Tragedia din Colectiv. Pompierii spun că punerea la dispoziţie a şefilor ISU Bucureşti ar fi ilegală şi cer explicaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pompierii spun că punerea la dispoziţie a şefilor ISU Bucureşti ar fi ilegală şi cer explicaţii FOTO Adevărul
Pompierii spun că punerea la dispoziţie a şefilor ISU Bucureşti ar fi ilegală şi cer explicaţii FOTO Adevărul

Pompierii spun că punerea la dispoziţie a şefului ISU Bucureşti-Ilfov şi a celor doi adjuncţi ai acestuia nu ar fi fost făcută în baza legii şi cer explicaţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, susţinând că celor trei le-a fost încălcată prezumţia de nevinovăţie.

Revista Pompierilor a publicat un nou articol în care colegii le iau apărarea şefilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov - inspectorul şef colonel Mihai Mirel Guţă, prim-adjunctul Orlando Şchiopu şi adjunctul Giani Aldoiu -, care la o lună de la tragedia din clubul Colectiv au fost suspendaţi din funcţii şi puşi la dispoziţia IGSU.

Pompierii bucureşteni spun că punerea la dispoziţie a celor trei şefi de la ISU Bucureşti-Ilfov nu s-a făcut în baza legii care reglementează situaţiile în care un cadru militar poate fi pus la dispoziţie.

"Cine a avut curiozitatea a citi Legea 80/1995, adică Statutul Cadrelor Militare, a văzut că există 2 paragrafe care fac referire la punerea la dispoziţie a militarilor: articolul 82 şi articolul 89", arată pompierii.

În legea la care fac referire, articolul 82 prevede că un ofiţer, maistru militar sau subofiţer poate fi pus la dispoziţie dacă "li se pregăteşte trecerea în rezervă, fie sunt bolnavi, fie au căzut în captivitate". De asemenea, în articolul 80 din aceeaşi lege se arată că militarii din "Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii sau Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Serviciul de Protecţie şi Pază se pun la dispoziţie când sunt trimişi în judecată sau sunt judecaţi de către instanţele judecătoreşti în stare de libertate pentru fapte în legătură cu exercitarea atribuţiilor funcţiilor în care sunt încadraţi".

Pompierii susţin că cei trei nu au fost trimişi în judecată şi cu atât mai puţin judecaţi de vreo instanţă. "În concluzie, nici aici nu se încadrează punerea lor la dispoziţie", potrivit acestora.

"O fi vreo lege secretă pe undeva, ne-o fi scăpat nouă vreo prevedere legală? Cât de legală e această punere la dispoziţie? I-am văzut executaţi public de Premier, călcându-li-se în picioare dreptul la prezumţia de nevinovăţie iar punerea lor la dispoziţie nu se încadrează în prevederile Statutului Cadrelor Militare", arată pompierii.

ISU Bucureşti - Ilfov cere explicaţii IGSU

Mai mult, aceştia cer Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă un punct de vedere oficial, prin care să li se explice care a fost legea pe care au avut-o în vedere când s-a luat decizia de a-i pune la dispoziţie pe Mihai Mirel Guţă, Orlando Şchiopu şi Giani Aldoiu.

Pompierii îşi explică solicitarea adresată IGSU arătând că "subiectul punerii la dispoziţie a celor trei ofiţeri din comanda ISU Bucureşti-Ilfov face un obiect de real interes în mass-media şi constituie un precedent în Arma Pompierilor".

Revista Pompierilor a publicat şi în 27 noiembrie un articol în care colegii îi iau apărarea lui Orlando Şchiopu.

"Şchiopu este pompier călit în flăcările nenumăratelor incendii la care a participat de-a lungul carierei de salvator. Cei care au avut ocazia să lucreze cu pompierii, ştiu că există printre ei oameni a căror mare dragoste este «STINGEREA». Ei, pompierul Şchiopu este unul dintre aceştia", au scris colegii pe site-ul revistei.

În ochii colegilor de breaslă, Orlando Şchiopu este un erou, care de 23 de ani a salvat sute de vieţi prin activitatea sa. Mai mult, în noaptea tragediei, pe 30 octombrie, el se afla în prima linie la clubul Colectiv, se arată în articolul citat.

"În noaptea blestemată de la Colectiv, pompierul Şchiopu salva vieţi. Pe faţa lui se citesc îngrijorare, durere, milă, speranţă. Se vede efortul supraomenesc şi disperarea, dacă vreţi, cu care încerca să salveze vieţi", povestesc pompierii.

Orlando Şchiopu a spus, într-un interviu pentru Mediafax, că a fost responsabil strict de intervenţie în instituţie şi timp de 23 de ani a salvat vieţi, iar acum se simte neapărat de către superiorii săi şi "tras pe dreapta ca o locomotivă stricată".

El a arătat că în urma scandalului privind adresa Emagic şi lipsa verificărilor făcute de instituţie, el şi colegii săi din conducere s-au pus la dispoziţie, fără să li se ceară de la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, pentru că au considerat că "aşa este deontologic şi onorabil pentru nişte ofţeri".

"Sunt un om care, din punctul meu de vedere, am făcut tot ce s-a putut, ca să salvez oameni, m-am deplsat în momentul în care am fost solicitat şi, împreună cu echipa, am făcut tot ce am putut ca să salvăm oameni, iar acum sunt tras pe dreapta, ca o locomotivă bătrână, ineficientă. Apare la televizor faptul că am fost dus la DNA cu mandat, ceea ce nu era adevărat, apare faptul că sunt un mincinos. Nu apare niciunul dintre şefi să-mi ia apărarea, este un sentiment de dezamăgire totală. (...) Eu ştiu doar atât: eu m-am ridicat din pat, m-am dus la intervenţie şi am făcut tot ce am putut pentru a salva oameni. Punct. Mai departe vom vedea. Eu nu am ce să îmi reproşez", a spus Orlando Şchiopu în interviul pentru Mediafax.

Cioloş a cerut demiterea şefilor ISU Bucureşti - Ilfov

După suspendarea celor trei şefi de la ISU Bucureşti-Ilfov, în 25 noiembrie, premierul Dacian Cioloş a declarat, în şedinţa de guvern, că vrea să se asigure că persoanele care au fost la conducerea acestei instituţii vor fi demise şi nu se vor mai putea întoarce în sistem.

Primul-ministru a mai spus că, în perioada imediat următoare, aşteaptă de la secretarul de stat Raed Arafat un plan de reformă şi de restructurare a ISU, în condiţiile în care a aflat abia la o lună de la incendiul din clubul Colectiv că ISU Bucureşti fusese informat de problemele din Colectiv şi nu a verificat.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a arătat, în aceeaşi zi, că a primit, în 24 noiembrie, o sesizare din partea mass-media care semnala existenţa unui document privind organizarea unui eveniment cu 2.000 de persoane în fabrica Pionierul, la etajul 1 şi în clubul Colectiv, pentru zilele de 25 şi 26 septembrie, anterior producerii tragediei din 30 octombrie. În urma sesizării, inspectorul general al IGSU a informat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care a dispus, în regim de urgenţă, efectuarea unei verificări la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

Secretarul de stat Raed Arafat declara atunci că controlul făcut la ISU Bucureşti, au fost găsite atât adresa trimisă, cât şi două răspunsuri la aceasta, din 25 septembrie, către Emagic, în care ISU Bucureşti prezenta obligaţiile societăţii, dar nu au fost găsite dovezi că cineva a verificat ca acel club să aibă cel puţin autorizaţie să desfăşoare o astfel de activitate.

Secretarul de stat a explicat că adresa trimisă de Emagic, în 23 septembrie, prin care cerea sprijin pentru organizarea unui eveniment cu 2.000 de persoane, în 25 şi 26 septembrie, la fabrica Pionerul, clubul Colectiv, a fost redicţionată, în 24 septembrie, la ora 9.27, către ISU Bucureşti, unde a ajuns la două departamente, respectiv operativ şi preventiv. Ulterior, cele două departamente au trimis răspuns către firma Emagic, referitor la obligaţiile prevăzute de lege.

Arafat mai spunea că, din investigaţiile de până acum, nu s-a găsit niciun document care să ateste faptul că a fost făcută vreo cerere la ISU de autorizare a clubului Colectiv, dar a subliniat că acest aspect încă se verifică.

Căpitanii Antonina Radu şi Petrică George Matei, de la ISU Bucureşti-Ilfov, arestaţi preventiv, au fost trimişi în judecată de DNA, în 4 decembrie, fiind acuzaţi că au făcut verificări în clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite