Tobă cere Ministerului Educaţiei documente legate de decizia CNATDCU de a respinge raportul care arăta că nu a plagiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Dr. Petre Tobă” a cerut să vadă documentele legate de respingerea raportului comisiei prin care era scutit de plagiat
„Dr. Petre Tobă” a cerut să vadă documentele legate de respingerea raportului comisiei prin care era scutit de plagiat

Fostul ministru de Interne Petre Tobă a cerut Ministerului Educaţiei, într-o scrisoare prezentată de euractiv.ro, documente legate de decizia CNATDCU de a respinge raportul comisiei care stabilise că nu a plagiat în lucrarea de doctorat, acuzând totodată "persoane cu funcţii de conducere" din Ministerul Educaţiei că s-au antepronunţat public cu privire la soluţia ce urma să fie adoptată în cazul său.

Într-o scrisoare semnată "Dr. Petre Tobă", fostul ministru de Interne a solicitat, marţi, Ministerului Educaţiei, raportul comisiei de lucru, întocmit ca urmare a analizei tezei sale de doctorat, avizul comisiei de specialitate, întocmit ca urmare a analizării raportului comisiei de lucru, decizia Consiliului General al CNATDCU, pronunţată cu privire la raportul comisiei de lucru, precum şi procesele verbale şi orice alte documente elaborate în legătură cu procedura care a stat la baza pronunţării deciziei Consilului.

"Formulez această solicitare având în vedere şi faptul că la adresa www.cnatdcu.ro/decizii-cntadcu nu a fost publicată nicio decizie a Consiliului General al CNATDCU referitoare la modul în care acest organism s-a pronunţat cu privire la Raportul comisiei de lucru", scrie Tobă, care susţine că a aflat din presă despre decizia CNATDCU.

Petre Tobă mai solicită şi explicaţii legate de numirea unei comisii speciale care să reanalizeze acuzaţiile de plagiat.

"Totodată, vă rog să-mi comunicaţi care sunt temeiurile legale privind numirea unei noi «comisii speciale» în vederea analizării acuzaţiilor de plagiat aduse subsemnatului, precum şi care este procedura legală în baza căreia se va pronunţa aceasta”, arată fostul ministru de Interne în scrisoarea adresată Ministerului Educaţiei.

Fostul ministru afirmă că va folosi documentele şi informaţiile solicitate pentru a-şi exercita dreptul la apărare.

"Menţionez  faptul că aceste documente şi informaţii îmi sunt necesare exercitării dreptului meu la apărare, precum şi atragerii răspunderii persoanelor ce se fac vinovate de încălcarea prevederilor legale pe care erau obligate să le respecte", mai scrie Tobă.

El susţine că persoane cu funcţii de conducere în Ministerul Educaţiei s-au antepronunţat în legătură cu cazul său şi chiar "au determinat luarea unei anumite decizii".

"Încălcările sunt evidente în contextul în care persoane cu funcţii de conducere din Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi CNATDCU s-au antepronunţat public cu privire la soluţia ce urma a fi adoptată şi au determinat luarea unei anumite decizii prin schimbări repetate ale membrilor comisiilor şi presiuni asupra acestora, ignorând astfel punctele de vedere emise de specialiştii domeniului militar, de informaţii şi securitate naţională”, mai arată Petre Tobă.

Consiliul General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a respins, în 7 septembrie, cu 29 de voturi împotrivă, două voturi de acceptare şi nouă abţineri, rapoartele comisiilor de specialitate ale CNATDCU, care stabileau că fostul ministru de Interne Petre Tobă şi primarul oraşului Voluntari, Florentin Pandele, nu au plagiat în lucrările lor de doctorat.

Dintre cei 47 de membri ai Consiliului, 40 si-au exprimat punctul de vedere, dintre care 19 au fost prezenţi în sala unde s-a desfăşurat şedinţa.

"Discuţiile au fost atente, au fost profunde, analizând aspectele din cele două rapoarte. Pentru ca lucrurile să fie mai clare şi pentru a avea o imagine mai clară pentru noi şi pentru persoanele implicate, Consiliul General a votat, cu o singură abţinere, ca preşedintele să numească o nouă comisie din personalităţi din exteriorul Consiliul General, care să dea un verdict final. Deocamdată au fost respinse cele două rapoarte", a spus vicepreşedintele CNATDCU Marius Andruh.

El a adăugat că este mai bine pentru toată lumea să existe o nouă evaluare şi a precizat că noua comisie va fi numită "cât se poate de repede, asta însemnând cam 10 zile".

"Cele două rapoarte sunt incomplete, pe alocuri superficiale, argumentele prezentate nu sunt concludente şi, din păcate, cu contradicţii care generează confuzii periculoase pentru etica cercetării ştiinţifice. De pildă, se recunoaşte că anumite pasaje şi propoziţii, pagini, sunt preluate din alte surse, dar nu sunt recunoscute ca plagiat. Unele concluzii pot fi periculoase pentru buna funcţionare a instituţiei doctoratului la noi în ţară”, a declarat Andruh.

El a mai spus că o comisie de verificare există deja, dar în regulament este prevăzut că pot fi comisii din interior şi exterior.               

"Noi propunem o comisie doar din exterior, dar vom vedea ce decide domnul Barbu (Viorel Barbu, preşedintele CNATDCU, n.r.)", a adăugat vicepreşedintele CNATDCU.

El a mai spus că membrii comisiei externe pot fi şi din altă ţară, cu condiţia să înţeleagă limba română. 

"Am votat hotărârea noastră ca noua comisie să fie numită de preşedintele CNATDCU, nu de comisia de specialitate", a precizat vicepreşedintele CNATDCU

 Regulamentul CNATDCU nu prevede ce se întâmplă în cazul în care Consiliul General dă un vot diferit faţă de cel al comisiilor de specialitate, a declarat, anterior votului, pentru News.ro, preşedintele CNATDCU, Viorel Barbu, precizând că, dacă în cazurile Tobă şi Pandele va fi o astfel de situaţie, recomandă formarea unei noi comisii care să reanalizeze tezele.

Comisia de lucru a CNATDCU a finalizat, săptămâna trecută, raportul în cazul tezei de doctorat  "Poliţia Română - Forţă de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperării internaţionale în vederea combaterii ameninţărilor neconvenţionale", susţinută de Petre Tobă în 15 februarie 2011, la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”, sub coordonarea fostului chestor Anghel Andreescu.

Concluzia raportului este că fostul ministru de Interne nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat, comisia de lucru a CNATDCU propunând ca acestuia să nu îi fie retras titlul de doctor.

La rândul ei, Universitatea Naţională de Apărare “Carol I” a trimis în 9 iunie, la solicitarea Ministerului Educaţiei, punctul de vedere privind lucrarea de doctorat a lui Tobă, arătând că, după analizarea lucrării, concluzia a fost că cercetarea ştiinţifică a acestuia “a fost utilă”, întrucât “a căutat să identifice modalităţile de acţiune în domeniul cooperării poliţieneşti internaţionale”. Comisia de Etică a Universităţii “Carol I” a propus, de asemenea, menţinerea titlului de doctor acordat în 2011 lui Petre Tobă.

Jurnalista Emilia Şercan a scris, în noiembrie 2015, că peste 250 din totalul de 390 de pagini ale tezei cu care Petre Tobă a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii sunt copiate ad litteram din lucrări de specialitate sau din referate postate pe internet, fără utilizarea ghilimelelor şi fără a respecta normele naţionale şi internaţionale de citare în opere ştiinţifice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite