Kovesi, la Ministerul Justiţiei, pentru discuţii cu Tudore Toader. Ministrul Justiţiei: „Am făcut evaluările la DNA şi PG, le voi prezenta miercuri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. FOTO David Muntean
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. FOTO David Muntean

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost luni după-amiază la Ministerul Justiţiei, pentru a purta discuţii cu Tudorel Toader. Potriv acesteia, ministrul Justiţiei nu i-a cerut demisia, ci au vorbit doar de activitatea DNA.

UPDATE Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi spus, la ieşirea din sediul Ministerului Justiţiei, că a discutat cu Tudorel Toader despre activitatea DNA, dar nu i-a cerut demisia.

"Nu mi-a cerut demisia. Nu intenţionez să îmi dau demisia, nu am de ce să îmi dau demisia, DNA şi-a făcut treaba. A fost o discuţie despre care nu doresc să dau foarte multe detalii, veţi afla după ce se termină această etapă (evaluarea anunţată de ministrul Justiţiei, n.r.)", a precizat procurorul-şef al DNA, după întâlnirea cu ministrul Justiţiei, care a durat mai bine de o oră, potrivit News.ro. 

UPDATE Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a venit luni după-amiază la Ministerul Justiţiei, pentru a purta discuţii cu Tudorel Toader.

Şefa DNA şi ministrul Justiţiei vor vorbi cel mai probabil despre evaluarea sa. Ştim până acum că doar Augustin Lazăr, procurorul general al României, s-a întâlnit cu Tudorel Toader. Laura Codruţa Kovesi le-a spus jurnaliştilor că va face declaraţii după întâlnirea cu ministrul Justiţiei.

UPDATE Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, a declarat, luni, după o întâlnire de aproximativ o oră cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, că i-a transmis oficialului român sprijinul său şi al ţării sale pentru întărirea statului de drept. Întrebat dacă Laura Kovesi ar trebui să demisioneze de la şefia DNA, după decizia Curţii Constituţionale vizând ancheta în cazul OUG 13, Klemm a spus că nu a discutat cu ministrul Justiţiei despre nicio problemă legată de persoane.
Am fost aici pentru a mă prezenta ministrului Justiţiei. Am avut o discuţie foarte bună despre istoria cooperării între Statele Unite şi România şi l-am asigurat pe ministrul Justiţiei de interesul continuu, al meu şi al ţării mele, în a-i susţine eforturile de a întări statul de drept în România şi de a lupta împotriva corupţiei", a spus Hans Klemm, la ieşirea din sediul Ministerului Justiţiei.

Întrebat dacă procurorul-şef al DNA ar trebui să demisioneze după decizia Curţii Constituţionale privind ancheta în cazul OUG 13, ambasadorul american a precizat: "Nu am discutat despre probleme legate de persoane".

UPDATE Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, a sosit, luni după-amiază, la sediul Ministerului Justiţiei, pentru a se întâlni cu ministrul Tudorel Toader. Vizita are loc în contextul în care ministrul Justiţiei a amânat, luni, pentru miercuri, prezentarea rezultatelor evaluării conducerii Ministerului Public şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Hans Klemm a intrat în sediul Ministerului Justiţiei, luni, la ora 15.30.

"Reprezentanţii Ambasadei SUA se întâlnesc în mod constant cu oficialii români să discute probleme bilaterale de interes comun", a precizat Biroul de presă al ambasadei, în legătură cu vizita pe care ambasadorul Hans Klemm i-o face ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, potrivit News.ro

„Am făcut evaluările”

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că a finalizat evaluările pentru procurorul şef al DNA, Laura Codruâa Kovesi, şi procurorul general, Augustin Lazăr, dar a prorogat termenul anunţării rezultatelor cu două zile.

„Am făcut evaluările, cele 14 zile s-au împlinit chiar de aseară, voi proroga termenul cu două zile, dat fiind că am fost la Bruxelles, astăzi voi avea o întrevedere cu ambasadorul SUA, voi pleca din nou la Bruxelles. Miercuri, la orele prânzului, voi organiza o conferinţă de presă, vă voi invita şi vă voi da toate amănuntele”, a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, în 12 martie, că va discuta cu procurorul general Augustin Lazăr şi, separat, cu procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kovesi, despre ancheta privind OUG 13, considerând că s-a încălcat legea, conform deciziei Curţii Constituţionale, şi a dat de înţeles că nu exclude nici varianta ca cei doi să demisioneze până atunci.

Tudorel Toader a mai spus că va face o analiză a activităţii Ministerului Public în două săptămâni, urmând să ia în acel moment o decizie finală, inclusiv privind revocarea celor doi procurori generali.

Ulterior, în 13 martie, ministrul Justiţiei a afirmat că nu le-a sugerat procurorului general al României şi procurorului-şef al DNA să îşi dea demisia, ci a invocat o instituţie care există în Codul Muncii, precizând că oricine poate să îşi dea demisia şi că nimeni nu este obligat să muncească împotriva voinţei lui. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite