Tragedia din Colectiv. Fostul primar Cristian Popescu Piedone, pus sub control judiciar pe cauţiune pentru 1,5 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul primar Piedone a stat o săptămână în arest preventiv FOTO Mediafax
Fostul primar Piedone a stat o săptămână în arest preventiv FOTO Mediafax

Fostul primar Cristian Popescu Piedone a fost pus vineri sub control judiciar pe cauţiune în dosarul privind tragedia din Colectiv. Suma stabilită: 1,5 milioane de lei. Acesta a fost la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) unde a fost înştiinţat de decizia procurorilor.

UPDATE Cristian Popescu Piedone a fost pus sub control judiciar pe cauţiune, fiind stabilită suma de 1,5 milioane de lei. Acesta este suspectat de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi fals intelectual, fapte comise în perioada în care era primar al Sectorului 4.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Piedone trebuie să respecte următoarele obligaţii: 

a) să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei şi la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; 

b) să informeze de îndată Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei şi instanţa de judecată cu privire la schimbarea locuinţei; 

c) să se prezinte la Poliţia Sectorului 4 Bucureşti, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat; 

d) să nu depăşească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent; 

e) să nu se apropie de şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu inculpaţii şi cu martorii din acelaşi dosar

f) să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă; 

g) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Acesta a fost informat că, în cazul în care va încălca cu rea-credinţă obligaţiile impuse, măsura controlului judiciar pe cauţiune poate fi înlocuită cu arestul la domiciliu sau arestul preventiv.

De asemenea, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri ale lui Cristian Piedone, precum şi asupra  unor sume de bani.

Măsura sechestrului asigurător a fost dispusă şi faţă de bunuri şi sume de bani aparţinând Aureliei Iofciu, Luminiţei - Larisa Ganea şi Sandrei Ramona Moţoc, la data faptelor funcţionare în cadrul Primăriei al Sectorului 4 Bucureşti.

Cristian Popescu Piedone a ajuns la DNA la ora 9.40, însă nu a vrut să dea declaraţii în faţa presei nici la intrarea şi nici la ieşirea din sediul instituţiei unde a stat aproape trei ore.

Potrivit unor surse judiciare, Cristian Popescu Piedone a fost citat de procurori să se prezinte vineri la DNA pentru noi declaraţii şi acte procedurale în doarul în care fost pus sub învinuire, arată Mediafax.

Acesta a fost citat şi miercuri, 16 decembrie, când procurorii l-au informat că este acuzat de noi fapte de abuz în serviciu şi fals intelectual în dosarul în care este cercetat pentru acelaşi gen de infracţiuni în legătură cu autorizarea clubului Colectiv.

În acelaşi caz anchetatorii au extins cercetările şi faţă de Aurelia Iofciu, şef Serviciu autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, şi de Ramona Sandra Moţoc, funcţionar în cadrul aceluiaşi serviciu, la data faptelor, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi complicitate la fals intelectual.

Potrivit procurorilor, în perioada 12 noiembrie 2014 - 30 ianuarie 2015, în calitate de primar al sectorului 4 Bucureşti, Cristian Popescu Piedone „şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, prevăzute în Legea nr. 307/12.07.2006, H.G.R. 1739/06.12.2006 şi Ordinul M.A.I. nr. 3/2011, prin aceea că a emis un acord şi o autorizaţie de funcţionare necesare desfăşurării activităţii de către o societate comercială (alta decât SC Colectiv Club SRL)”.

„Pentru a autoriza funcţionarea acestei societăţi comerciale, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone a emis documentele administrative (acordul şi autorizaţia de funcţionare), prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că firma respectivă îndeplinea cerinţelor legale necesare avizării", se arată în documentul anchetatorilor.

Procurorii mai arată că Aurelia Iofciu, în calitate de şefă a Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4 şi Sandra-Ramona Moţoc, angajată a aceluiaşi serviciu, l-ar fi sprijinit pe fostul primar al sectorului 4 în emiterea celor două acte administrative, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că cea din urmă le-a întocmit, iar prima menţionată le-a avizat.

Procurorii anticorupţie au deschis un dosar de abuz în serviciu după incendiul care a avut loc pe 30 octombrie în clubul Colectiv din Bucureşti în urma căruia şi-au pierdut viaţa 62 de persoane.

În acest dosar, procurorii DNA i-au pus sub urmărire pe fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone şi pe Aurelia Iofciu şi Luminiţa Larisa Ganea, angajate ale primăriei, pentru emiterea autorizaţiei pentru local fără avizul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) privind securitatea la incendiu.

Potrivit anchetatorilor, Cristian Popescu Piedone a încălcat dispoziţiile legale privind apărarea împotriva incendiilor atunci când a emis acordul de funcţionare şi autorizaţia de funcţionare, în 14 ianuarie 2015, necesare desfăşurării activităţii de către SC Colectiv Club SRL, iar cele două angajate l-au sprijinit în emiterea celor două documente.

Piedone şi cele două angajate au fost arestaţi pe 7 noiembrie, de Tribunalul Bucureşti, şi puşi în libertate pe 11 noiembrie, de Curtea de Apel Bucureşti.

Pompieri ai ISU Bucureşti - Ilfov, acuzaţi de abuz în serviciu

Tot pentru abuz în serviciu au fost puşi sub acuzare de DNA şi ofiţeii ISU Bucureşti Antonina Radu şi Petrică George Matei.

Procurorii militari din DNA arată că aceştia, deşi au făcut mai multe deplasări la Colectiv, nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej şi nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca societatea să fie luată în evidenţă de către ISU Bucureşti, ca funcţionând fără aviz sau autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum erau obligaţi de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.

Potrivit rechizitoriului, cei doi angajaţi ai ISU s-ar fi oferit să-i ajute pe patronii clubului cu întocmirea dosarului pentru obţinerea avizului PSI.

Pe 10 noiembrie, Tribunalul Militar a decis arestarea lui George Matei şi plasarea în arest la domiciliu a Antoninei Radu, instanţa motivând în cazul acesteia că are în îngrijire o fiică de opt ani şi un frate de 42 de ani fără niciun venit, cu handicap psihiatric accentuat. Pe 14 noiembrie a fost însă arestată şi Antonina Radu, prin decizia definitivă a Curţii Militare de Apel.

Cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu se află în arest preventiv de pe 3 noiembrie, fiind acuzaţi de ucidere din culpă.

Tot în arest preventiv se află şi  pirotehnistul Viorel Zaharia şi Daniela Niţă şi Cristian Niţă, cei doi patroni de la firma Golden Ideas Fireworks Artists SRL, responsabilă cu efectele pirotehnice de la clubul Colectiv. Judecătoria Sectorului 4 a admis pe 10 decembrie cererea de prelungire a acestei măsură, însă decizia nu a fost definitivă.

Tragedia din Colectiv: Bilanţul a ajuns la 62

Un incendiu a izbucit în clubul Colectiv pe 30 octombrie, în timpul concertului Goodbye to Gravity. Circa 400 de persoane erau în acel moment la eveniment.

26 de persoane au murit imediat după tragedie, iar pe drum spre spital a mai murit o persoană. Alte 35 de persoane au murit în spitale din ţară şi din străinătate, numărul victimelor ajungând marţi la 62.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite