Tragedia paraşutiştilor de la Clinceni. Anchetă pentru ucidere din culpă şi încălcarea obligaţiilor de siguranţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul supravieţuitor al accidentului de paraşutism de duminică, de pe Aerodromul Clinceni este, în continuare, în stare critică.

Internat pe secţia de terapie intensivă de la Spitalul Floreasca din Capitală, instructorul de paraşutism Adrian Constandache, care a căzut în gol de la 100 de metri înălţime, era aseară în stare foarte gravă, iar medicii îi dădeau puţine şanse de supravieţuire, în ciuda faptului că l-au supus mai multor intervenţii chirurgicale.  

Tragedia, cea mai gravă din ultimii ani, este investigată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, care au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală, dar şi pentru încălcarea obligaţiilor de siguranţa zborului.
 
Specialiştii sunt de părere că accidentul ar trebui să le dea de gândit autorităţilor astfel încât regulile pentru cei care îşi doresc să obţină permisul de paraşutist, dar şi pentru cei care vor să sară în tandem cu un instructor să devină mai stricte. Asta în condiţiile în care tot mai mulţi români aleg să facă salturi cu paraşuta şi sunt dispuşi să scoată bani grei din buzunar pentru o astfel de experienţă.

La fel a făcut şi Andreea Nica (27 de ani), handbalistă la CSM Unirea Slobozia, pentru care primul salt cu paraşuta a fost şi ultimul, fiindu-i fatal. Tânăra a reuşit să se programeze sâmbătă, pe ultimul loc găsit liber, pentru un zbor în tandem cu instructorul Adrian Constandache. „A vrut să se elibereze” după ce echipa sa a pierdut un meci, povestesc colegele Andreei. „Andreea era cea mai afectată”, a declarat şi antrenorul Victorina Bora, după ce handbalista a murit ieri pe masa de operaţie a medicilor de la Spitalul Universitar Bucureşti.



Psiholog: „Sporturile extreme nu rezolvă problemele“

Saltul cu paraşuta a fost fatal şi pentru Daniel Floroiu, un bărbat de 49 de ani din Iaşi, care obţinuse licenţa de paraşutist în urmă cu câteva luni şi care avea la activ peste 80 de salturi. Din primele informaţii, Floroiu, care se afla în acelaşi avion cu Nica şi instructorul Constandache, nu ar fi respectat timpii de sărituri, intrând în coliziune, în aer, cu cei doi, ceea ce a dus la încrucişarea celor două paraşute. Cei trei au căzut în gol de la 100 de metri altitudine, susţin anchetatorii.

„Oamenii apelează la astfel de sporturi extreme din mai multe motive. Unii dintre ei, aşa cum a fost cazul Andreei Nica, vor să reducă nivelul de stres. Problema cu aceste sporturi, dacă sunt făcute nu din pasiune, ci ca metode de a face faţă stresului, e că ele rezolvă problema doar pe moment. Iar românii apelează tot mai frecvent la salturi cu paraşuta sau la zborul cu parapanta. Sunt, totuşi, şi categorii de oameni care au nevoie de adrenalină şi care nu refuză niciun sport, indiferent de cât de periculos e. Apoi, mai sunt cei care fac asta din pasiune”, a declarat, pentru „Adevărul”, psihologul Mihai Copăceanu.

Specialistul arată că nu orice persoană poate fi lăsată să facă salturi cu paraşuta şi că ar fi nevoie de aplicarea unor teste, dat fiind riscul foarte mare la care acestea sunt expuse.

Condiţii pentru paraşutiştii amatori

În acest moment, pentru un salt în tandem, doritorii trebuie să aibă asupra lor cartea de identitate, să nu aibă probleme de sănătate şi să nu depăşească o greutate de 110 kilograme, se arată pe site-urile firmelor specializate în salturi în tandem. Dacă îndeplinesc aceste condiţii, amatorii de senzaţii tari sunt supuşi unei scurte pregătiri, instructorul fiind cel care le explică cum se va desfăşura saltul şi ce trebuie să facă înainte şi după săritura din avion. Spre deosebire de salturile fără instructor, la saltul în tandem, persoana respectivă este strâns legată de instructor.

Cât îi priveşte pe cei care vor să obţină licenţa de paraşutism, ei sunt nevoiţi să obţină un certificat medical fără de care nu se pot înscrie la şcoala de paraşutism, care costă peste 1.000 de euro şi ale cărei cursuri durează o lună, trei zile fiind alocate strict teoriei. Ulterior, elevul susţine o testare scrisă şi abia apoi face saltul. După obţinerea licenţei, paraşutistul poate sări oricând.

Salturi fatale

În ultimii 14 ani au avut loc 10 accidente grave în care au fost implicaţi paraşutişti. Patru dintre ele le-au fost fatale celor care au făcut salturi cu paraşuta. Astfel, în aprilie 2005, un militar a murit în apropiere de aerodromul Câmpia Turzii, în timpul unui antrenament, după ce paraşuta nu i s-a deschis. Tiberiu Iancu urma să execute un salt de la 2.000 de metri.

Un an mai târziu, o participantă la Concursul Interjudeţean de Paraşutism a murit în timpul unui salt cu paraşuta de la 1.000 de metri. Potrivit martorilor, tânăra, care era din Oradea, a deschis din greşeală şi paraşuta de rezervă, moment în care coardele s-au încâlcit, blocând deschiderea paraşutei care ar fi putut să o salveze.
 
În 2007, paraşuta tip aripă a sergentului major Dan Bulac, de la Brigada Specială de Intervenţie „Vlad Ţepeş”, nu s-a deschis. Tragedia s-a petrecut tot pe aerodromul Clinceni, iar trei ani mai târziu, plutonierul adjutant Petre Onofre şi-a pierdut viaţa pe aerodromul Boboc din judeţul Buzău. Onofre participa la un curs al Şcolii de aplicaţie pentru paraşutişti din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre.

Cine sunt victimele accidentului

Dan Floroiu, paraşutistul care a sărit în urma tandemului format din instructorul Adrian Constandache şi handbalista Andreea Nica, avea 49 de ani. Născut la Galaţi, Floroiu trăia în Iaşi, unde avea o firmă de IT, BlueNote Communications. Era un împătimit al înălţimilor şi transmisese microbul şi celor din familia sa. De ziua sa de naştere, în iunie, mulţumea pe contul său de Facebook celor care l-au felicitat: „Vă doresc din tot sufletul ceea ce-mi doresc şi mie: sănătate, cer senin şi aterizări fericite din orice fel de salt ne-ar împinge viaţa să-l facem“. Floroiu urmase cursurile la asociaţia sportivă de paraşutism TNT Brothers şi era entuziasmat de pasiunea sa. Duminică, paraşuta lui s-a încurcat în cea a instructorului Adrian Constandache, care o învăţa pe handbalista Andreea Nica să zboare în siguranţă.

Sportivă de performanţă

Andreea Nica era cea mai tânără dintre victimele tragediei de la Clinceni. Avea doar 27 ani şi era sportivă de performanţă din Slobozia, fiind portar la echipa de handbal CSM Unirea Slobozia, care activează în Liga Naţională.

 Tânăra era fiica lui Ion Nica, preşedintele secţiei de handbal al clubului. Într-un interviu acordat cu ani în urmă ziarului „Adevărul de Seară“ Slobozia, ea mărturisea: „În momentul în care au apărut primele rezultate, am simţit că am transformat pasiunea în performanţă şi am avut ambiţia să obţin de fiecare dată mai mult“.
 
Andreea a apărat poarta Unirii Slobozia încă de la înfiinţarea echipei de handbal feminin. Avea în palmares zeci de meciuri internaţionale.

În 2002, pe când apăra poarta de la CSS Slobozia, a fost desemnată cel mai bun portar de la Naţionalele de junioare. Pe lângă echipa sa de suflet de la Slobozia, Andreea a mai jucat şi pentru CSM Ploieşti, unde a fost dublă legitimată, la junioare şi la senioare. În 2007 a devenit vicecampioană naţională cu echipa din Ploieşti, iar în 2008 a cucerit titlul de vicecampioană mondială, cu Naţionala de tineret. A evoluat apoi la HCM Buzău, cu care a jucat timp de doi ani în Liga Naţională. Ea s-a întors acasă, la Slobozia, de unde avea să plece în weekend să înveţe să sară cu paraşuta. Tânăra şi-a pierdut viaţa în incident, alături de Dan Floroiu.

4.000 de salturi la activ

Instructorul Adrian Constandache a reuşit să supravieţuiască primelor 24 de ore critice de după teribilul accident. Bărbatul originar din Timişoara trăieşte la Eforie Sud, aproape de locul său de muncă – Regional Air Services de la Aeroportul Tuzla, unde este unul dintre cei mai vechi şi mai experimentaţi instructori. Constandache (43 de ani) devenise de puţin timp tată de băiat pentru a doua oară. Cu 4.000 de salturi la activ şi 27 ani de experienţă, instructorul participa în weekend la şcoala TNT Brothers de la Aerodromul Clinceni. Printre cursanţi se afla Andreea Nica, handbalista de la Unirea Slobozia.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite