Toţi candidaţii la funcţia de procuror general au fost admişi. Urmează interviul cu Tudorel Toader

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parchetul General sigla steaguri FOTO Inquam Photos George Călin
Parchetul General sigla steaguri FOTO Inquam Photos George Călin

Toţi cei patru candidaţi care şi-au depus dosarele în cadrul procedurii de selecţie pentru funcţia de procuror general au fost admişi, a anunţat, luni, Ministerul Justiţiei. Aceştia urmează să susţină un interviu în dată de 10 aprilie 2019, începând cu ora 09:00 la sediul ministerului.

Anunţul de luni vine după ce Ministerul Justiţiei anunţase vineri că dintre cei patru candidaţi înscrişi doar actualul procuror general, Augustin Lazăr, are toate actele depuse la dosar. Luni, ceilalţi trei candidaţi, Daniel Horodniceanu, Marian Drilea, Gabriela Scutea, au depus documentele care le lipseau. Ministrul Justiţiei urmează să anunţe în data de 5 aprilie rezultatele selecţiei.

Procurorul Daniel Horodniceanu a fost numit la şefia Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism în mai 2015. El a candidat şi pentru un al doilea mandat la conducerea structurii de parchet, dar ministrul Tudorel Toader l-a nominalizat pe procurorul Felix Bănilă, propunere acceptată de preşedinte.

Gabriela Scutea a fost şi secretar de stat în Ministerul Justiţiei în perioada OUG 13. Potrivit G4media, ea a făcut parte din echipa care l-a convins pe ministrul Florin Iordache să accepte un termen de 10 zile pentru intrarea în vigoare a ordonanţei care impunea un prag la abuzul în serviciu şi îl salva pe Liviu Dragnea de dosarul angajărilor fictive. În termenul de 10 zile au izbucnit proteste masive care au determinat Guvernul Grindeanu să emită o nouă OUG de anulare a celebrei OUG 13.

Gabriela Scutea s-a înscris anul trecut şi în cursa pentru şefia Direcţiei Naţionale Anricorupţie (DNA), ministrul Tudorel Toader propunându-o însă pe Adina Florea. Procurorul Gabriela Scutea a fost, între noiembrie 2006 - mai 2013, adjunct al Procurorului General, care era atunci Laura Codruţa Kovesi, şi era responsabilă pentru activitatea Secţiei judiciare, activitatea de resurse umane şi documentare, ordonator principal de credite (delegat), implementarea programelor cu finanţare externă, precum şi audit. Ulterior, între mai - august 2013, a fost numită consilier al Procurorului General de atunci, respectiv Tiberiu Niţu. Ea şi-a început activitatea în 1995 ca procuror stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov şi apoi Parchetul de pe lângă Judecătoria Rupea.

Procurorul DIICOT Marian Drilea a instrumentat dosarul „Motorina”, în care Sorin Blejnar a fost achitat în primă instanţă. El a fost implicat într-un scandal în 2012 după ce l-a interceptat pe preşedintele Traian Băsescu, în dosarul „Motorina”, iar stenogramele au ajuns în presă. Numele lui Drilea a fost vehiculat şi pentru preluarea şefiei DNA în 2012. 

Candidaţii participanţi la selecţie vor susţine, în perioada 3-4 aprilie 2019, un interviu cu ministrul justiţiei, audierea fiind transmisă în direct, audiovideo, pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei.

Rezultatele selecţiei se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina Internet a acestuia, pe 5 aprilie 2019.

Propunerea ministrului justiţiei va fi înaintată Secţiei pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea obţinerii avizului urmând ca, după obţinerea acestuia, ministrul justiţiei să înainteze propunerea Preşedintelui României, în vederea numirii în funcţia de conducere de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite