Justiţiei, iar în 2002-2003, agent guvernamental CEDO. Din 2004, Tarcea este judecător la ICCJ.

Lavinia Curelea, care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la şefia Secţiei I Civilă, şi-a propus pentru perioada 2013-2016 menţinerea unei rate ridicate de soluţionare a dosarelor vechi , îmbunătăţirea standardelor de calitate a hotărârilor şi monitorizarea jurisprudenţei, în scopul asigurării caracterului unitar al acesteia.

„Îmi propun ca obiectiv principal transformarea managementului activităţii de pregătire a dosarelor şi transferarea acestuia în responsabilitatea judecătorilor cauzelor”, a menţionat Lavinia Curelea, în proiectul de management.

Lavinia Curelea şi-a început cariera de judecător în 1989 la Judecătoria Suceava. Ulterior, a fost magistrat la Tribunalul Suceava, Curtea de Apel Suceava, iar din 1999 la Curtea de Apel Bucureşti. Din 2001, a fost inspector general judecătoresc, în cadrul serviciului de Inspecţie Generală şi Audit Intern din cadrul Ministerului Justiţiei, iar din 2004, magistrat la instanţa supremă.

Pe aceeaşi temă:

Livia Stanciu, preşedintele Curţii Supreme, vrea continuarea măsurilor privind cazurile de corupţie la nivel înalt

Judecătoarea Livia Stanciu, preşedintele Curţii Supreme, îşi propune, pentru un nou mandat, continuarea demersurilor de asigurare a unui nou sediu al instanţei şi a măsurilor organizatorice pentru accelerarea soluţionării cauzelor de corupţie la nivel înalt.

Judecătorul Iulian Dragomir nu mai vrea să fie vicepreşedinte al Curţii Supreme

Judecătorul Iulian Dragomir şi-a retras candidatura pentru ocuparea uneia dintre cele două funcţii de vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Candidaţii rămaşi în cursă sunt Aida Rodica Popa, Nela Ptrişor şi Cristina Iulia Tracea.

Judecătoarea Livia Stanciu este singura care vrea fotoliul de preşedinte al Curţii Supreme. Patru magistraţi se bat însă să-i fie adjuncţi

Judecătoarea Livia Stanciu şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la conducerea Curţii Supreme, iar magistraţii Aida Popa, Iulian Dragomir, Cristina Tarcea şi Nela Petrişor s-au înscris pentru ocuparea celor două funcţii de vicepreşedinte.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite