Tot despre FILIT. Politica, literatura şi publicul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am scris, în articolul precedent, despre schimbările pe care Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT), care începe, astăzi, la Iaşi, le poate determina în cadrul câmpului cultural.

FILIT are însă, orice s-ar spune, şi o dimensiune politică, pe lângă cea literară. Când spun politică, nu mă refer, desigur, doar la vectorul de forţă pe care Iaşiul şi festivalul, în sine, îl vor transmite cu acest prilej, în lumea literară, dislocând politici culturale, până acum, dominante. Ci, mă refer în mod direct la relaţia dintre politicieni şi lumea culturală.

Acum câţiva ani, nimeni nu-şi putea nici măcar imagina că administraţia locală va găsi că este util şi nimerit să finanţeze un festival de literatură de o asemenea anvergură. Faptul că preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, a făcut acest lucru ţine de o schimbare importantă de gândire provocată de noua generaţie de oameni politici. Iniţiativa lui Cristian Adomniţei se înscrie, înainte de orice, într-o strategie de rebrandind a Iaşiului (văzut ca o capitală a culturii), iar FILIT este o componentă esenţială a acestei strategii. Până acum însă, aproape niciun politician nu a văzut în cultură şi, cu atât mai puţin, în literatură un domeniu atractiv, de la care se poate pleca în dezvoltarea unui oraş. Este adevărat, Iaşiul oferă, în acest scop, toate condiţiile, dar fără iniţiativa bine ţintită a autorităţilor locale lucrurile sunt greu de urnit.

Această dimensiune politică este recunoscută şi de preşedintele PNL, Crin Antonescu, prin decizia sa de a participa la deschiderea FILIT. Ştiu, se va spune că e normal să facă asta, liderul liberalilor fiind în campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale. Nu cred că este aşa, şi chiar dacă ar fi, atunci cu atât mai bine. Nu simţiţi nevoia ca, după ani de certuri de cea mai joasă factură între politicieni, după ani de ”pragmatism” adesea sordid al clasei politice, să vedeţi un candidat la alegerile prezidenţiale stând de vorbă cu scriitorii, cu oamenii de litere, în general? Mie, personal, mi se pare un moment de bun augur şi aş fi foarte încântat dacă preşedintele PNL ar spune: ”Mi-aş dori să-mi încep campania electorală pentru alegerile prezidenţiale la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi.”

Fireşte, nu doreşte nimeni să politizeze acest eveniment cultural atât de important. Nu depre asta e vorba. Dimpotrivă, FILIT propune, cred, o depolitizare a lumii culturale, o desprindere de vechile ”canoane” ale dependenţei intelectualilor de lumea politică. El nu este o instituţie-sinecură pentru un grup limitat de beneficiari ai bunăvoinţei politicienilor, ci tocmai locul în care lumea culturală se deschide către ceea ce are ea mai bun şi mai sănătos: publicul. Aşa cum am spus, realizarea acestei deschideri nu se poate realiza decât printr-o schimbare de atitudine a oamenilor politici faţă de oamenii de cultură. Sunt convins că ea va începe chiar acum. La urma urmelor, prin FILIT, atât politicienii, cât şi scriitorii vor recunoaşte că singurul judecător adevărat este publicul.

Prezenţa mea în această seară la Iaşi, ca reprezentat al uneia dintre cele mai respectabile instituţii culturale din România, se adaugă acestei exigenţe, la care, cu modestie, încerc să contribui. Succes, FILIT! Succes, Iaşi!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite