Tragedia Colectiv. Primul termen în procesul pompierilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
64 de tineri au murit în urma tragediei Colectiv
64 de tineri au murit în urma tragediei Colectiv

Pompierii acuzaţi că nu au raportat neregulile descoperite în clubul Colectiv ajung miercuri în faţa instanţei, la un an şi 8 luni de la tragedie.

Concret, miercuri e programat primul termen în dosarul în care Antonina Radu şi George Matei sunt acuzaţi de abuz în servicu se judecă la Tribunalul Militar. Procesul a fost amânat din cauză că judecătorii au cerut refacerea anchetei.

Cei doi foşti angajaţi ai ISU Bucureşti sunt acuzaţi că nu au verificat corespunzător localul în care au murit 64 de oameni şi alţi aproape 200 au fost răniţi.

Acuzaţiile procurorilor DNA

Pe 28 octombrie 2016, procurorii militari din Direcţia Naţională Anticorupţie i-au trimis în judecată pe foştii angajaţi ai ISU Antonina Radu şi George Petrică Matei, acuzaţi că au făcut verificări în clubul Colectiv fără a lua măsuri. În cauză s-au constituit părţi civile un număr de 248 persoane care au formulat pretenţii civile care se ridică la 212.474.000 euro şi 51.240.315,8 lei.

Antonina Radu şi George Petrică Matei, la data faptelor ofiţeri-inspectori de prevenire cu gradul de căpitan în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti - Ilfov, sunt acuzaţi de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, respectiv uzurparea funcţiei, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, în perioada septembrie 2014 - 30 octombrie 2015, cei doi ofiţeri ai ISU nu şi-au îndeplinit obligaţiile privind prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor, deşi au constatat că clubul nu avea aviz/autorizaţie de securitate la incendiu.

"Cei doi inculpaţi au permis funcţionarea în continuare a societăţii în condiţiile constatate şi nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere. Astfel, a fost cauzată vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice prin permanenta punere în pericol a vieţii, sănătăţii, integrităţii corporale a acestora şi a angajaţilor care s-au aflat în incinta Clubului Colectiv în perioada septembrie 2014 – 30.10.2015, dar şi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov", susţin procurorii.

În noiembrie 2015, Radu Antonina şi Matei George Petrică au fost arestaţi preventiv, apoi plasaţi în arest la domiciliu până în luna martie, de atunci fiind cercetaţi sub control judiciar.

În decembrie 2015, cei doi au fost trimişi în judecată, însă, în 15 februarie 2016, Curtea Militară de Apel Bucureşti a decis că procurorii trebuie să refacă rechizitoriul, după ce judecătorii militari au constatat mai multe nereguli în legătură cu introducerea în dosar a părţilor vătămate şi încălcarea dreptului la apărare în cazul unuia dintre pompieri, Antonina Radu, dosarul fiind retrimis la DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite