Cum va fi vremea cu o săptămână înainte de Crăciun. Ploi şi ninsori abundente, nordul Moldovei blocat şi şcoli închise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldova e blocată din cauza zăpezii
Moldova e blocată din cauza zăpezii

Vremea va fi mohorâtă în următoarele zile, cu precipitaţii sub formă de ploaie şi ninsoare, iar în unele zone ale ţării vor fi condiţii de ceaţă şi polei. Încă de luni, mai multe judeţe au căzut victime condiţiilor meteorologice nefavorabile.

UPDATE 11.24 Meteorologii au emis, luni dimineaţă, o avertizare nowcasting de ceaţă pentru patru judeţe din partea de sud şi sud-est a ţării, valabilă până la ora 12.45.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie /ANM/, pe arii extinse din judeţele Teleorman, Giurgiu, Călăraşi şi Ialomiţa se va semnala ceaţă, fenomen care va determina scăderea vizibilităţii sub 200 de metri şi, izolat, sub 50 de metri.

Avertizările de fenomene periculoase imediate se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.


UPDATE 10.50 Două drumuri naţionale principale şi cinci drumuri judeţene sunt în continuare blocate în Vaslui, iar pe drumul european E581 se circulă cu restricţii pentru TIR-uri din cauza ninsorilor abundente şi a viscolului din ultimele 24 de ore.

Potrivit Prefecturii Vaslui, două drumuri naţionale din judeţ, respectiv DN24 Vaslui - Iaşi şi DN2F Vaslui - Bacău, sunt în continuare închise traficului rutier, primul fiind blocat de mai bine de 24 de ore în zona Movila lui Burcel, la graniţa cu judeţul Iaşi.

Totodată, pe drumul european E581, pe sectorul Crasna - Albiţa, se menţine restricţia de circulaţie pentru traficul greu.

În cursul dimineţii de luni, a fost redeschis traficul pe drumul naţional DN 15D Vaslui - Roman, precum şi pe drumul european E581, pe sectorul Crasna - Albiţa, însă numai pentru maşinile cu o masă sub 3,5 tone.

De asemenea, cinci drumuri judeţene sunt blocate în Vaslui, respectiv Codăeşti - Dăneşti, Todireşti - Rafaila, Viişoara - Banca, Huşi - Buneşti şi Vaslui - Chiţoc.

Utilajele de deszăpezire ale SC Lucrări Drumuri şi Poduri SA Vaslui acţionează în continuare pe şapte drumuri judeţene pentru lărgirea suprafeţei de circulaţie de pe şosele.


UPDATE 10. 46 Peste 260 de persoane, proprietari de autoturisme sau pasageri în mijloace de transport în comun rămase blocate în nămeţi în judeţul Botoşani, au fost salvate de forţele de intervenţie care au acţionat în situaţiile de urgenţă determinate de ninsorile abundente şi vântul puternic din ultima perioadă

Potrivit autorităţilor judeţene, pentru salvarea acestor persoane au intervenit pompieri, poliţişti, poliţişti de frontieră, lucrători la societăţile de întreţinere a drumurilor şi autorităţile locale, iar persoanele respective au fost cazate în noaptea de duminică spre luni în şcoli, spitale, dar şi la persoane particulare din Botoşani, Dorohoi, Gorbăneşti, Hudeşti, Darabani, Ştefăneşti, Păltiniş, Româneşti, Stăuceni, Truşeşti şi Vorniceni, unde, prin grija autorităţilor locale, li s-au asigurat condiţii optime de cazare, hrană şi ceai cald.

Luni dimineaţă, se circula în condiţii de iarnă pe două drumuri naţionale, respectiv Botoşani - Iaşi şi Botoşani - Suceava şi pe un drum judeţean Leorda - Bucecea - Huţani şi se acţionează cu 53 de utilaje pentru deblocarea drumurilor şi redarea lor circulaţiei rutiere.

Circulaţia feroviară a fost întreruptă de duminică seară pe tronsonul Botoşani - Leorda - Dorohoi, toate trenurile fiind anulate.

Din cauza avariilor, localităţile Baranca din comuna Hudeşti şi Tudora sunt nealimentate cu energie electrică.

În ultimele ore, precipitaţiile au scăzut în intensitate, însă vântul suflă în continuare cu putere, mai ales în nord-estul judeţului, unde la rafală atinge 60 - 70 de km/h.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani a recomandat, luni, populaţiei să evite orice călătorie pe timp de viscol şi ninsoare puternică având în vedere prognoza meteo pentru următoarele ore.


UPDATE 10.43 Un număr de 13.814 elevi şi preşcolari din 99 de unităţi şcolare din judeţul Suceava nu merg luni la şcoală sau grădiniţă din cauza zăpezii care a determinat blocarea unor drumuri din judeţ.

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat că din cauza fenomenelor meteorologice din ultimele 48 de ore au fost închise 99 unităţi şcolare cu 13.814 elevi şi preşcolari.

Astfel, au cursurile suspendate 47 de şcoli cu 11.763 elevi şi 52 de grădiniţe cu 2.051 preşcolari din municipiul Fălticeni, Bălăceana, Drăgoieşti, Horodniceni, Buneşti, Bilca, Dorneşti, Milişăuţi, Satu Mare, satul Pleşeşti din comuna Vultureşti, Hârtop, satul Bereşti comuna Hânţeşti, Bălcăuţi, Vadu Moldovei, satul Oniceni din comuna Forăşti, Măriţei - Dărmăneşti, Şcoala 3 din Baia, Fântâna Mare şi din satul Baineţ din comuna Muşeniţa.

Prefectul a spus că aceste localităţi au solicitat închiderea şcolilor pentru luni, iar hotărârea a fost luată de fiecare primar împreună cu comitetul local pentru situaţii de urgenţă, cu anunţarea prealabilă a Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava.

"Prioritară trebuie să fie siguranţa elevilor şi a persoanelor din unităţile de învăţământ", a precizat Florin Sinescu.

Duminică seară, Comitetul judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava aprobase suspendarea cursurilor în 28 de unităţi şcolare din care zece în municipiul Fălticeni, dar cu menţiunea că, în funcţie de evoluţia vremii, primarii şi comisiile locale pentru situaţii de urgenţă, vor putea decide suplimentar suspendarea cursurilor în localităţile respective.


UPDATE 10 40 Un număr de 57 de localităţi din judeţele Moldovei nu sunt alimentate cu energie electrică, luni dimineaţă, cele mai afectate fiind judeţul Vaslui, unde sunt nealimentate cu electricitate 37 de localităţi şi Botoşani, unde sunt afectate zece localităţi.

Potrivit unui comunicat al E.On Moldova Distribuţie, viscolul din ultimele zile a provocat avarii semnificative în reţelele de energie electrică din Moldova, iar rafalele puternice de vânt au determinat ruperea unor conductoare şi distrugerea elementelor de izolaţie şi de susţinere a unor linii electrice aeriene.

Totodată, au fost rupţi şi mulţi copaci din vecinătatea liniilor de electricitate, iar în cădere au afectat şi sistemul de distribuţie a energiei electrice.

Echipele E.On Moldova Distribuţie au intervenit, dar nu au reuşit să ajungă la toate liniile afectate de intemperii, din cauza drumurilor înzăpezite, menţionează sursa citată.

Luni dimineaţă, erau afectate total sau parţial zece linii aeriene de medie tensiune şi 121 de posturi de transformare din 56 de localităţi nu erau alimentate cu energie electrică.

Cele mai afectate judeţe sunt Vaslui cu 37 localităţi nealimentate cu energie electrică şi Botoşani cu zece localităţi afectate.

În judeţul Iaşi sunt nouă localităţi care nu beneficiază de energie electrică, iar în judeţele Suceava şi Bacău au fost remediate avariile şi nu se înregistrează localităţi nealimentate integral cu energie electrică.

"Echipele E.On Moldova Distribuţie acţionează în continuare pentru remedierea acestor avarii, precum şi pentru rezolvarea deranjamentelor individuale şi colective. Este posibil ca până la eliberarea căilor de acces către localităţile afectate de viscol, unele intervenţii să se facă cu întârziere", se mai arată în comunicat.


În Moldova şi estul Transilvaniei  vor cădea, luni, precipitaţii slabe sub formă de ninsoare, precipitaţii mixte în Oltenia şi precipitaţii sub formă de ploaie în Muntenia şi Dobrogea. Doar în regiunile vestice şi centrale sunt speranţe şi pentru câteva raze de soare şi numai cu totul izolat va fi lapoviţă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între minus 3 şi 8 grade.

Bucureşti

În Capitală, vremea este mohorâtă. Va ploua pe parcursul zilei, iar spre seară şi noaptea sunt condiţii de lapoviţă, iar vântul va deveni din ce în ce mai sprinten. Temperatura maximă va fi de 2-3 grade.

La munte cerul va fi mai mult noros şi va ninge slab pe arii extinse în Carpaţii Orientali şi în Carpaţii Meridionali, iar vântul va avea intensificări mai ales în zonele inalte unde trecator va viscoli si spulbera zăpada. Stratul de zăpadă a ajuns până la 89 cm la Sinaia, 60 cm la Predeal, 29 cm la Paltiniş, iar în staţiunile din Munţii Apuseni are în jur de 30 cm.

În sud vremea va fi închisă. Temporar se vor semnala precipitaţii sub formă de lapoviţă în Oltenia şi mai ales ploaie în Muntenia, iar vântul se va înteţi. Noaptea precipitaţiile se vor transforma treptat în lapoviţă şi chiar ninsoare. Dobrogea rămâne cea mai caldă zonă a ţării. Cerul va fi înnorat şi trecător va ploua slab, iar vântul va fi moderat. În Moldova nici astăzi situaţia nu este mai bună, chiar dacă ninsorile vor fi slabe şi pe arii din ce în ce mai restrânse. Vântul va mai avea intensificări şi trecător va spulbera zăpada. Temperaturile maxime vor fi de 2-3 grade în sud şi nu vor trece de minus 3, minus 2 grade în nord.

Începând de marţi meteorologii se aşteaptă la o nouă scădere de temperatura. Masele de aer deosebit de reci coboară spre ţara noastră, prin urmare de miercuri dimineaţa, locuitorii din Moldova şi din estul Transilvaniei se vor confrunta din nou cu temperaturi sub minus 10 grade. Acest proces de răcire se va generaliza la nivelul întregii ţării, iar meteorologii vorbesc de o vreme deosebit de rece pentru a doua parte a săptămânii în toată ţara, geroasă în nord şi centru şi pe arii mai restrânse în rest.

Moldova e blocată

Aproape toate drumurile naţionale din judeţul Botoşani sunt închise, la această oră, din cauza viscolului. Singurele drumuri unde se circulă sunt cele care leagă Botoşaniul de Iaşi şi Suceava. Autorităţile au intervenit în ultimele 24 de ore la zeci de urgenţe, după ce oamenii au rămas cu maşinile îngropate în zăpadă pe drumurile din Botoşani.

Sunt probleme şi pe alte drumuri judeţene din ţară, fiind acoperite de zăpadă. Multe dintre ele sunt închise în totalitate.  În Suceava, Drumul European 581, între Crasna şi vama Albiţa a fost închis de autorităţi, în timp ce în Vaslui autorităţile locale au cerut sprijinul militarilor pentru a debloca drumurile.

Toate maşinile care au trecut pe Drumul European 581, pe tronsonul Crasna - Albiţa, au fost întoarse din drum.

Sute de localităţi din judeţele Vaslui, Botoşani, Suceava, Neamţ şi Iaşi au rămas complet izolate din cauza nămeţilor.

Nămeţii fac imposibilă intervenţia ambulanţelor în  mai multe judeţe din ţară. Autorităţile abia fac faţă cererilor, şi aşteaptă, la rândul lor, sprijinul armatei.

Deşi viscolul a încetat,  în judeţul Neamţ sunt zeci de localităţi unde traficul se desfăşoară în condiţii extrem de dificile. Orice deplasare a echipajelor de ambulanţă la pacienţi este o adevărată aventură.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite