Toader, după declaraţiile lui Iohannis privind numirea şefei DNA: Întâi a spus că nu o va numi pe Florea, după a zis că va studia documentele; ştiam că e invers

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat joi, după declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis privind numirea Adinei Florea la conducerea DNA, că este convins că acesta îşi va aminti de recenta decizie a CCR care a partajat competenţele ministrului Justiţiei şi preşedintelui în numirea procurorilor de rang înalt.

De asemenea, Toader a remarcat că şeful statului întâi a spus că nu o va numi pe aceasta, după care a precizat că la revenirea în ţară va studia documentele, ministrul apreciind că firesc ar fi să fie invers.

"Nu am ascultat cuvânt cu cuvânt declaraţia, dar mi-a atraa atenţia faptul că întâi a spus că nu o va numi ptentru că ar însemmna un regres în lupta anticorupţie, după care a spus că va veni acasă şi va studia documentele. Eu credeam că ordinea  e inversă: întâi te documentezi, studiezi şi apoi îţi exprimi opinia. Convingerea mea este că îşi va aminti de recenta decizie a CCR care a partajat competenţele ministrului Justiţiei şi preşedintelui  în desemnarea procurorilor de rang înalt",a afirmat Tudorel Toader la Antena 3.

În ceea ce priveştre referirea preşedintelu la avizul negativ dat de CSM numirii Adinei Florea, ministrul a afirmat că "procedura de la CSM unde se obţine acel aviz consultativ nu se poate opri la nivelul CSM", pr că acest organism dă un aviz, care îl va ajuta pe preşedintea să intelegă dacăcel propus întruneşte cerinţe legale, are abilităţile manageriale pentru a fi numit.

El a ţinut să precizeze, referindu-se la declaraţiile preşedintelui, că trebuie făcută deosebirea între declaraţiile politice, chiar electorale, şi cele cu conţinut riguros, juridic.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, referindu-se la numirea Adinei Florea la conducerea DNA, că există un aviz negativ de la CSM, care trebuie să dea de gândit şi a avertizat că nu va accepta să facem paşi înapoi în lupta anticorupţie.

"România nu poate face paşi înapoi în lupta anticoruptie, este inadmisibil. Nu voi accepta nicodată aşa ceva. Pentru asta, este nevoie în fruntea DNA de o persoană independentă, care să îşi asume această luptă împotriva corupţiei", a declarat Iohannis.

El a spus că sunt probleme grave şi în modul în care se aplică procedurile privind această numire, având în vedere avizul negativ al CSM, care conţine lucruri foarte grave.

"Apar probleme grave în felul in care se aplica procedurile. Avem un aviz negativ de la CSM care conţine lucruri foarte grave care trebuie să ne dea de gândit. Am cerut departamentului de resort să verifice legalitatea acestei propuneri, dar nu voi accepta nimic care reprezintă un pas înapoi în lupta anticorupţie", a adăugat şeful statului.

"Nu cunosc persoana. Nici nu cred că este nevoie acum să cunosc persoana. Voi studia documentele înaintate pentru nominalizare, după care o să vorbim acasă mai multe", le-a spus Iohannis jurnaliştilor.

MinistrulJustiţiei Tudorel Toader a anunţat, luni, că a transmis preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a Adinei Florea în funcţia de procuror-şef la Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în condiţiile unui aviz negativ al CSM pe această numire.

Luni seară, Toader a susţinut că legea nu îl obligă să facă altă propunere pentru funcţia de procuror-şef al DNA, dacă preşedintele refuză numirea Adinei Florea.

”La Ministerul Justiţiei, comisia de evaluare a fost prezidată de mine şi au fost cei patru secretari de stat. Am fost ultimul care m-am exprimat. I-am lăsat pe colegii mei, să văd spre cine îşi îndreaptă atenţia. Doamna Florea, cu unanimitate, fiecare membru a spus că dânsa este omul cel mai potrivit pentru această funcţie. Aţi înţeles corect, legea nu mă obligă să fac altă propunere în caz de refuz”, a afirmat Tudorel Toader.

Secţia de procurori a CSM precizează, în avizul negativ dat pentru numirea la conducerea DNA, că procuroarea Adina Florea a arătat o confuzie evidentă referitoare la noţiunea de independenţă, a dovedit rezistenţă scăzută la stres, capacitate de analiză şi de sinteză redusă şi sincope în raportarea la valori precum onestitatea şi imparţialitatea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite