Top 10 tentative de asasinat din istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ronald Raegan
Ronald Raegan

De-a lungul istoriei, oamenii de stat au fost întotdeauna posibile victime ale atentatelor. Uneorii, tentativele de asasinat aveau justificări oarecum raționale; alteori, precum a fost cazul celei îndreptate împotriva lui Theodore Roosevelt în 1912, atacatorii dădeau vina pe ordine primite de la...fantome. Aveți aici 10 exemple faimoase de tentative de asasinat!

Citeşte articolul integral pe historia.ro

10. Andrew Jackson

Andrew Jackson, președinte al Statelor Unite între 1829 și 1837, a fost primul președinte american care a devenit ținta unui atentat. El nu doar că a supraviețuit unei încercări de asasinare, dar s-a și răzbunat pe loc împotriva atacatorului. Pe 30 ianuarie 1835, președintele participa la înmormântarea unui politician atunci când un bărbat pe nume Richard Lawrence a încercat să-l omoare. Acesta a tras două gloanțe în direcția președintelui, dar a ratat de fiecare dată. Jackson a reacționat rapid și ar fi început să-l lovească pe Lawrence cu bastonul. Bărbatul îl învinuia pe președinte pentru faptul că-și pierduse slujba. Mai târziu, Lawrence a declarat că ar fi de fapt regele britanic Richard al III-lea (mort din 1485!), astfel că, fiind considerat nebun, el nu a fost condamnat la închisoare.

9. Ronald Raegan

După urmărirea filmului Taxi Driver, un om pe nume John Hinckley Jr. s-a îndrăgostit de acrița Jodie Foster. După ce a urmărit-o obsesiv timp de mai multe ori, Hinckley s-a hotărât să încerce să-l asasineze pe președintele țării pentru a o impresiona pe actriță. Pe 30 martie 1981, Hinckley a mers la hotelul unde Reagan urma să țină un discurs. La sfârșitul ceremoniei, când președintele era pe cale de a părăsi locația, Hinckley a tras cu arma de șase ori. Un glonț l-a lovit pe secretarul James Brad, altul pe ofițerul de poliție Thomas Delahaney, iar un al treilea pe agentul Timothy McCarthy de la Serviciile Secrete. Alte două gloanțe au atins limuzina, iar ultimul a ricoșat din ușa mașinii către Reagan. Aproape nimeni nu și-a dat seama că președintele fusese rănit. Hinckley nu a încercat să fugă și a fost prins imediat. El nu a fost găsit vinovat pe motivul bolii mintale de care suferea. De atunci, el este închis la un spital din Washington.

8. Adolf Hitler

Tentative de asasinare a lui Hitler au fost multe, însă complotul din iulie 1944 este cel mai cunoscut atac la viața dictatorului și, probabil, cel care a fost cel mai aproape de reușită. Cel ales pentru îndeplinirea misiunii de lichidare a lui Hitler a fost Claus von Stauffenberg, un militar german care se număra printre persoanele ce aveau acces direct la șeful statului nazsit. Pe 20 iulie 1944, Stauffenberg urma să participe la o conferință la Rastenburg, în Germania. În servieta pe care o avea la el se afla o bombă; Stauffenburg a plasat servieta sub masa din camera în care se desfășura întâlnirea. S-a scuzat apoi și a părăsit încăprea, îndreptându-se direct spre aeroport. Bomba a explodat, dar Hitler a suferit doar răni minore. Stauffenberg și o parte din complotiști au fost prinși în aceeași seară; au fost condamnați de înaltă trădare și executați imediat. Ulterior, alți sute de oameni au fost găsiți vinovați de a fi implicați în complotul din iulie.

Viktor Yushchenko, Benazir Bhutto, Lenin, Papa Ioan Paul al II-lea şi mulţi alţii au fost ţintele asasinatelor. Află mai multe despre aceste tentative pe historia.ro

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite