Tragedie aviatică evitată în ultimul moment. Cum a fost un avion Wizz Air de pe ruta Craiova-Madrid la un pas să se ciocnească cu o aeronavă Air Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un avion Wizz Air de pe ruta Craiova – Madrid a fost aproape să se ciocnească în aer cu o aeronavă a companiei Air Europa care venea de la Veneţia şi urma să aterizeze tot pe aeroportul din Madrid.

Tragedia care ar fi putut afecta 268 de oameni a fost evitată în ultimul moment de operatorii turnului de control, arată un raport al comisiei de investigaţie a incidentelor aviatice civile din Spania (CIAIAC). Incidentul s-a întâmplat pe 10 noiembrie 2018, dar raportul a fost publicat zilele trecute. 

Concret, zborul Wizz Air W6-3763 care avea la bord 2 piloţi, 4 stewardese şi 163 de pasageri era în apropiere de Madrid şi înainte să se pregătească de aterizare s-a apropiat extrem de mult de un avion Embraer ERJ-195 al companiei Air Europa, care avea la bord 2 piloţi, 2 stewardese şi 95 de pasageri. 

Mai exact. avionul Airbus 320 al Wizz Air a început să coboare sub traseul de zbor permis, iar cele două avioane s-au aflat la o distanţă de 60 de metri pe plan vertical şi 370 pe plan orizontal. În acest context trebuie spus că avioanele Airbus 320 au o lungime de 37.5 metri şi o anvergură a aripilor de peste 34 de metri. 

Din fericire, turnul de control a observat la timp traseele avioanelor, iar pilotului Wizz Air i s-a spus să ia altitudine. În final, cele două aeronave au aterizat pe pista 18L fără alte incidente.

În raport, CIAIAC afirmă că motivul acestui incident a fost faptul că echipajul avionului Wizz Air nu a auzit corect informaţiile transmise, din cauza faptului că mai multe zboruri comunicau cu turnul de control în acel timp pe acea frecvenţă.

În document se mai menţionează cei doi operatori aerieni nu au greşit, ei urmând instrucţiunile auzite din turnul de control. Însă, pentru că pilotul Wizz Air nu a confirmat instrucţiunile primite, avionului Air Europa i s-a transmis să devieze traseul spre dreapta.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite