Traficant de migranţi reţinut de poliţiştii români de frontieră. 46 persoane au fost salvate din apele Mării Egee

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 50 de persoane care se aflau pe o ambarcaţiune au fost salvate duminică de poliţiştii români de frontieră aflaţi în misiune pe Marea Egee. Salvatorilor nu le-a fost uşor să-i aducă la mal în viaţă pe migranţi pentru că în timpul acţiunii de salvare, conducătorul ambarcaţiunii pe care se aflau victimele a încercat să pornească motorul bărcii şi să fugă.

Poliţiştii de frontieră de pe nava MAI 1104 a Gărzii de Coastă aflată în misiune în Grecia, în cadrul Operaţiunii Maritime Comune „Poseidon Rapid Intervention”, coordonată de Agenţia FRONTEX, au salvat duminică dimineaţă, în cadrul unei misiuni desfăşurate în Mareea Egee, 46 de persoane aflate în pericol şi au reţinut o persoana bănuită a fi traficant de migranţi.

„În data de 15 mai, în jurul orei 05.30, poliţiştii de frontieră de pe nava MAI 1104, aflată în misiune de patrulare, cercetare, căutare şi salvare în Marea Egee, a primit o informare referitoare la existenţa unei ambarcaţiuni de mici dimensiuni, supraîncărcată cu persoane, care se află în pericol de scufundare în Marea Egee”, potrivit unui comunicat emis de Poliţia de Frontieră.

La scurt timp, echipajul navei române a identificat ambarcaţiunea semnalată, pe care se aflau aproximativ 50 de persoane. Iniţial, conducatorul bărcii a refuzat să oprească însă, după ce una dintre persoanele aflate la bord s-a aruncat în apă, acesta a oprit.

Cele 46 de persoane au fost transbordate la bordul navei poliţiştilor, cerânde-le ajutorul. Pe timpul acţiunii de salvare, conducătorul ambarcaţiunii a refuzat să vină la bordul navei româneşti, încercând să pornească motorul bărcii şi să fugă. 

„Deoarece nu s-a supus somaţiilor legale, poliţiştii de frontieră au acţionat imediat pentru imobilizarea bărbatului, fiind adus la bordul navei PFR. Persoanele salvate (7 copii, 12 femei şi 27 de bărbaţi), cărora poliţiştii de frontieră le-au acordat asistenţă şi hrană, au fost transportate în siguranţă în Portul Chios şi predate autorităţilor elene, iar persoana imobilizată urmează a fi cercetată de autorităţile locale, bănuită a fi traficant de migranţi”, se mai arată în documentul citat.

Poliţişti români detaşanţi în misiunea Frontex

De la începutul detaşării în misiunea Frontex (martie 2016) nava Poliţiei de Frontieră Române MAI 1104 a făcut 38 de misiuni, fiind implicată în 11 acţiuni de salvare şi căutare pe mare. În total au fost identificate 11 ambarcaţiuni gonflabile şi au fost salvate 573 persoane aflate în dificultate în Marea Egee, dintre care 168 erau copii, 145 femei şi 260 bărbaţi. Persoanele salvate proveneau din ţări ca Siria, Palestina, Iran, Eritreea, Mali, Algeria etc.

În luna mai, echipajul navei MAI 1104 a identificat alte trei ambarcaţiuni gonflabile, pe care se aflau 149 de persoane (34 de copii, 38 femei, 77 bărbaţi). Aceştia au salvat şi transbordat la bordul navei Poliţiei de Frontieră persoanele aflate în dificultate, acordându-le asistenţă şi hrană, după care le-a transportat în siguranţă în portul din Chios, unde au fost preluate de autorităţile elene, pentru efectuarea procedurilor specifice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite