
Torţionarul Alexandru Vişinescu s-a prezentat, joi, la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), unde magistraţii au luat în discuţie un nou termen din dosarul în care acesta este acuzat de crime împotriva umanităţii. Astăzi a fost audiată fiica unuia dintre deţinuţii politici care a fost închis în penitenciarul pe care Vişinescu l-a condus, dar şi primul şef de cabinet al lui Corneliu Copos. Prima a declarat că torţionarului i se spunea „porc de câine”.
UPDATE Ionuţ Gherasim, primul şef de cabinet al lui Corneliu Coposu şi nepotul lui Ilie Lazar, fost detinut în Penitenciaru Râmnicul Sărat le-a relatat judecătorilor întamplări şi povestiri ale foatului lider ţărănist.
„L-am cunoscut pe Corneliu Coposu, la care am fost şi şef de cabinet. În februarie 1990 l-am întâlnit pe Vişinescu în momentul în care îl însoţeam pe Corneliu Coposu la o întâlnire politică, iar în timp ce ne deplasam, am remarcat cum acesta a traversat strada şi s-a îndreptat spre Alexandru Vişinescu căruia i-a spus <<dacă vrei să ma chemi ca martor, voi veni ca martor în procesul tău şi voi declara că eşti nebun, pentru că numai un nebun poate face ce ai făcut tu în puşcăria de la Râmnicul Sărat>>. Eu m-am îndreptat spre locul unde se purta această discuţie, încercand să vorbesc cu Vişinescu, însă Copsu m-a oprit spunându-mi <<doar Dumnezeu va hotărâ ceea ce se va întampla cu această persoană>>", a povestit Gherasim.
De asemenea, acesta le-a spus judecătorilor ce a discutat de mai multe ori cu Coposu despre acea perioadă în care a fost închis la Râmnicu Sărat.
„Am purtat deseori discuţii cu Corneliu Coposu depre Penirenciarul Râmnicu Sărat pe care acesta îl numea golgota puşcăriilor româneşti. Din discuţii cu Ion Diaconacu, Corneliu Coposu şi Ion Barbuş am aflat despre metodele de exterminare folosite, cu toţii afirmând că cea mai cruntă perioadă a fost atunci când Alexandru Vişinescu a fost la conducere", a precizat Ionuţ Gherasim, care a adăugat că a fost şocat să afle că toate acele lucruri s-au concretizat.
„Povesteau despre bătai crunte peste picioare, bătai cu ciocanul şi înfrigurări, toate comandate de Vişinescu. Aceste povestiri mi-au confirmat spusele mamei, Lia Lazăr Gherasim, care a afirmat că la ieşirea din penitenciar, bunicul meu, Ilie Lazăr, a afirmat că nu vrea sa îşi mai amintească ce s-a întâmplat în acea perioadă, fiind foarte grea”, a mai spus Gherasim.
Instanţa a acordat un nou termen pentru 28 ianuarie.
UPDATE Mihaela Barbuş, fiica unuia dintre deţinuţii politici care a fost închis în penitenciarul condus de Alexandru Vişinescu, a povestit instanţei felul în care arăta tatăl său în momentul în care a fost eliberat din penitenciar, dar şi cum a fost tratat.
Ea a spus că tatăl ei, la eliberarea din Penitenciarul Râmnicu Sărat, avea aproximativ 40 de kilograme, avea urme de lanţuri la glezne şi părea vizibil slăbit.
„Foştii deţinuţi îl porecliseră pe Vişinescu <<porc de câine>> şi <<satrap>>, asocierea fiind din cauza regimului de detenţie", a precizat aceasta.
„Tata era aşa lipsit de putere încât la ieşirea din închisoare nu putea să ţină în mână bocceluţa în care avea câteva lucruri. A fost cărată de cineva de la penitenciar. A suferit toată viaţa de artroză şi a avut membrele deformate de la regimul la care a fost supus, de la frig şi de la chinurile la care a fost supus. Frigul în care a stat a avut un mare rol în problemele lui de după detenţie. În ultima perioadă a fost imobilizat. A fost operat la stomac, i s-a extirpat jumătate din acesta", a mai spus fiica deţinutului politic.
Mai mult, ea a povestit că ştie că tatăl său „a purtat lanţuri la picioare, atât la Aiud cât şi la Râmnicu Sărat, iar semnele acestora erau vizibile pe semnele de la picioare”.
De asemenea, aceasta a precizat că lanţurile erau puse ca o pedeapsă pentru încercarea de comunicare cu alţi deţinuţi sau proteste.
Supravieţuitor: „Eram obligaţi să mergem în cerc, fără a privi în sus”
La un termen anterior, Valentin Cristea, singurul supravieţuitor de la Penitenciarul Râmnicu Sărat, a declarat în faţa judecătorilor că în perioada în care a fost încarcerat a fost supus mai multor restricţii, însă avea dreptul la plimbare, fără a putea privi cerul.
Alexandru Vişinescu, fostul comandant al închisorii de la Râmnicu Sărat, este doar unul dintre cei responsabili de moartea a peste 100.000 de deţinuţi politici în lagărele comuniste. Dar cine sunt ceilalţi, câţi dintre ei mai trăiesc astăzi printre noi? La aceste întrebări au căutat răspunsuri jurnaliştii „Adevărul“ Ion M. Ioniţă şi Cezar Paul-Bădescu, alături de istoricul Stelian Tănase.
Parchetul General verifică dosarul torţionarului Alexandru Vişinescu
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat, joi, Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti dosarul având ca obiect denunţul formulat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului împotriva torţionarului Alexandru Vişinescu, potrivit Mediafax.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a solicitat, marţi, Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti începerea urmării penale a fostului comandant al închisorii Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, pentru omor deosebit de grav.
Cazul torţionarului Vişinescu, ecouri în presa internaţională
Cazul fostului director comunist al închisorii Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, în vârstă de 87 de ani, a avut ecouri în presa străină. Agenţia Associated Press a preluat detaliile despre torţionarul aflat sub ancheta institutului român pentru investigarea crimelor comunismului, la numai o zi după ce acesta a atacat un cameraman şi a înjurat reporterii de televiziune, care i-au adresat câteva întrebări.
Băsescu, despre torţionarul Vişinescu: „Trebuie să răspundă în faţa legii“
Preşedintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă, la Sulina, că fostul comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, trebuie să răspundă în faţa legii, precizând că nu este niciodată prea târziu să se facă dreptate.Torţionarul Vişinescu este anchetat pentru crimele din perioada comunismului, săvârşite în penintenciarul Râmnicu-Sărat.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: