Tocilarii umplu liceele bune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu introducerea admiterii în clasa a IX-a pe baza mediilor din gimnaziu şi a tezelor unice, notele  au crescut de la an la an. Actualul sistem de admitere la liceu este contestat de directorii liceelor bune. Elevii optează pentru profilurile teoretice, chiar dacă nu găsesc de lucru după absolvire.

Mai citeşte şi:
Andronescu: 52 % dintre elevi au optat pentru specializărea matematică-informatică
adevarul.it - 30.000 de elevi din Italia nu au fost admişi la BAC-ul 2009
Calendar Bacalaureat 2009
Bucureşti: Bacalaureatul întârziat mai bine de două ore, din cauza unei defecţiuni la server
Bacalaureatul de ieri, bacalaureatul de azi

George Cazacu, directorul Colegiului Naţional „Sfântul Sava” din Bucureşti, afirmă că actualul sistem de admitere bazat pe mediile generale ale anilor de studiu şi notele obţinute la tezele cu subiect unic nu stabileşte o ierarhie corectă între şcoli.

Tezele cu subiect unic nu fac decât să umfle notele de intrare la liceu. „Înainte de tezele cu subiect unic, ultima notă era mult mai mică. În 1998, când sistemul de admitere a fost unul mixt, adică 50% a contat nota de la capacitate şi 50% examenul de admitere, media a fost de 8,50. În anii dinainte, nota de admitere oscila în jurul notei 8”, spune George Cazacu.

Colegiul este al doilea pe ţară în topul celor mai bune instituţii de învăţământ preuniversitar. Cea mai mică notă de admitere în liceu a fost 9,42, la profilul filologie.

În opinia lui, un alt argument pentru schimbarea sistemului de admitere la liceu este faptul că un examen ar asigura o proporţie mai bună între fete şi băieţi.

„La noi vin mai mult fetele. Ele sunt mai constante şi mai aplecate spre studiu, în detrimentul băieţilor, care au note mai mici, dar sunt capabili de performanţe”, a explicat Cazacu. Statistica arată că la admiterea din acest an, 68% din elevi au avut medii între 7 şi 10, iar şapte elevi au avut media 10.

Un studiu al organizaţiei EDU CER arată că, în Bucureşti, la filiera teoretică au intrat 7.918 de elevi, adică 60% din candidaţi, din care peste 52% la profilul matematică-informatică. Segmentul de joburi de pe piaţa muncii este însă de numai 10-15%. Pentru filiera tehnologică, unde segmentul de posturi libere de pe piaţă este de 80%, au optat numai 40% din candidaţi.

„Conform tendinţei din ultimii ani, aproape toţi elevii se vor îndrepta spre filiera teoretică, ceea ce va duce la desfiinţarea liceelor tehnice, principalele furnizoare de meseriaşi pe piaţa muncii. Şi aceasta în condiţiile lipsei examenului de admitere la liceele teoretice, de care n-ar trece niciun sfert din candidaţi”, afirmă Ştefan Vlaston, preşedinte EDU CER.

O nouă modificare

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că, începând cu anul şcolar 2010-2011, tezele cu subiect unic vor fi desfiinţate. Elevii aflaţi acum în clasa a Vlll-a vor fi admişi la liceu în baza unui test internaţional, care va conta în proporţie de 25% la admiterea în liceu.

image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite