Tot mai multe accidente produse de refugiaţi ucraineni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto ISU Vâlcea
Foto ISU Vâlcea

De la începutul războiului, cetăţenii ucraineni refugiati au fost implicaţi în mai multe accidente rutiere în ţara noastră, care s-au soldat cu persoane decedate şi cu zeci de răniti. Tragediile se petrec, conform specialiştilor, pe un fond emoţional acut şi din cauza stării de oboseală în care se aflau cei de la volan.

Astfel de evenimente rutiere au avut loc în judeţele Neamţ, Vaslui, Harghita, Satu Mare, Vâlcea sau Maramureş, iar multe dintre ele au avut ca autori femei ucrainene. Unul dintre aceste accidente, petrecut în Vaslui, s-a soldat cu şapte răniţi, fiind activat şi planul roşu de intervenţie. De la acest accident, poliţiştii au organizat acţiuni prin care opresc maşinile cu numere de Ucraina şi oferă cafea sau ceai şoferilor, pentru ca aceştia să rămână alerţi.

Un alt astfel de eveniment rutier s-a consumat în comuna Secuieni, judeţul Neamţ, pe Drumul European E85. Concret, s-au tamponat două autoturisme, unul înmatriculat în Ucraina şi celălalt în Italia, în ele fiind cinci persoane, doi adulţi şi trei copii, iar cauza evidentă a fost neatenţia la volan a unei femei din Ucraina. Mama şi copiii din Ucraina intenţionau să ajungă în grabă la Bucureşti. „A reieşit că, în timp ce o femeie, de 42 de ani, cetăţean ucrainean, conducea un autoturism pe Drumul Naţional 2 - E85, în afara localităţii Secuienii Noi, din direcţia Roman spre judeţul Bacău, la intersecţia cu DC 85 A, a efectuat virajul la stânga fără să se asigure, moment în care a intrat în coliziune cu un autoturism condus din sensul opus de un bărbat, de 46 de ani, din judeţul Bihor. Ambii conducători auto au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative“, a transmis Poliţia Neamţ, care a mai specificat că toate persoanele implicate au suferit, din fericire, numai răni uşoare.

Periculosul cocktail emoţional 

Psihologul Mihai Copăceanu a explicat pentru „Adevărul“ că şoferii refugiaţi ucraineni sunt prinşi într-un cocktail emoţional foarte periculos la volan. „Pe lângă starea de oboseală cronică, o adevărată epuizare a acestor şoferi refugiaţi, care au condus foarte mult, sute de kilometri la ei în ţară, dar şi în România, iar o parte dintre ei nu se opresc aici, mai avem şi starea emoţională, frica poate, cauzată de conflictul în sine. Avem persoane care şi-au părăsit familia, soţul care nu poate pleca din ţară sau părinţii care nu au vrut să se refugieze. 

Aceşti refugiaţi şi-au văzut oraşele sau casele distruse, adică vorbim de o încărcătură emoţională foarte puternică, care se alătură epuizării fizice. Mihai Copăceanu  psiholog

În plus, avem refugiaţi care şi-au văzut oraşele sau chiar casele distruse, adică vorbim de o încărcătură emoţională suplimentară foarte puternică. Ea se alătură epuizării fizice, iar toate acestea fac să le scadă periculos de mult concentrarea la volan. Ca să nu mai spunem că şofează zi şi noapte într-o zonă nefamiliară şi, reţineţi, nu sunt în concediu, sunt refugiaţi care până la ieşirea din propria ţară, cel puţin, s-au simţit hăituiţi. În plus, în România, infrastructura rutieră nu este în cea mai bună stare, cu o iluminare şi o semnalizare cel puţin precare, cu drumuri pline de gropi. Mai mult, semnalizarea este în română, limbă greu de înţeles de ei. Avem deci, probabil, şi oameni dezorientaţi. Toate aceste stări amestecate vin cu un pericol imens pentru un şofer”, a explicat Mihai Copăceanu.

Expertul spune că autorităţile române ar trebui să ia unele măsuri pentru evitarea producerii unor noi tragedii. „Cred că pe lângă asistenţa de urgenţă, hrană şi aşa mai departe, autorităţile române trebuie să ia unele măsuri suplimentare. În primul rând, oamenii trebuie să fie convinşi să se odihnească, iar dacă nu au unde, să le fie puse la dispoziţie locuri pentru cel puţin opt sau zece ore de somn. Apoi, poate că administratorii drumurilor din România ar trebuie să pună pe cele mai importante căi rutiere traversate de aceşti refugiaţi unele semnalizări în engleză, cel puţin”, a subliniat Mihai Copăceanu. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite