Ce trebuie să facă românii amendaţi în timpul stării de urgenţă, după decizia CCR. Avocat: „Nu s-a scurs termenul de 15 zile, deoarece a fost suspendat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Adevărul
Imagine: Adevărul

Toţi românii care are au fost amendaţi începând cu data de 31 martie, de când a intrat în vigoare Ordonanţa 34, până miercuri, când CCR a declarat norma de drept ca fiind neconstituţională, se pot adresa instanţelor de judecată, a declarat avocatul Adrian Cuculis. Specialistul în drept a explicat de ce toţi cei amendaţi sunt în termenul prevăzut de lege pentru a depiune contestaţie.

„Decizia de astăzi a Curţii Constituţionale vine ca o bombă pentru tot ce a însemnat strângerea aceasta de amenzi de milioane de euro. În primul rînd, ordonanţa 34  care de astăzi a devenit neconstituţională a venit pe data de 31 martie şi a modificat Ordonanţa nr. 1/1999, respectctiv de instituire a stării de urgenţă, modificând în acelaşi timp toot ce înseamnă factorul acesta sanccţionator, adică cuantumul amenzilor. Trebuie să spunem că odată cu Decretul 195 al Preşedintelui de intrare în stare de urgenţă s-au suspendat toate termenele, atenţie, inclusiv termenele pentru contestarea amenzilor. Deci, pe cale de consecinţă, toţi cei are au fost amendaţi începând cu data de 31 martie, de când a intrat în vigoare Ordonanţa 34 - care ridică cuantumul sumelor maxime la 20.000 de lei pentru persoane fizice şi la 70.000 de lei pentru persoane juridice - toate persoanele amendate de atunci şi până astăzi nu li s-a scurs termenul de 15 zile (n.r. - pentru comntestarea amenzilor în instanţă)”, a declarat avocatul Adrian Cuculis la Digi24.

Potrivit datelor MAI, 300.000 de români au primit amenzi pe parcursul stării de urgenţă, pentru nerespectarea măsurilor impuse prin Ordonanţele militare.

Statul ar putea să fie obligat să dea banii înapoi

„Pe cale de consecinţă, asta înseaamnă că toate acele persoane sunt în continuare în termen pentru a formula o contestaţie, o plângere contravenţională la acele procese verbale. Deci, ne aşteptăm, teoretic, după ce legea a fost modificată, să nu mai existe factor sancţionator, să nu mai existe literă de lege pe care o poate aplica agentul constatator pentru contravenţia săvârşită. Sigur, fapta există - dar a rămas fără un factor sancţionator”, a declarat avocatul pentru sursa citată.

Întrebat cu privire la persoanele care deja au plătit jumătate din amendă, aşa cum prevede legea, avocatul a precizat că şi ei pot deschide procese în instanţă. 

„Vreau să repet: termenul acela de 15 zile nu s-a scurs niciodată, el a fost suspendat prin Decretul preşedintelui de instituire a stării de urgenţă. Absolut toţi cei amendaţi vor putea să deschidă aceste procese. Cei care care au plătit deja aceste amenzi, s-au considerat vinovaţi şi au foost de acord să plătească cuantumul la jumătate din amenda primită să ştiţi că şi pentru ei este exact aceeaşi situaţie. Chiar dacă ai plătit amenda nu înseamnă că îţi este retras în mod automat dreptul de a o coontesta în instanţă. Nicidecum. Şi ei vor putea să deschidă o plângere contravenţională (...) şi, după ce se va anula acel proces-verbal (pentru că aici îmi este teamă) statul român va trebui să plătească toţi banii respectivi înapoi”, a declarat avocatul Adrian Cuculis.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite