Trafic cu ţigări. 89 de percheziţii au loc în Spania şi România pentru destructurarea unei grupări de traficanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup infracţional organizat specializat în contrabandă cu ţigări, care avea ramificaţii la nivel internaţional, a fost destructurat în urma a 38 de percheziţii efectuate, marţi, în Constanţa, Dolj, Bistriţa-Năsăud, Arad, Timiş şi Bucureşti, alte 51 de percheziţii desfăşurându-se în Spania. Pe perioada monitorizării grupării, poliţiştii de frontieră au confiscat de la membrii acesteia peste 400.000 de pachete cu ţigări.

Potrivit Poliţiei de Frontieră ai cărei angajaţi au organizat descinderile, contrabandiştii procurau ţigări de contrabandă de pe teritoriul Bulgariei, le transportau cu diferite mijloace auto, conduse de cetăţeni români ori străini pe teritoriul Spaniei, unde le depozitau şi le comercializau pe piaţa neagră. 

În perioada monitorizării activităţii infracţionale, poliţiştii de frontieră au confiscat peste 414.000 pachete cu ţigări provenite din contrabandă, în valoare de aproximativ un milion de euro.

Concomitent cu descinderile din România, autorităţile spaniole efectuează 51 de percheziţii pe teritoriul Spaniei, la persoane implicate în contrabanda cu ţigări, cetăţeni români bulgari şi spanioli.

”Totul a început în luna decembrie a anului 2015 când, în urma unor percheziţii efectuate la domiciliul cetăţeanului român Cosmin E, în vârstă de 37 ani, domiciliat pe raza judeţului Dolj, cunoscut ca fiind implicat în contrabanda cu ţigări, s-a constat că în curtea imobilului se afla parcat un ansamblu rutier (camion cu cisterne), înmatriculat în Bulgaria, modificat şi adaptat transportului de ţigări de contrabandă, prin adăugarea unei platforme de beton în greutate de 14 tone, pe şasiul autocisternei, astfel încât încărcătura de produs lichid de pe documentele false de transport să corespundă cu masa totală a autovehiculului, care avea confecţionate spaţii de depozitare construite special pentru a ascunde mărfuri, altele decât lichide”, se arată în comunicatul Poliţiei de Frontieră.

Anchetatorii mai spun că în martie 2016 poliţiştii de frontieră au urmărit şi identificat, pe raza judeţului Dolj, o altă autocisternă cu numere de Bulgaria, modificată prin adăugarea unei platforme de 24 de tone ciment pentru transportul ţigărilor de contrabandă.

”Din datele de ancheta a rezultat ca şoferul autocisternei acţiona pe ruta Bulgaria - Romania şi transporta ţigări de contrabandă pe raza judeţului Dolj. În urma controlului efectuat în autocisternă a fost identificată o uşă de acces spre un spaţiu special amenajat în care au fost descoperite aproximativ 160.000 pachete cu ţigări. Şoferul autocisternei a fost trimis în judecată şi condamnat definitiv pentru comiterea infracţiunii de contrabandă şi uz de fals”, potrivit comunicatului Poliţiei de Frontieră.

În tot acest timp, anchetatorii au monitorizat grupul, făcând schimburi de informaţii cu autorităţile din Bulgaria şi Spania, reprezentanţii acestora precizând că au identificat şi pe teritoriile celor două state astfel de moduri de operare pentru transportul ţigărilor de contrabandă.

”În luna iunie a anului 2016, poliţiştii de frontieră au identificat, la intrarea în ţară prin PTF Bechet, un autocamion cu numere de R. Bulgaria, despre care deţineau informaţii că ar fi folosit pentru transportul unei importante cantităţi de ţigări de contrabandă ascunse în role de hârtie, cu destinaţia Slovacia. Continuând monitorizarea mijlocului de transport, s-a constatat ca acesta şi-a schimbat direcţia de deplasare, până la domiciliul unui cetăţean român de pe raza judeţului Dolj”, se mai arată în document

Camionul a fost găsit ascuns într-o parcare, pe numele şoferului bulgar fiind emise mandat de arestare şi mandat european de arestare, de către Judecătoria Constanţa, potrivit Poliţiei de Frontieră.

”Întreaga cantitate de ţigarete descoperită în ambele cazuri, 414.980 pachete marca MARBLE în valoare de aproximativ 4.149.800 lei, precum si vehiculele au fost indisponibilizate la sediul Gărzii de Coastă”, conform comunicatului.

În cauză, cercetările sunt continuate sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului Curţii de Apel Constanţa, pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă calificată cu ţigări, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 270, alin. 3 coroborat cu art. 274 din Legea 86/2006 privind Codul Vamal al României.

Anchetatorii mai menţionească că activităţile de poliţie judiciară continuă pentru soluţionarea justă şi completă a cauzei, urmând a fi iniţiată şi derulată procedura de asistenţă judiciară internaţională.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite