Tradiţii bizare de Crãciun...

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Historia
Historia

Crãciunul este celebrat (sau nu) în nenumãrate moduri. Unii decoreazã brazi, atârnã vâsc sau cântã colinde, în vreme ce alţii ies la film sau consumã mâncare chinezeascã.

Apoi îi mai avem şi pe cei care defileazã deghizaţi în moşi, scot la vedere figurine obscene, ascund mãturile din casã sau merg la slujbã pe role. Iatã câteva obiceiuri mai bizare practicate de Crãciun...

1) Austria. Dacã vã imaginaţi cã cel mai rãu lucru posibil este sã fii pe lista neagrã a lui Moş Crãciun, înseamnã cã nu aţi auzit de Noaptea lui Krampus. Krampus este un fel de "evil twin" al Moşului, care are drept ocupaţie pedepsirea copiilor care nu au fost cuminţi. Pe 6 decembrie oamenii se îmbracã în cele mai înfricoşatoare costume şi aleargã pe stradã (de multe ori în stare de ebrietate) lovind cu bâte tot ce întâlnesc. Legenda lui Krampus îşi are originile în regiunile alpine şi este rãspânditã în Bavaria, Ungaria, Slovenia şi Austria.

2) Spania, Portugalia, Italia. O tradiţie veche în aceste ţãri este construirea unui staul sau sat care sã imite Betleem-ul. Dar alãturi de Maria, Iosif şi Iisus copilul apare în scenã şi un Caganer, adicã un personaj care îşi face nevoile. Caganer-ul este o figurã comunã reprezentând un bãrbat aflat în procesul...defecaţiei. Acesta stã undeva într-un colţ al ieslei, cu pantalonii lãsaţi în vine şi o grãmadã de excremente sub el. Figura a evoluat în ultima vreme, ajungând sã ridiculizeze celebritãţi, politicieni şi chiar pe Moş Crãciun.

3) Cehia. În ajunul Crãciunului, fetele nemãritate apeleazã la o metodã de ghicit tradiţionalã despre care cred cã le va ajuta sã-şi prevadã viaţa amoroasã pentru anul viitor. Iatã ce se face: se stã cu spatele la uşã şi se aruncã un pantof peste umãr. Dacã acesta cade cu vârful spre uşã înseamnã mãritiş. Dacã dimpotrivã, cade cu cãlcâiul spre uşã, urmeazã un al an de singurãtate.

CITIŢI AICI CONTINUAREA

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite