VIDEO CNN: Canalul Dunăre-Marea Neagră, crucial pentru ţări fără ieşire la mare. Traian Băsescu, invitat special al postului american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Canalul Dunăre-Marea Neagră, al treilea în lume ca mărime după Suez şi Panama, este crucial pentru ţările fără ieşire la mare, se arată într-un reportaj CNN difuzat miercuri şi în care apare inclusiv preşedintele Traian Băsescu.

Constanţa, cel mai mare port maritim şi comercial al României la Marea Neagră, funcţionează şi ca port fluvial pentru mărfuri transportate pe Dunăre, se arată în material.

Canalul joacă, de asemenea, un rol covârşitor, fiind construit pentru „a face mai scurtă şi mai rapidă axa fluvială până la portul Rotterdam de la Marea Nordului“, aminteşte jurnalista Becky Anderson.

Al treilea de acest fel ca mărime în lume, canalul Dunăre-Marea Neagră poate că „nu este atât de impresionant precum Suez sau Panama “, dar este „crucial pentru ţări care nu au acces la mare, din Europa Centrală şi de Est“.

Construcţia lui s-a realizat cu preţuri imense, fiind deschis oficial în 1984. Pentru ca navigaţia pe Dunăre să fie folosită la întregul ei potenţial, multe infrastructuri ar trebui îmbunătăţite, iar acum ţinta este ca 14 ţări din regiune să investească în Strategia Dunării, informează CNN.

Din 2.300 de kilometri ai Dunării, 1.075 aparţin României. Noi investim deja în Dunăre mai mult de 300 de milioane, utilizând bani europeni. Şi vom continua“, a declarat şi preşedintele Traian Băsescu, adăugând că potenţialul zonei este „vital“ pentru România.

CNN aminteşte că traficul pe canal a crescut continuu în ultimii ani, ajungând la un record de 31 de milioane de tone în 2012, remarcând însă că acesta reprezintă numai o treime din capacitatea sa. 

Canalul Dunăre-Marea Neagră este o provocare pentru România, care speră ca economia să evolueze pozitiv, încheie Becky Anderson reportajul care va fi difuzat în mai multe părţi, în cadrul emisiunii „The Gateway“. Preşedintele Traian Băsescu a fost ghidul lui Anderson în  Portul Constanţa, cariera sa de căpitan de navă fiind relevantă în acest sens. 

În cadrul reportajului, Anderson a mers şi la uzinele Dacia Renault, în dorinţa de a prezenta ceea ce ea a numit  „cea mai succes afacere din ţară“. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite