Toamna reapar alergiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toamna reapar alergiile
Toamna reapar alergiile

Circa 5 la sută din populaţie suferă de alergii sezoniere, arată statisticile. Dacă odată cu venirea toamnei strănutul, tusea şi lăcrimarea ochilor nu‑ţi dau nici ţie pace, iată câteva măsuri care îţi vor fi de ajutor.

Rinita alergică, numită şi febra fânului, este cel mai frecvent tip de alergie care se declanşează toamna. Simptomele acesteia sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli şi includ: secreţii nazale, nas înfundat, lăcrimarea ochilor, strănut, tuse, mâncărimi ale nasului şi ochilor.

Deosebirea este însă că aceste manifestări durează mai mult de o săptămână şi nu sunt însoţite de febră sau de dureri musculare. Chiar de la primele semne, trebuie să urmezi tratamentul prescris de medic şi să iei măsuri pentru a îndepărta factorii alergeni. În caz contrar, alergia poate evolua către astm bronşic. 

Frunzele uscate şi florile târzii, principalele vinovate

Bacteriile şi sporii de mucegai împrăştiaţi în aer atunci când frunzele cad din copaci şi putrezesc pe pământul umed pot cauza o serie de reacţii alergice destul de severe atunci când sunt inhalaţi. Persoanele cu predispoziţie alergică se pot confrunta cu o agravare a simptomelor şi în urma expunerii la polenul eliberat de vegetaţia specifică toamnei.

Imunoterapia previne declanşarea simptomelor

Dacă ştii că ai predispoziţie alergică, imunoterapia alergen-specifică este singura metodă prin care poţi preîntâmpina apariţia simptomelor. Acest tratament se adresează cauzei alergiilor, modificând răspunsul sistemului imunitar la întâlnirea cu alergenul.

Imunoterapia se poate face injectabil sau, mai nou, cu aplicaţie sublinguală. De asemenea, pentru a preveni apariţia alergiilor există şi varianta vaccinului de desensibilizare. Medicul îţi poate recomanda să repeţi acest vaccin pe o perioadă de cel puţin trei ani.

Spune NU automedicaţiei!

Nu puţine persoane sunt înclinate ca, în momentul declanşării unei alergii, să se trateze la întâmplare. Însă există unele picături sau sprayuri nazale şi pentru ochi care, dacă nu sunt administrate corect, îţi pot agrava simptomele. Aşadar, consultă medicul încă de la apariţia primelor semne ale alergiei. În funcţie de tipul de alergie de care suferi, acesta îţi poate prescrie antihistaminice, corticosteroizi, descongestionante sau bronhodilatatoare, pentru uşurarea respiraţiei.

Soluţii pentru a le preveni

-Ţine ferestrele închise dimineaţa, deoarece în acest moment al zilei se găseşte cel mai mult polen în aer.

-Aspiră frecvent covoarele şi tapiseriile şi foloseşte un filtru de aspirator care să reţină polenul, praful şi mucegaiul.

-Foloseşte un dezumidificator de aer, pentru că mediul umed favorizează dezvoltarea sporilor de mucegai. Menţine nivelul de umiditate sub 55 la sută.

image

Vaccinul de desensibilizare se repetă la un interval de trei ani



-Schimbă filtrele de la aparatul de aer condiţionat, acestea fiind şi ele un mediu propice pentru alergeni. Pentru un aer mai curat, specialiştii recomandă ca aceste filtre să fie schimbate lunar pe parcursul toamnei.

-Dacă ai grădină, poartă măşti de protecţie atunci când îngrijeşti florile, pentru a evita inhalarea polenului şi sporilor de mucegai.

Specialistul nostru

Dr. Camelia Berghea medic specialist alergologie-imunologie clinică Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia"

O toamnă caldă poate să fie o perioadă sâcâitoare pentru cei care suferă de rinită sau de conjunctivită alergică, generată de expunerea la polen şi la ierburi. Pe de altă parte, umezeala asigură condiţii optime pentru dezvoltarea mucegaiurilor şi diverselor tipuri de acarieni. Strănutul, mâncărimile de nas, lăcrimarea ochilor, nasul înfundat sau cu secreţii sunt simptome sugestive de alergie, consultul ORL şi cel alergologic putând stabili cu certitudine cauza.

Ameliorarea sau chiar controlul total al simptomelor poate fi obţinut cu ajutorul medicaţiei simptomatice antialergice şi vaccinurilor specifice de desensibilizare, dacă sunt indicate. Schema potrivită de tratament este stabilită de către medicul specialist, în funcţie de particularităţile fiecărui pacient.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite