UPDATE Tragedia din Colectiv. O singură persoană mai este internată în Bucureşti, în stare critică. 17 pacienţi se află în spitale din străinătate

UPDATE Tragedia din Colectiv. O singură persoană mai este internată în Bucureşti, în stare critică. 17 pacienţi se află în spitale din străinătate

Un incendiu a izbucnit, pe 30 octombrie 2015, în clubul Colectiv din Bucureşti FOTO MAI

Tragedia din Colectiv. O singură persoană mai este internată în Capitală în urma incendiului care a avut loc pe 30 octombrie în clubul bucureştean Colectiv, fiind în stare critică. Asta după ce marţi seară a fost externat un alt pacient care era internat la Institutul C.C. Iliescu din Bucureşti. În schimb, 17 răniţi sunt internaţi în unităţi sanitare din străinătate.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Pacientul rănit în Colectiv care a fost internat la Institutul "CC Iliescu", cu arsuri pe 25 la sută din suprafaţa corpului şi arsură pulmonară, a fost externat, un singur rănit în incendiul din 30 octombrie rămânând internat la Bucureşti, în stare critică.

Pacientul transferat la "CC Iliescu" avea arsuri pe 25 la sută din suprafaţa corpului şi arsură pulmonară, fiind unul dintre răniţii în starea cea mai gravă.

Pe durata internării la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu" pacientul a beneficiat de cel mai modern şi mai complex tratament la nivel mondial destinat arsurilor pulmonare grave: oxigenarea totală extra-corporeală cu membrană (ECMO) timp de 10 zile, a explicat managerul spitalului, Şerban Bubenek.

În această perioadă plămânii pacientului au fost puşi în repaus şi s-au vindecat total, timp în care rănitul a beneficiat de terapie intensivă multiorgan.

Pacientul a fost îndrumat către o clinică de specialitate pentru continuarea fiziokinetoterapiei.

Astfel, la Bucureşti mai rămâne internat un singur rănit în incendiul din Colectiv. Acesta se află la Spitalul Floreasca şi este în stare critică, potrivit celei mai recente raportări a Ministerului Sănătăţii.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în spitalele din Bucureşti sunt internate două victime ale incendiului de pe 30 octombrie 2015, una dintre acestea fiind în stare critică. 

Cele două victime sunt internate la Spitalul de Urgenţă Floreasca şi Institutul „C.C. Iliescu”.
 
Până în prezent au fost externate 79 de persoane care au primit îngrijiri medicale în Bucureşti.
 
De altfel, în spitalele din străinatate mai sunt internaţi 17  răniţi în incendiul de la Colectiv, dintre care un cetatean german. 
 
  • Austria – 2 persoane internate, în stare stabilă
  • Belgia  – 7 persoane internate,  în stare stabilă
  • Olanda – 1 persoana internata, în stare stabilă
  • Germania - 3 persoane internate, în stare stabilă, dintre care un cetăţean german.
  • Marea Britanie – 3 persoane  internate, in stare stabilă
  • Israel –  1 persoana  internata, în stare stabila
 
Un număr de 39 de persoane au fost transferate în unităţi sanitare din străinătate. 
 
Tragedia din Colectiv: 63 de persoane au murit
 
Un incendiu a izbucnit pe 30 octombrie în clubul bucureştean Colectiv, chiar în timpul concertului susţinut de trupa Goodbye to Gravity. În urma tragediei şi-au pierdut viaţa  63 de persoane, dintre care 27 de persoane au murit în incendiu, 24 în spitalele din ţară şi 12 dintre răniţii transferaţi în străinătate.
 
Raportul de expertiză, gata la finalul lui ianuarie
 
La începutul lunii ianuarie, directorul INSEMEX Petroşani, George Găman, a anunţat că raportul de experitză privind incendiul din clubul Colectiv va fi finalizat la sfârşitul lunii, precizând că acesta trebuie să aibă „o rigurozitate ştiinţifică".
 
„Vom finaliza raportul de expertiză privind incendiul din Clubul Colectiv la sfârşitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie, încă nici nu a durat foarte mult. Acesta trebuie să aibă o rigurozitate ştiinţifică. Printre alte lucrări, am făcut şi o simulare a incendiului, dar rezultatele raportului nu pot fi făcute publice, deoarece avem un acord de confidenţialitate cu Parchetul General (n.r. - Parchetul Înaltei curţi de Casaţie şi Justiţie). Dânşii au ordonat această lucrare, iar la final le-o vom preda lor”, a spus atunci Găman.
 
Expertiza, odată finalizată, urmează să fie înaintată Parchetului General, care a ordonat realizarea lucrării. Întrebat dacă a fost vorba despre o lucrare mai complexă decât alte rapoarte realizate de INSEMEX Petroşani, George Găman a spus că „nicio expertiză nu seamănă cu alta, după cum niciun eveniment nu seamănă cu altul, fiecare având particularităţile lui”. George Găman a refuzat să facă alte declaraţii sau comentarii legate de acest subiect.
 
Patronii clubului Colectiv, acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă
 
În urma tragediei, Parchetul Capitalei a deschis un dosar penal care a fost preluat de Parchetul General. În acest caz se fac cercetări pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. De altfel, cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Costin Mincu şi Paul Gancea au fost arestaţi preventiv pe 2 noiembrie.
 
Mincu şi Gancea au fost însă eliberaţi pe 21 decembrie, fiind cercetaţi în arest la domiciliu. Şi Anastasescu a făcut contestaţie la măsura prelungirii arestului preventiv, însă magistraţii au respins cererea acestuia.
 
Şi patronii firmei care a montat artificiile ucigaşe şi artificierul Viorel Zaharia sunt cercetaţi de procurori. Daniela Ioana Niţă (38 de ani), administrator şi asociat al firmei Golden Ideas Fireworks Artists (GIFA), este acuzată de favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri.
 
Cristian Mihai Niţă (31 de ani), fratele Danielei Niţă, director şi acţionar al firmei de artificii, este cercetat tot pentru favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri.
 
Cristian Popescu Piedone, vizat de DNA
 
Şi procurorii fac cercetări într-un dosar disjuns din cel instrumentat de Parchetul General. În acest caz sunt vizaţi Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 4,  Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, şi Luminiţa Larisa Ganea, de la acelaşi serviciu.
 
Iniţial, Cristian Popescu-Piedone a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiei de funcţionare pentru clubul Colectiv. Ulterior, procurorii l-au anunţat că au extins urmărirea penală şi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale în cazul său pentru fals intelectual şi abuz în serviciu.
 
Potrivit DNA, în perioada 12 noiembrie 2014 — 30 ianuarie 2015, Piedone şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, prin aceea că a emis un acord şi o autorizaţie de funcţionare necesare desfăşurării activităţii de către o societate comercială (alta decât SC Colectiv Club SRL).
 
Pentru a autoriza funcţionarea acestei societăţi, Piedone a emis documentele administrative (acordul şi autorizaţia de funcţionare), prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că firma respectivă îndeplinea cerinţele legale necesare avizării.
 
În acelaşi timp, funcţionarele Aurelia Iofciu şi Luminiţa Ganea l-au sprijinit pe primar în emiterea celor două acte administrative, prin întocmirea, respectiv avizarea documentelor.
 
Doi căpitani ISU Bucureşti - Ilfov, trimişi în judecată
 
De altfel, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată pe căpitanii Antonina Radu şi Petrică George Matei, de la ISU Bucureşti-Ilfov, fiind acuzaţi că au făcut verificări în clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI.
 
Antonina Radu şi Petrică George Matei, ofiţeri-inspectori cu gradul de căpitan în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti au fost trimişi în judecată pentru pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Procurorii DNA susţin că prin faptele celor doi, Colectiv Club ar fi realizat un folos necuvenit în sumă de 62.298 lei, reprezentând profitul net pe care societatea comercială menţionată l-a realizat în perioada ce interesează cauza.
 
Procurorii spun că prin aceste fapte, Antonina Radu şi George Petrică Matei ar fi adus atingere drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice şi au manifestat dispreţ faţă de garantarea dreptului constituţional la viaţă şi integritate fizică şi psihică aşa cum este reglementat în cuprinsul articolul 22 alin. 1 din Constituţia României.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările