Torturile administrative la care e supus un bucureştean care refuză să-şi cedeze terenul Primăriei Sectorului 4

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarul unui teren din Parcul Tineretului acuză că este hărţuit de ani de zile de funcţionarii Primăriei Sectorului 4 ca să-l facă să le cedeze proprietatea.

Primăria Sectorului 4 din Capitală este acuzată de hărţuire de către un bucureştean pe care vrea să-l „convingă” să-i cedeze un teren de 1.500 de metri pătraţi, din Parcul Tineretului. Ghinionul lui Ilie Dandeş a fost că terenul său se învecinează cu parcarea de 750 de locuri pe care Primăria Sectorului 4 (PS4) vrea să o edifice pe spaţiul verde, susţine bărbatul. Proiectul, extrem de controversat, a stârnit un scandal imens, din cauza sacrificării mai multor arbori din cunoscuta zonă de agrement.

Studiu geotehnic pentru un amărât de gard din plasă

Calvarul bucureşteanului a început în urmă cu mai mulţi ani, când Primăria era condusă de Cristian Piedone Popescu, condamnat, anul trecut, la un an închisoare cu suspendare în dosarul incendiului din Clubul Colectiv.

Funcţionarii PS4 au dat dovadă de multă imaginaţie pentru a-l convinge pe proprietar să renunţe la teren: de la refuzul elibărării autorizaţiei de împrejmuire a terenului şi asmuţirea Poliţiei Locale asupra sa, până la încălcarea flagrantă a proprietăţii, acuză bărbatul.

Concret, în 2016, Ilie Dandeş a solicitat de la PS4 o autorizaţie de construire în vederea împrejmuirii terenului (care avea gard doar pe o singură latură), dar şi branşarea la utilităţi, pentru „construcţie pavilion diverse activităţi“.„Ne-au cerut un maldăr de acte. Pentru un gard din plasă cu stâlpi metalici, fără fundaţie, ne-au cerut peste 15 avize de peste tot, inclusiv studiu geotehnic. Le-a adunat pe toate şi le-am depus. Se fac doi ani de atunci şi Primăria nu ne-a dat niciun răspuns. Un funcţionar mi-a spus că toate documentele sunt în regulă, dar refuză să semneze primarul“, a povestit, pentru „Adevărul“, proprietarul terenului. 

Şantajat de intermediari

Între timp, Ilie Dandeş spune că a fost contactat de mai mulţi indivizi, „cu relaţii la Primărie”, care i-au propus să le cedeze lor terenul, pentru că oricum nu va obţine niciodată autorizaţie pentru a construi acolo.

„Ne-au căutat diverşi indivizi care ziceau că au vorbit cu primarul, care ne spuneau că nu putem să facem nimic pe teren şi că mai bine ar fi să ne înţelegem şi să îl cedăm lor. Şi din partea lui Piedone au venit intermediari, fiul lui era interesat de teren ca să construiască un restaurant. Au fost şi directori din primărie interesaţi... A fost şi un consilier al lui Piedone, care acum lucrează pentru actualul primar. Şi când mergeam în audienţă la primărie nu spuneau diverşi că ar avea pe cineva care vrea terenul. Ofertele erau însă absurde şi practic voiau să cedăm terenul pe aproape nimic. Ne-au spus în faţă nu o să facem nimic pe teren pentru că nu vrea primarul“, spune bucureşteanul.

Şicanele Poliţiei Locale

La scurtă vreme au început şi şicanele primăriei. Ilie Dandeş a fost vizitat de Poliţia Locală Sector 4, care a întocmit o notă de constatare pentru... lipsa împrejmuirii terenului. La 14 noiembrie 2016, bucureştenul a fost notificat din nou ca în termen de 30 de zile să-şi împrejmuiască proprietatea. Degeaba le-a explicat Ilie Dandeş agenţilor trimişi de primarul Daniel Băluţă că a solicitat Primăriei autorizaţie de construire pentru gard şi că în lipsa acesteia nu poate face nimic.

Lunile au trecut, iar proprietarul nu a primit niciun răspuns la solicitarea autorizaţiei de construire. În iulie 2017, Ilie Dandeş a notificat Primăria prin avocat să-i dea un răspuns, dar funcţionarii lui Daniel Băluţă l-au ignorat.

În decembrie 2017, Primăria, fără să deţină o autorizaţie de construire, a demarat lucrările la proiectul parcării de 750 de locuri din Parcul Tineretului. Când bucureşteanul a mers să-şi vadă terenul, a constatat că buldozerele primăriei i-au culcat la pământ un gard care delimita proprietatea pe o latură şi i-au depozitat pe proprietate un munte de pământ şi de gunoaie.

Ilie Dandeş a chemat Poliţia, care a constatat violarea proprietăţii. Şi atat!

Parcarea a intrat şi în terenul privat

Şicanele au continuat şi în 2018. Pe 26 februarie, Poliţia Locală a Sectorului 4 l-a somat din nou să împrejmuiască terenul şi să distrugă ambrozia, în condiţiile în care PS4 a refuzat să răspundă solicitării de eliberare a autorizaţiei necesare ridicării gardului.

Abuzurile au ajuns la apogeu la începutul lunii mai 2018, când muncitorii primăriei au construit pe terenul său bordura care mărgineşte latura sudică a parcării şi au depozitat din nou acolo deşeuri, arbori tăiaţi şi pământ escavat de la parcare, după cum afirmă Ilie Dandeş.

Şi de data aceasta bucureşteanul a chemat Poliţia, care s-a mulţumit să constate încălcarea proprietăţii. „Au intrat pe teren, au depozitat acolo munţi de pământ, copacii tăiaţi, maldăre de gunoi. Acum câteva zile ne-au demolat gardul din lateral. L-au luat cu totul şi în locul lui au construit bordura de la marginea parcării, ridicată pe terenul nostru. Am chemat Poliţia, am depus şi o plângere penală pentru violarea proprietăţii, dar nu s-a întâmplat nimic. Mai mult, un reprezentant al constructorului ne-a spus că pe terenul nostru ar fi un proiect aprobat de primărie – un parc tematic în prelungirea parcării, cu Munţii Carpaţi. Mi-a zis cum să ia pământul de acolo când trebuie să mai aducă de zece ori mai mult pentru acel parc“, a mai spus bucureşteanul.

„Adevărul“ a solicitat insistent Primăriei Sectorului 4 să-şi precizeze punctul de vedere referitor la aceste acuzaţii, dar până la ora publicării articolului instituţia nu a furnizat nicio explicaţie.

Scandalul parcării din Parcul Tineretului

Edificarea parcării de 750 de locuri pe spaţiul verde al Parcului Tineretului, de către Primăria Sectorului 4, a stârnit un imens scandal. Locuitorii din zonă, dar şi mai multe ONG-uri care militează pentru protejarea spaţiilor verzi, au contestat vehement proiectul. Hotărârea Consiliului Local al Sectorului 4 privind aprobarea indicatorilor tehnico - economici aferenţi obiectivului de investiţii „Amenajare parcare aproximativ 700 locuri“, din martie 2017, a fost atacată în instanţă de

asociaţiile Ecocivica şi Salvaţi Bucureştiul. Între timp, zeci de arbori din parc au fost culcaţi la pământ.

La 15 decembrie 2017, Tribunalul Bucureşti a dispus anularea hotărârii. Numai că, la sfârşitul lunii decembrie 2017, la propunerea primarului Daniel Băluţă, Consiliul Local Sector 4 a aprobat din nou indicatorii tehnico-economici pentru parcarea din Parcul Tineretului. În noua hotărâre, Primăria a schimbat adresa parcării de pe strada Secerei, pe strada Pridvorului 24, însă este vorba despre acelaşi teren.

„Primăria Sectorului 4 nu doar că amenajează decent acest spaţiu transformându-l într-o parcare ecologică (discutăm de dale înierbate şi câte un arbore la fiecare 4 locuri de parcare), ci răspunde prin acest proiect şi miilor de solicitări ale cetăţenilor din zonă care efectiv nu mai unde să-şi pună maşinile“, le răspundea primarul Băluţă, pe Facebook, opozanţilor proiectului, imediat după aprobarea celei de-a doua hotărâri a CL Sector 4.

Ulterior, din proiect au dispărut ca prin minune tocmai elementele „ecologice“ ale parcării, adică dalele înierbate şi arborii - constructorul asfaltând toată suprafaţa.

În aprilie 2018, Tribunalul Bucureşti a decis şi suspendarea celei de-a doua hotărâri. Mai mult, la începutul acestei luni, Tribunalul Bucureşti a suspendat şi acordul de mediu pentru parcare. Cu toate acestea, edilii au continuat lucrările şi chiar le-au accelerat, astfel încât în momentul de faţă parcare este aproape finalizată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite