Topul celor mai ridicole şpăgi luate de poliţişti în 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai mulţi poliţişti au intrat în atenţia DNA pentru şpăgile neobişnuite pe care le-au luat
Mai mulţi poliţişti au intrat în atenţia DNA pentru şpăgile neobişnuite pe care le-au luat

Doi pui, o mămăligă, trei peşti, o sticlă de whisky, mâncare pentru câini sau 15 fripturi. Sunt câteva dintre produsele pretinse sau primite drept şpagă de poliţiştii intraţi anul acesta în vizorul procurorilor anticorupţie.

Au lefuri de mii de lei tocmai pentru a rezista tentaţiei corupţiei. Cu toate acestea, s-au vândut pe şpăgi ridicole. Este cazul unor ofiţeri din Poliţie şi nu numai, care şi-au pătat uniforma pentru şpăgi ridicole.

„Campion“ al şpăgilor ridicole, care i-a surclasat de departe pe colegii săi corupţi, este şeful Poliţiei Rutiere Teleorman, comisarul Dănuţ Dobre. Arestat pe 19 noiembrie pentru trafic de influenţă, luare de mită, favorizarea făptuitorului şi complicitate la abuz în serviciu, comisarul Dobre nu ”ierta” nimic. Fără fasoane, poliţistul accepta aproape orice de la cei pe care îi ajuta să ocolească legea: pastramă, ţuică, dar şi mămăligă şi mâncare pentru câini.

Comisarul Dănuţ Dobre a fost acuzat de procurorii DNA că primea mită pentru a facilita obţinerea de permise auto şi pentru a determina poliţiştii să aplice sancţiuni mai blânde unor şoferi. În referatul cu propunere de arestare preventivă, procurorii au dat câteva exemple.
Pe 10 iulie, comisarul i-a cerut unui subordonat să-i aplice o sancţiune mai blândă unui şofer care a depăşit viteza legală. În schimb, persoana pentru care a intervenit Dănuţ Dobre s-a întâlnit cu acesta, în 8 septembrie, în zona Stadionului din Alexandria, şi i-a dat mită aproximativ şapte kilograme de pastramă de oaie, ”evaluată de mituitor la 140 de lei”.

Pe 21 iulie 2015, comisarul Dobre i-a promis unui bărbat că îi va ajuta fiul să fie declarat „admis” la proba practică a examenului pentru obţinerea carnetului de conducere. În schimb, şeful Poliţiei Rutiere Teleorman a primit diverse bunuri, printre care şi aproximativ 45 de kilograme hrană pentru câini.

Anchetatorii mai spun că ofiţerul a primit de la Ilie Ivancea, la sediul Poliţiei Rutiere, doi pui şi o mămăligă, după ce ar fi intervenit pe lângă subalternii săi ca să nu-l sancţioneze contravenţional pe un şofer, prieten cu Ivancea.

De asemenea, în luna iulie, Dănuţ Dobre a convins doi poliţişti de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, Compartimentul Regim Permise Conducere şi Examinări, să intervină pentru ca un alt bărbat să fie admis la examenul pentru obţinerea permisului de conducere categoriile ”C” şi ”E”, mai arată sursele citate. În schimbul acestei intervenţii, în 31 iulie, bărbatul respectiv i-a dat lui Dobre, chiar în biroul său, bani şi doi litri de ţuică.

Cotoi a dat mită trei peşti şi o sticlă cu whisky

Tot în noiembrie 2015, trei poliţişti de frontieră, între care un şef din Poliţia de Frontieră Giurgiu şi adjunctul Poliţiei de Frontieră Calafat, au intrat în atenţia DNA. Primii doi au fost acuzaţi că au făcut ”o cercetare administrativă formală” în cazul celui de-al treilea, primind în schimb trei peşti şi o sticlă cu whisky.

Procurorii au arătat că, în toamna acestui an, Costel Simion, în calitate de adjunct al şefului Sectorului Poliţiei de Frontieră Calafat, i-a solicitat lui Ionuţ Damian, şef Serviciu Control Trafic Frontieră din ITPF Giurgiu, să-şi îndeplinească în mod abuziv sarcinile de serviciu privind verificarea activităţii de serviciu a agentului de poliţie Ovidiu Cotoi, de la Sectorul Poliţiei de Frontieră Calafat (subaltern al lui Simion Costel), cerându-i acestuia să efectueze o cercetare administrativă formală, lucru pe care acesta l-a şi făcut.

În urma efectuării “cercetării” respective, lui Ovidiu Florinel Cotoi i-a fost dată o sancţiune simbolică, ”deşi faptele de care se făcea vinovat acesta erau de o gravitate ridicată”.
Pe 11 noiembrie, pentru a-şi arăta recunoştinţa faţă de Ionuţ Damian, Costel Simion i-a cerut agentului de poliţie Cotoi să-i dea o mică ”atenţie” şefului Serviciu Control Trafic Frontieră din ITPF Giurgiu.

”Inculpatul Simion Costel i-a solicitat inculpatului Cotoi Ovidiu Florinel să-i remită produse alimentare (peşte), pentru a le transmite, la rândul său mai departe, către şeful lor, aspect cu care agentul de poliţie a fost de acord. Totodată, în acelaşi scop, acesta din urmă i-a remis inculpatului Simion Costel, odată cu cei trei peşti, şi o sticlă de whisky de 0,7 litri”, mai arată DNA.

Vin, apă minerală şi 15 fripturi,  pentru o soluţie favorabilă

Comisarul şef Mirel Mişu Mindinică, de la Secţia 11 Poliţie din Bucureşti, şi-a câştigat notorietea printre colegii săi după a primit de la un hoţ pe care îl cerceta 200 de lei, un bax de vin, un bax de apă minerală şi 15 fripturi. În schimbul acestei şpăgi, Mindinică i-a promis că-i soluţiona favorabil dosarul.

Hoţul, de profesie taximetrist, i-a dat ofiţerului vinul şi apa minerală, dar apoi l-a turnat la procurorii DNA. La 11 noiembrie 2015, anchetatorii au organizat prinderea în flagrant a poliţistului corupt. Denunţătorul, ”blindat” de procurori cu echipament audio-video, s-a întâlnit cu Mişu Mindinică şi l-a filmat în timp ce negocia cu acesta preţul albirii dosarului său penal: 200 de lei, echivalentul a 15 fripturi, pe care i le ceruse poliţistul.

Comisarul şef Mirel Mindinică a fost arestat preventiv de Tribunalul Bucureşti pentru luare de mită, decizie menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, care, pe 19 noiembrie, i-a respins contestaţia.

O carcasă de oaie pentru şeful arestului de la IPJ Neamţ

Un alt caz cu şpăgi neobişnuite a fost înregistrat la Piatra Neamţ. Astfel, Ioan Catană, şeful Centrului de Arest Preventiv din IPJ Neamţ, la data faptelor, a ajunst în atenţia procurorilor anticorupţie, în luna martie 2015, după ce ar fi luat mită, în două rânduri, 900 de euro, o carcasă de oaie şi produse alimentare de 300 de lei.

În cursul lunii noiembrie 2014, susţin procurorii DNA, Ioan Catană ar fi pretins şi primit de la o femeie, cea care a şi făcut ulteriorul denunţul, suma de 500 de euro şi o carcasă de oaie pentru ca soţul acesteia, aflat în arest preventiv la Poliţia Neamţ, să beneficieze de un tratament preferenţial în cursul executării măsurii dispuse de către instanţă.

În aceeaşi perioadă, Vasile Brînzei, şef de tură în cadrul Centrului de Arest Preventiv, ar fi primit de la aceeaşi persoană suma totală de 400 de lei şi produse alimentare în valoare de 90 de lei pentru ca, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, să faciliteze comunicarea femeii cu soţul acesteia.

”În zilele de 6, 18 şi 24 martie 2015, inculpatul Ioan Catană a primit de la aceeaşi persoană denunţătoare suma totală de 400 de euro şi produse alimentare în valoare totală de 300 de lei pentru ca, atât în temeiul atribuţiilor sale de serviciu, cât şi prin încălcarea acestora, să îi asigure condiţii de deţinere mai favorabile soţului denunţătoarei şi să-i permită comunicarea de mesaje către alte persoane. În zilele de 12 şi 16 martie 2015, inculpatul Vasile Brînzei a primit de la aceeaşi persoană denunţătoare suma totală de 150 de lei pentru ca, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, să-i faciliteze comunicarea cu soţul, arestat preventiv în cadrul Centrului, să-i transmită persoanei arestate alimente contrar normelor legale şi pentru a se interesa de declaraţiile date în faţa organelor judiciare de către o altă persoană”, susţineau anchetatorii DNA Bacău.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite